Автор Тема: изплатен бонус на едноличен собственик - управител  (Прочетена 1072 пъти)

megi_alex

  • потребител
Здравейте,
Имам следното питане. Собственик на ЕООД иска да си изплати годишен бонус за постигнати резултати, който да начисли и изплати през декември 2016 г. Същият е управител на дружеството и е избрал да се самоосигурява и да си изплаща възнаграждение за положен личен труд в размер на 420 лв. месечно.
Сега с този бонус иска да си намали печалбата за 2016 г. Притесненията са ми, няма ли това да се третира като скрито разпределение на печалбата по смисъла на ЗКПО. Другият въпрос ми е ако това възнаграждение се изплати, следва ли да се изравнява осигурителен доход с него на годишна база и да се довнасят осигурителни вноски до годишния максимален осигурителен доход. Благодаря.


Флора

  • потребител
Правилни са ви притесненията.
Да вземе в януари да си вземе дивидент по-добре.
Сега ще дължи повече пари - за осигуровки, дод.

megi_alex

  • потребител
Е той точно това не иска да плаща, 5 % данък за дивидента, като си мисли, че ще плати осигуровки на 2600 лв. само за декември. ))))

Abby

  • потребител
  • Don't drink and fly ;)
като си мисли, че ще плати осигуровки на 2600 лв. само за декември. ))))

тц, няма да стане

небесна

  • потребител
защо да е скрито разпределение на печалбата? нищо скрито не виждам в това да се начислява възнаграждение за личен труд

аз си имам един такъв едноличен собственик, текущо месечното му възнаграждение е около 2500 лв, а сега през декември иска да си изплати 15000, и не виждам проблем и дори е изгодно - ще бъде обложено с 10%, вместо 14,5% (сумарно корпоративен и данък дивиденти), естествено това е удачно когато лицето така или иначе е осигурено на макс на друго основание, и тези суми идват като бонус - само с данък