GOST.bg - Счетоводство, Данъци, Осигуряване

Дискусии => Туризъм => Темата е започната от: Барми в 23 Януари 2012, 15:28

Титла: Място на изпълнение
Публикувано от: Барми в 23 Януари 2012, 15:28
Бъларски туроператор "А" организира група за Италия. Туристите ще спят в няколко хотела. Нощувките на част от туристите туроператор "А" закупува от български туроператор "Б", който пък ги е закупил от италиански туроператор. Италианският туроператор не е начислил ДДС във фактурите си към "Б". Това как да е. Но как трябва да фактурира туроператор "Б"? Къде е мястото на изпълнение? Явно няма да се прилага глава 16-та от ЗДДС.
За да не начисява италианецът ДДС в своите фактури, значи ли това задължително, че той прилага маржов режим? Или има друга особеност, която влече сранни последици за последващите бъларски туроператори?
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Ели в 25 Януари 2012, 17:10
между А и Б  след като не се прилага глава 16, а общия ред, значи и  мястото се определя по общия ред.

Веднага бих казала така :
Услугата е свързана с недвижим имот в Италия, значи мястото е там за настаняването.
Фактура без ДДС ;-)

много смело, нали :)))))  Чак аз се изплаших ! и регистрация в Италия ?!  баси ...

 
за ТА в регламента има тоя текст
 
Цитат
(25) Следва да се уточни, че услугите, предоставени от посредник, който действа от името и за сметка на друго лице и който посредничи при услуги по настаняване в сферата на хотелиерството, не попадат в обхвата на специалното правило за предоставяне на услуги, свързани с недвижимо имущество
та те са лесни - прилагат се общите членове за посредници 
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Барми в 25 Януари 2012, 17:25
Това добре. Но в цялата тая верига кой е посредникът? Ние определено сме - защото сме по средата. Но кой не е? Италианецът или българския туроператор след нас, контактуващ с пътуващото лице?
Ти остави как ще стане регването в Италия! Това ми е напълно непознато и страшно. Но след като не разполагаме с документ, в който е начислен данък, как ще си приберем ДДС-то? В НАП ще постъпи двойно ДДС на добавената стойност между италианецът и нас. Тази добавена стойност веднъж ще участва в техния марж, и веднъж - в нашите фактури
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Ели в 25 Януари 2012, 17:28
този, който контактува с пътуващото лице прилага маржа

а виж за италианците - не знам как продават :( трябва да се питат дали подават ВИЕС ..
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Барми в 25 Януари 2012, 17:29
Какъв виес като мястото за изпълнение е при тях! То оставаше и във виес да ни праскат!
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Ели в 25 Януари 2012, 17:33
бе не го обичам тоя туризъм, сигурно затове не те разбирам кое ДДС се прибира два пъти ...
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Барми в 25 Януари 2012, 19:08
Логиката на ДДС-то не беше ли всеки да плаща данък върху това, което надслагва в цената над нетната стойност на предходния във веригата. Като не си приспадам данъчен кредит, а облагам цялата си стойност, този принцип е нарушен.
Да речем, че хотелът е паднал от небето и не ползва данъчен кредит за своята дейност. Той внася в хазната на Италия своята част от ДДС, взета от туроператора. Туроператорът, действайки на принципа на маржа, внася наистина Данък добавена стойност, която прибира от нас. Но ние, новорегистрираните заради място на стопанска дейност в Италия върху добавената стойност ли внасяме данък, или върху оборота? Върху оборота, в който има огромна сума, върху която вече е внесен ДДС в италианския бюджет. При това след като сме внесли чрез цената на италианския туроператор ДДС-то по неговата сделка към нас.
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Ели в 25 Януари 2012, 19:34
ааа не, Барми, това качество некумулативност е валидно само между регистрирани търговци.

било в Италия или тук ,  ако фирма закупи нещо си от ФЛ или нерегната фирма и го продаде  с ДДС на ФЛ или нерегната фирма, после това лице го продаде на друга фирма, а тя отново го продаде с ДДС, това прави двойно начисляване на данъка, но не защото закона е кофти, а защото мащаба на такива сделки е толкова малък, че е финансово оправдано по-добре да има някакъв праг за регистрация за малкия бизнес, отколкото да няма такъв.


та и ТО - ако иска да е конкурентноспособен, да се регне в Италия преди доставкатаТитла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Барми в 25 Януари 2012, 19:47
Не се разбираме май.
Аз ти говоря за сделки, които ще правим след регистрацията ни в Италия. Какво като се регна там? Ако законът им е идентичен на нашия, ще се окаже, че италианците трябва да ни издават ф-ри с начислен ДДС в тях. Но те надали ще го правят. Не го правят, защото те нарушават техния закон и ние духаме супата или не го правят, защото все пак те спазват техния закон и тогава мястото на изпълнение не е в Италия, а е в България (както си беше при нас до промените).
Според Боцмана ние изпреварващо сме приложили еврорегламент - преди италианците да го въведат в тяхното законодателство. Ако това е така, значи докато те го приемат, ние ще сме в безтегловност. И в крайна сметка ще се освободим от задължението да внасяме ДДС. Това ме устройва. НАП да му мисли.
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Ели в 25 Януари 2012, 19:53
когато ти се регнеш в Италия и се идентифицираш с техния ВАТ номер, вече ще си като италианска фирма, а не като българска. Ако ти начисли ДДС ще си ползваш ДК там, ако не ти начисли, не знам по каква причина, ... абе ще действаш по италианския закон

верно не се разбираме
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Барми в 25 Януари 2012, 19:55
когато ти се регнеш в Италия и се идентифицираш с техния ВАТ номер, вече ще си като италианска фирма, а не като българска. Ако ти начисли ДДС ще си ползваш ДК там, ако не ти начисли, не знам по каква причина, ... абе ще действаш по италианския закон

верно не се разбираме

Мисля, че с този ти пост почнахме да се разбираме :)
Просто трябва да проуча ДДС-законите във всички страни, в които изпращаме туристи. И ако те са по стария наш режим - шапка на тояга. Ама .... надали ще тръгна да ги проучвам. Ще се осланям на липсата на ДДС във фактурите и ще лежа на кълката, че са по стария режим и на никаква регистрация не подлежа.
Абе поне за италианските екскурзии. Защото всъщност не трябва да има ДДС по техните фактури за почивки извън италия

Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Ели в 25 Януари 2012, 19:57
споко бе - те не си променят законите сутрин и вечер  като нас :))))
Титла: Re: Място на изпълнение
Публикувано от: Trapper в 31 Януари 2012, 09:28
1. Много ми е интересно дали според Закона за туризма туроператор може да продава на туроператор и той на друг туроператор.
2. Как изпълнявате изисването на ЗДДС при всеки туроператор да има документи за прилагане на намалена ставка 9 % ?!
Мисля, че съдържанието на сделката, която е фактически е различно от това което "документираме" във фактурите с цел прилагане на намалената ставка.

Признавам, ДДС в туризма не ми е стихията.