Автор Тема: Ускорено възстановяване - чл.92, ал.3 ЗДДС  (Прочетена 1927 пъти)

небесна

  • потребител
подготвям си справка по чл.92, ал.3 евентуално за следващия месец - за над 30% доставки с нулева ставка и внимателно се зачетох, че процентът се изчислява спрямо всички извършени облагаеми доставки

за последните 12 месеца (включвам и ноември 2015) сме извършвали само доставки по чл.21, ал.2 - услуги към ЕС и доставка на стоки с изпълнение извън България (и двата вида са приравнени на облагаеми, ама само за целите на данъчния кредит), и сега през ноември един ВОД с 0% ДДС, имам и едно самоначисляване по повод на получена услуга, но него съвсем не го броя за извършена доставка

практически само стойността на ВОД-а ми участва и в двете колони на справката, които са: облагаеми с нулева ставка, и всички облагаеми доставки.... нали така, правилно го разбирам?


Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Ускорено възстановяване - чл.92, ал.3 ЗДДС
« Отговор #1 -: 25 Ноември 2015, 08:02 »
Към ВОД-а  трябва да включиш и приравнените на нулева ставка.   

"на доставки с нулева ставка се приравняват и доставките на следните услуги с място на изпълнение на територията на друга държава членка, по които получател е лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка: транспорт на стоки в рамките на Европейския съюз и оказвани във връзка с този транспорт спедиторски, куриерски и пощенски услуги, различни от услугите по чл. 49; транспортна обработка на стоки; услуги във връзка с транспорта, оказвани от агенти, брокери и други посредници, действащи от името и за сметка на друго лице, както и услуги по оценка, експертиза и работа върху движими вещи;"

 

небесна

  • потребител
Re: Ускорено възстановяване - чл.92, ал.3 ЗДДС
« Отговор #2 -: 25 Ноември 2015, 12:41 »
да, пропуснах да уточня, че услугите по чл.21 ал.2 са ни изцяло консултантски, и не се вместват в приравнените... така че явно сравнявам само процентът на ВОД-а към.... ВОД-а, защото друго облагаемо няма :)