Автор Тема: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС  (Прочетена 8731 пъти)

ЦД

 • потребител
Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« -: 11 Февруари 2014, 17:19 »
Моля да споделите практиката на НАП.

Въпросът е дали НАП прилагат задължително т.1 от процедурата по приспадане и как се случва това в практиката. Законът е императивен, но правилника е уклончив.

Закон:
Чл. 92. (1) Данъкът за възстановяване по чл. 88, ал. 3 се прихваща, приспада или възстановява, както следва:
1.   (изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) при наличие на други изискуеми и неизплатени данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите, възникнали до края на календарния месец на подаване на справка-декларацията, органът по приходите прихваща тези задължения с посочения в справка-декларацията данък за възстановяване; за остатъка, ако има такъв, се прилага редът по т. 2;

Правилник:
Чл. 68. (1) (Изм. – ДВ, бр. 110 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Когато регистрирано лице декларира в подадена от него справка-декларация за определен данъчен период данък за възстановяване и същото лице има изискуеми и неизплатени данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски  до изтичане на края на календарния месец на подаване на справка-декларацията, органът по приходите прихваща тези задължения с посочения данък за възстановяване.
(2) На приспадане по реда на чл. 92, ал. 1 от закона подлежи данъкът за възстановяване или остатъкът от него след прихващането - ако такова е извършено до подаване на следващата справка-декларация, с изключение на:


Отдавна не сме влизали в процедура. За м.1.2014 излизаме на внасяне, но за м.2.2014 със сигурност ще излезем на възстановяване, при намаления обем продажби се съмнявам, че ще успеем да си приспаднем ДДС в следващите два месеца на процедурата, та се замислям дали да платим ефективно това от м.1.
Ясно е че ще има лихви. Въпросът е колко.

Предварително благодаря за споделения опит. :)


Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« Отговор #1 -: 11 Февруари 2014, 17:47 »
Ако НАП не се задейства, вие можете да подадете молба за прихващане
Ще направят проверка и после прихващането

на въпроса кога ще приключи проверката - 

ДОПК 129
(3) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Актът за прихващане или възстановяване се издава в 30-дневен срок от постъпване на искането в случаите, когато в същия срок не е възложена ревизия. Независимо от извършването на прихващане или възстановяване, включително когато актът по изречение първо е обжалван, задълженията за данъка или задължителните осигурителни вноски подлежат на установяване чрез извършване на ревизия. Ако актът е обжалван по съдебен ред, издаването на ревизионен акт е допустимо до влизане в сила на съдебното решение.

Trapper

 • потребител
Re: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« Отговор #2 -: 12 Февруари 2014, 14:49 »
Текста на чл. 92 ал. 1 т.1 е категоричен и задължителен за изпълнение от НАП.:  при наличие на други изискуеми и неизплатени данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите, възникнали до края на календарния месец на подаване на справка-декларацията, органът по приходите прихваща тези задължения с посочения в справка-декларацията данък за възстановяване; за остатъка, ако има такъв, се прилага редът по т. 2;

Смятам, че може да не внасям осигурителни вноски до размера на ддс за възстановяване и да си подам Д-тата до 25 число.
Не виждам защо трябва да се прилага чл. 129 от ДОПК. НАП-а да се напъне и да си изпълнява задълженията по закона.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« Отговор #3 -: 12 Февруари 2014, 15:30 »
абе и аз така смятах, ама не би :((

преди 1-2 години ми бяха излезли някакви си стотинки по различни партиди, общо към 5 лв.
беше във времената на отделните платежни и трябваше да платя още толкова банкови такси за да ги закрия и реших да си ги спестя - подадох молба да си ги прихванат по 92 (1) т. 1, бях на възстановяване първи период

учтиво ми обясниха, че не ставало така и да си ги платя - правели го само за големи суми, ама не помня колко беше минимума по някаква тяхна вътрешна заповед

ЦД

 • потребител
Re: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« Отговор #4 -: 12 Февруари 2014, 16:06 »
Благодарности за влючилите се.

Щеше ми се някой със скорошен опит да сподели практиката на НАП.
Става въпрос за суми над 3000 лв. и не ми е все едно с каква сума ще влезнем в процедурата.

Ако прихващат автоматично е супер, ако обаче ние трябва да инициираме прихващането и така да си ги викнем на проверка или ревизия предварително, не виждам смисъл, така или иначе ще дойдат в края на процедурата ако им поискаме пари.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« Отговор #5 -: 12 Февруари 2014, 18:04 »
не става автоматично
става най-малко с проверка и акт за прихващане

ЦД

 • потребител
Re: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« Отговор #6 -: 13 Февруари 2014, 10:34 »
не става автоматично
става най-малко с проверка и акт за прихващане

:(

Под автоматично имах предвид като си подам декларацията за февруари и покажа ДДС за възстановяване в клетка 60, НАП да си назначи проверка, да си прихване неплатената сума за м.1, включително лихвите  и да ни изпрати акт за прихващане, без да е необходимо аз да го искам с хартии през деловодството, задвижвайки процедурите по ДОПК, да ходя n брой пъти при тях, за да ги накарам да изпълнят разпоредбите на закона. .....Ех мечти, мечти :)

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Чл. 92, ал.1, т.1 от ЗДДС
« Отговор #7 -: 13 Февруари 2014, 11:41 »
Е, обещанието за икономисване на хартии засяга само банковите сметки. Ти пък искаш много да спестиш!