Автор Тема: Осчетоводяване на ЕАД  (Прочетена 5430 пъти)

ataklena

 • потребител
Осчетоводяване на ЕАД
« -: 10 Септември 2015, 13:14 »
Здравейте, имам издадена митническа декларация за внос на стоки от Китай. Включила съм я в дневника за покупките през месец юни. По-късно получавам още една митническа декларация, която е за същите стоки, но с по-висока данъчна основа и повече начислено ДДС. Сега се питам как е редно да включа в дневника за август окончателната МД - логично е да е само с разликата между сумите в първата и втората, но ме притеснява факта, че в дневника ще имам едни суми, а в МД други. Вие как процедирате в такива случаи?


gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #1 -: 10 Септември 2015, 15:37 »
Честно казано не съм имала такъв случай, но все пак - каква е причината за такова драстично разминаване по един и същи документ и в такъв дълъг период? Кое е грешно - фактурата или МД?

ataklena

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #2 -: 10 Септември 2015, 16:05 »
Всъщност периода не е голям - втората декл. е две седмици след първата, просто моите клиенти късно ми я донесоха, но не това е проблемът, защото тя може да се включи в дневника в един от следващите 12 месеца.
Нищо не е грешно, митническия агент ми обясни, че това бил  реда за подаване на МД, първо подават една с документите с които разполагат към момента, а след като съберат вече всички документи по вноса подават окончателна МД. Не знам обаче защо окончателната не е с разликата, а с цялата сума. В ППЗДДС не пише нищо конкретно за това как се включва в дневника, а на нац. тел. на НАП, ми отговориха да подам писмено запитване. Срокът за отговор обаче е много дълъг и се надявам, ако някой е имал такъв случай да помогне.

Флора

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #3 -: 10 Септември 2015, 16:37 »
Как разбираш, че е за същите стоки?

ataklena

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #4 -: 10 Септември 2015, 16:54 »
Написано е в  декларацията,  фирмата е внесла три вида артикули. За всеки от тях има отделна МД. След около две - три седмици към всяка от първите три МД има по още една - окончателна, както ми обясни митн. агент. Междувременно се свързах по телефона с методолозите на НАП и въпреки, че утре не им е приемен ден, поискаха да отида и да нося МД за да ги видят. И те не са чували да има по две декл.

Флора

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #5 -: 10 Септември 2015, 17:58 »
В новата МД по какво се разбира, че има връзка с предишната?
Нови инвойси има предполагам?
Хайде пиши после какво са казали нап.

ataklena

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #6 -: 11 Септември 2015, 12:50 »
Новата МД има същия MRN и са описани същите стоки и количества в нея.
Медотодолозите на НАП ми отпечатаха едно указание на Мургина от 2008 година, според което трябва да включа в дневника само разликите, т.е. доначисленото. Звучи много логично, но продължава да ме тормози мисълта, че при една бъдеща проверка няма как да докажа, че това е мнение на методолог. Няма как и да подам писмено запитване, защото доколкото знам, те се разпределят на териториален принцип и пак ще имам мнението на същия човек. А пък и така и не съм сигурна, че като е писмено изразено становище биха го зачели. 

Флора

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #7 -: 11 Септември 2015, 13:12 »
А ако опишеш със старите по-ниски суми със знак минус - по МД от предходната дата.
И отново с пълните по-високи - МД към днешна дата?

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #8 -: 11 Септември 2015, 13:18 »
Поддържам мнението на Флора
И вместо да питате НАП, питайте митницата - новата МД дали анулира старата

ataklena

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #9 -: 11 Септември 2015, 14:40 »
Аз също мислех, че би трябвало да опиша старите с минус, но....
Освен това този месец е последният от тримесечната процедура и ще искам възстановяване, не знам при проверката как биха реагирали на такова осчетоводяване.
Идеята да питам митницата дали новата анулира старата е много добра, благодаря Ели.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #10 -: 11 Септември 2015, 14:56 »
Новата МД има същия MRN

ей това нещо означава, че няма две МД, а една
т.е. един единствен номер и корекция и ново въвеждане ще изглежда странно

аз се замислям дали да не ползваш процедурата по чл. 126 с искане за служебна корекция

ataklena

 • потребител
Re: Осчетоводяване на ЕАД
« Отговор #11 -: 11 Септември 2015, 15:10 »
Чл. 56а. (Нов - ДВ, бр. 4 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато митническите органи след датата на разрешението за вдигане на стоките начислят и вземат под отчет допълнително задължение за данък върху добавената стойност, вносителят - регистрирано по закона лице, упражнява правото си на данъчен кредит за допълнително начисления и платен данък чрез включване на взетото под отчет допълнително задължение за данък върху добавената стойност и административния акт, издаден от митническия орган, в дневника за покупките за данъчния период, през който този документ е получен от вносителя, или за един от следващите 12 данъчни периода. Това е ППЗДДС.
Тук обаче дали под документ получен от вносителя се има предвид допълнителен инвойс или допълнителна минт. декларация? Още повече, че митн. агент не ми предостави други документи на база на които е завишил ДО, а ми даде справка в която е обяснено как са разпределени разходите.