Автор Тема: Новините от НАП  (Прочетена 15137 пъти)

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #20 -: 14 Април 2016, 00:22 »
Мисля, че означава.
Иначе бележка си имаше и досега.

HashFlare

jasta13

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #21 -: 14 Април 2016, 15:56 »
Ако това означава и доходи от участие в тв игри, мога да потвърдя, че вече се спазва от една игра. Мои познати играха тези дни и спечелиха 6 хил.лв. Казали им, че през юли ще преведат по сметката на единият член от отбора нетната сума от 5400 лв. И явно трябва да си туря бележка на монитора или кой знае къде, че чакам да изпълнят и задълженията по алинея 7 на чл. 45:

Гледам, че я има като образец в сайта на НАП (от 22.12.2015). Дано като са научили за авансовото облагане, са научили и за новия образец.
Офтопик
Гледахме ги, много бяха готини :))))

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #22 -: 14 Април 2016, 17:36 »
Ние не сме гледали :( Дайте архив ;)

Миналата година НАП търсиха изравняване на здравни и върху едни 20 лв от тв игра ...
Явно са им спуснали процедура от де що може да събират здравни, ако лицето никак не е внасяло.

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #23 -: 08 Юни 2016, 14:42 »
тук ли му беше мястото? :)

Oбновена е версията на програмен продукт за обхващане на данни от декларация обр. № 1, обр. №3, обр. № 6 -07 юни  2016
Новото във версия 8.05 е:
1. Отстранени са грешки от предходната версия.


Актуализиран е програмният продукт "Трудови договори"-02 Юни 2016


Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #25 -: 02 Август 2016, 13:05 »
http://nap.bg/news?id=2998

Удостоверенията за местно лице по СИДДО ще се издават в офисите на НАП

Не ме вълнува, ама пък за някого може да е интересно.
Свят голям, хора всякакви....


Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #26 -: 18 Септември 2016, 06:58 »
Проверяват 1900 фирми с персонал на минимална работна заплата
17 Септември 2016
Националната агенция за приходите започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата. Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата. По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“. Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие  и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с  писмена декларация действителния размер на възнаграждението си, като паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство. Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си, като е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5  години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план“, каза по повод на започващите проверки директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща

http://nap.bg/news?id=3041

клио

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #27 -: 26 Октомври 2016, 11:07 »
10 офиса на НАП с нови сметки от 1 ноември
26 Октомври 2016
Уважаеми клиенти,

Десет териториални структури на НАП ще имат нови банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 ноември 2016 г. Става въпрос за офисите на НАП в Бургас, Разград, Търговище, Шумен, Видин, Враца, Пазарджик, Хасково, Благоевград и София област.

От 1 ноември всички плащания от дружества, регистрирани на територията на тези офиси, както и от физически лица с постоянен адрес там, трябва да стават по новите сметки.

В случай на превод по закрита банкова сметка на НАП, наредените средства ще бъдат върнати на платеца от неговия доставчик на платежни услуги.

Промяната на банковите сметки на офисите на НАП се налага поради прекратяване на договора за обслужването им по желание на „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД. За това, както и за да се осигури безпроблемното преминаване към обслужване от новата финансова институция, на 31 октомври банковите гишета в тези структури на НАП няма да работят. Плащанията към сметки на същите структури на НАП на 31 октомври могат да се извършват от всеки доставчик на платежни услуги до крайния час, определен от него за приемане на платежни нареждания за изпълнение през същия работен ден.

Повече информация за новите сметки очаквайте на 1 ноември на интернет страницата на НАП www.nap.bg в рубриката "Плащане", подрубрика "Банкови сметки".

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #28 -: 02 Ноември 2016, 08:18 »
НАП пуска нови е-услуги от 1 ноември
01 Ноември 2016
От 01. 11. 2016 г. Национална агенция за приходите предоставя на клиентите си нови електронни услуги, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП), позволяващи  подаване по електронен път на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал. 10 от ДОПК от възложител по ЗОП и на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал.11 от ДОПК от компетентен орган по комплексно административно обслужване (КАО), както и заявяване на начините на получаване на издадените удостоверения.

Услугите са достъпни през Портала на НАП за електронни услуги.

Новите електронни услуги целят значително облекчаване на обмена на информация между административните органи в страната и като очакван резултат по-бързо и качествено обслужване на граждани и фирми  и са предназначени за всички администрации, в качеството им на възложители по ЗОП или на компетентни органи по КАО.

За да бъдат използвани електронни услуги от възложителите по ЗОП и от компетентните органи по КАО, следва да е подадено Заявление за ползване на електронните услуги на НАП от задължено лице и потвърден пълен/частичен достъп до услугите на НАП или заявление за ползване на електронните услуги на НАП от упълномощено лице със заявен и потвърден пълен/частичен достъп до групата "Подаване на искане от възложители по ЗОП/компетентни органи по КАО".

Лицата, притежаващи качество на възложители по ЗОП/компетентни органи по КАО и имащи към момента на стартиране на услугата пълен достъп до електронните услуги на НАП с КЕП на задължено лице, предоставен в резултат на еднозначното им определяне като собственици, представляващи и управляващи субекта, получават автоматично достъп и до новата група.

В случаите, в които лицето заявител няма достъп до новите електронни услуги, е необходимо да подаде Заявление за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните услуги предоставяни от НАП с КЕП на задължено съответно упълномощено лице.


http://nap.bg/news?id=3102

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #29 -: 03 Ноември 2016, 08:05 »
Офис Овча купел се вля в офис Витоша на НАП София
02 Ноември 2016
 
От 1 ноември офисът на НАП София в Овча купел се вля в офис Витоша. Клиентите на НАП от Овча купел вече обслужват задълженията си на адрес: София 1618, бул. „Цар Борис III” 215, офис Витоша, ТД на НАП София.
Банковите сметки, по които се заплащат дължимите осигурителни вноски, остават същите. Дължимите данъци трябва да се плащат по съществуващата банкова сметка на офис Витоша. Банковите сметки на офис Витоша са публикувани в раздел "Плащане", подраздел "Банкови сметки".
Освен това и за улеснение на клиентите на НАП в офис Витоша на НАП София от 07. 11. 2016 г. ще бъде разкрито банково гише, където физическите лица ще могат да плащат дължимите данъци и осигурителни вноски без банкова такса.
http://nap.bg/news?id=3106

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #30 -: 04 Ноември 2016, 08:27 »
НАП вече получава по-бързо информация за глобите от КАТ
03 Ноември 2016
Двете институции обменят данни само по електронен път

Стартира електронен обмен на данни между системата за събиране на публичните вземания на НАП и системата за наложените санкции при нарушения на правилата за движение по пътищата на МВР. От октомври НАП получава автоматизирано данни за нови просрочени задължения и плащания, направени по сметки на МВР за фишове и наказателни постановления, издадени от органи на Министерството за нарушения по Закона за движение по пътищата.

НАП обръща внимание на своите клиенти, че при заплащане на наложена глоба трябва да се спазват указанията на МВР за попълване на платежно нареждане, за да може плащането да се отрази коректно в системите и да не се стига до действия по принудително събиране от страна на приходната агенция.

Обменът между електронните системи на двете институции ще осигури идентичност на данните за задълженията и плащанията по актовете и ще спести много ръчни операции на служителите им.

Очаква се електронната система да подобри взаимодействието между НАП и МВР  за по-бързо и ефективно събиране на просрочените задължения към бюджета.
http://nap.bg/news?id=3109

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #31 -: 12 Януари 2017, 09:06 »
Неперсонифицираните дружества, които имат регистриран по ДДС съдружник, също трябва да се регистрират по закона
11 Януари 2017
За заварените случаи срокът изтича в края на януари

Неперсонифицирано дружество, в което участва съдружник, регистриран по ДДС, също трябва да се регистрира по закона, гласят последните промени в Закона за данък върху добавената стойност, които влязоха в сила от началото на годината. Това трябва да стане в 14-дневен срок от датата на договора за създаване на неперсонифицираното дружества, която се смята за дата на регистрация на дружеството по ЗДДС. Регистрацията се извършва с подаване на заявление за регистрация в компетентен офис на НАП или по електронен път с квалифициран електронен подпис.

Промените в законодателството гласят още, че за всички заварени случаи, има едномесечен срок, в който трябва да се подаде заявление за регистрация. Така всички неперсонифицирани дружества, които имат съдружник, регистриран по ЗДДС, трябва да подадат в НАП заявление за регистрация по закона до края на януари 2017 г. , като за тях за дата на регистрация се счита датата на връчване на акта за регистрация. По данни на НАП новата разпоредба ще засегне около 7000 заварени случаи на неперсонифицирани дружества в страната.

Неперсонифицираните дружества се регламентират от Закона за задълженията и договорите и представляват граждански дружества , създадени с договор между две или повече лица за обединяване на своята дейност и постигане на обща цел, т. е. за извършване на съвместна дейност.

http://nap.bg/news?id=3179

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #32 -: 15 Февруари 2017, 08:32 »
Гражданите и фирмите могат да коригират еднократно годишните си данъчни декларации след срока за подаването им

От тази година гражданите и фирмите имат още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Запазва се и досега съществуващата възможност за корекции до изтичане на срока за подаване на декларациите, за доходите – 30 април и на декларациите за корпоративен данък – 31 март, както и възможността да се извършват корекции на данъчния финансов резултат и дължимия данък от фирмите след уведомяване на орган по приходите.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път - с електронен подпис или с ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.   

http://nap.bg/news?id=3199

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #33 -: 08 Март 2017, 18:45 »
ГДД Физ.лица чл. 50
Има версия с баркод от 28.02.2017
В предишната от 03.02.2017 даваше грешка при доход от наем със стотинки!

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #34 -: 09 Март 2017, 16:19 »
И при версията от 28.02.2017 не с всички числа харесва :(
Грешка:  В Приложение 4 сумата на доходите за код 401 в част III не може да се различава от сумата на доходите за код 401 в част I.
Има въведени данни само в Част ІІІ - Данни за доходите по Част І от източници в България
Сами се сумират за част I.
Но  при различни числа - един път няма грешки при Провери; друг път - грешката по-горе.

Някой да се е сблъсквал? Нещо не е попълнено където трябва?

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #35 -: 01 Април 2017, 06:02 »
До края на октомври работодателите трябва да подадат в НАП код на населено място за всеки служител
31 Март 2017
За всички действащи трудови договори, сключени преди 01.04.2017 г. работодателите следва да декларират код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ) на населеното място, където е работното място на всяко наето лице. Срокът за деклариране е 31.10.2017 г. Не се изпращат уведомления за трудови договори, които към датата на изпращането са прекратени. В случаите, при които до 31.10.2017 г. е налице обстоятелство, водещо до подаване на уведомление за промяна на сключен преди 01.04.2017 г. трудов договор и работодателят все още не е декларирал код по ЕКАТТЕ, може да го направи едновременно, с подаването на едно уведомление.
http://nap.bg/news?id=3239

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #36 -: 03 Април 2017, 12:29 »
Хайде, честита Нова счетоводна година :(
Не че съвсем е свършила старата, докатО не мине 30 юни поне;)))

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #37 -: 03 Юли 2017, 17:47 »
Нова е-услуга "Справка за декларираните продажби от регистрирани по ЗДДС лица за определен данъчен период" от НАП
03 Юли 2017

http://www.nap.bg/news?id=3310

Т.е. вече можем да виждаме кой какви фактури ни е обявил и без кръгли папки?:)

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #38 -: 16 Ноември 2017, 09:31 »
На 28 номеври 2017 г. НАП предвижда обновяване на платформата за подписване на документи и файлове в НАП, така че да позволява безпроблемна работа с актуалните версии на всички популярни уеб браузъри - Internet Explorer 11, Microsoft Edge, Google Chrome и Mozilla Firefox за Windows, Linux и MacOS. Актуализирането касае всички документи и данни, подавани по е-път в НАП, с изключение на данните, подавани по реда на ЗДДС, чиято актуализация ще бъде извършена на следващ етап.

Може да тествате платформата през секция „Тестови услуги“, достъпна в Портала на НАП за е-услуги или директно от следния линк: https://inetdec.nra.bg/pls/pub/login_cert.home?caller=selectService:6,151,rep.SignTest.home_new.

http://nap.bg/news?id=3440

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП - 2016
« Отговор #39 -: 17 Ноември 2017, 08:11 »
НАП напомня на своите клиенти за липсващи данни в данъчните декларации, свързани със съставителите на годишния финансов отчет

От 15 ноември 2017 г. Национална агенция за приходите започна изпращането на близо 18 хил. електронни и хартиени писма до клиенти, подали годишни данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО и по чл. 50 ЗДДФЛ, в които при проверка са открити липсващи данни, грешен идентификационен номер за съставителя на годишния финансов отчет или неуточнен вид на правоотношението със задълженото лице (трудово или облигационно). Приходната администрация обръща внимание на клиентите си, че е необходимо да коригират данните в годишните декларации, като в 14-дневен срок от получаване на електронните писма, подадат нова декларация в компетентната структура на НАП.
http://nap.bg/news?id=3443