Видях ,че скоро е разисквана подобна тема, но нарочно откривам нова ,защото това,което искам аз да уточня е малко по-встрани от другата тема.
Случая е такъв : ЕООД, собственика си е СОЛ и като такъв всичко му е точно. Декември 2011 прави нещо за дружеството, за което следва да му се плати. Т.е. труда е положен само за декември и плащането е в декември. Сумата е примерно 10 000. Забъркването ми идва пак от това,че за едницели е "хонорар", а за други - трудово правоотношение. То приравняването на личния труд към трудово го направиха само заради НПР. Да ама ....
Цитирам това ,което е писала Abby в предишната тема:
За да има основание за осигуряване като СОЛ по чл. 4 (3) т. 2 КСО иска две условия, кумулативно изпълнени:
1. Лицето да е съдружник (акционер) в дружеството.
2. Да полага личен труд.
Това второто означава да прави нещо-си в оперативната дейност на дружеството. Ако само ходи на общи събрания, подписва протоколите и получава дивидент, това не е личен труд.
Няма изискване на получава възнаграждение за тоя труд, достатъчно е само да го полага.
Въпросите,които аз искам да си изясня са следните:
1. Документирането трябва да стане с документ с реквизитите по ЗСч, а не във ведомост за заплати по трудов договор,нали?
2. Облагането по ЗДДФЛ по чл.42 ли е, или по чл. 43 с оглед ,че лицето е СОЛ и в чл.43 се прилага ал.5 - т.е. данъка не се удържа от възложителя , а се дължи с ГДД на лицето като СОЛ.
3. Осигуровките - начисляват се и се плащат от възложителя, както по ТД или не се удържат от дохода, а се изравняват с годишния осигурителен доход като СОЛ.