Автор Тема: Новините от НАП 2015  (Прочетена 21398 пъти)

небесна

 • потребител
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #20 -: 28 Януари 2015, 18:33 »
хм, и аз сега се загледах по моята партида във фонда - за един период от няколко месеца през 2009, вноските са ми със знак минус (явно сторнирани) през октомври 2011, и после са върнати през януари 2012

никакво разумно обяснение не намирам

гледам сега и на мъжа ми, и при него има много такива суми със знак минус, обаче не мога да им хвана края, понеже за един и същ период - примерно 10/2011 има два пъти вноски, 3 пъти сторнирани, после пак за същия период някакви вноски - и все на различни дати, от други години - и това все при един работодател за всичките години, който също плаща точно на датата всичко

мътна и кървава! единственото, което ме успокоява, е че по партидите сумите са повече отколкото излизат според справките на НАП за преведените вноски - демек с оная мижава доходност, дето сме получили, обаче текущо какво си правят с тези вноски май никой не знае


ЦД

 • потребител
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #21 -: 02 Февруари 2015, 11:26 »
Според мен, по този начин, фондовете разпределят доходност върху по-малка сума по партидите, а в същото време оперират с финансовия ресурс. Ние получаваме по-малко, а фонда използва парите за да си докара по-голям доход, или за безлихвен оборотен капитал.
Ако са сторнирани, наистина, по искане на НАП, това пък означава, че бюджета се финансира безлихвено за наша сметка.
И в двата случая сме от губещата страна, поне докато не вдигнем врява, за да се престане с тази игра.
Индивидуално за всеги загубите вероятно са поносими, но осигурените са хиляди...

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #22 -: 13 Февруари 2015, 07:35 »
За лицата, които подават информация за доходите на чуждестранни физически лица
12 Февруари 2015
Във връзка с попълването на информацията за целите на автоматичния обмен и с оглед точното идентифициране на чуждестранните физически лица, следва да се има предвид, че полето, в което се посочват данни за идентификационния номер на лицето, е задължително за попълване. Това поле не следва да се попълва само в случаите, в които чуждестранното физическо лице не разполага с уникален идентификационен номер, като в тези случаи задължително се попълват данни за датата на раждане. Мястото на раждане се попълва в случаите, когато тази информация е налична.

Справка за данъчните номера може да се прави в портала за онлайн проверка на данъчните идентификационни номера на гражданите на ЕС. Порталът е създаден, за да могат лицата, които имат специфични задължения за данъчно отчитане, наложени им от европейско или национално законодателство:

да научат повече за националните системи за идентифициране на данъкоплатците, по-специално за системите, използващи данъчни идентификационни номера;
да проверят дали синтаксисът (тоест алгоритъма) на даден идентификационен номер е валиден и/или дали структурата му е валидна (в случаите когато липсват спецификации за синтаксиса).
Порталът също така съдържа и информация къде в документите за самоличност на лицата може да бъде открит идентификационния номер.

http://nap.bg/news?id=2476

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #23 -: 13 Февруари 2015, 13:05 »
Утвърден формат и ред за създаване и предаване на файлове, съдържащи справка за изплатени доходи на физически лица
13 Февруари 2015

Изпълнителният директор на НАП утвърди формата и реда за създаване и предаване на файлове, съдържащи данни за „Справка по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени доходи на физически лица“.

Във връзка с генерирането на файла за справката и съгласно общите изисквания към съдържанието на полетата във файла, следва да се има предвид, че за чуждестранни физически лица, които нямат идентификатор (ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от регистъра на НАП) в  поле № 3 се попълва стойност "2", а в поле № 4 се попълват 10 броя нули.

 
http://nap.bg/news?id=2478

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #24 -: 18 Февруари 2015, 13:40 »
Да не си помислите, че вече имате актуалния вариант за проверка на Д1? Нееее....

Вече има нов :(

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #25 -: 25 Февруари 2015, 07:11 »
Ведомствените бензиностанции декларират пред НАП наличните си съдове до 9 март
24 Февруари 2015
До 9 март всички ведомствени бензиностанции (както и всички задължени лица по чл.118, ал.8 от ЗДДС) трябва да подадат в НАП данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат. Това гласят промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, които влизат в сила от днес.

Според новите изисквания, задължените лица трябва да изпратят данните по електронен път, подписани с електронен подпис, чрез Портала за е-услуги на приходната агенция. Собствениците на бензиностанциите трябва да подадат данни за всеки от съдовете и съоръженията за зареждане на гориво, с които разполагат, обема, вместимостта на съда, вида на горивото, което се зарежда, предназначението му, регистрационен номер на стопанисваната мобилна цистерна, общото изразходвано гориво през миналата година и др. данни.

Търговията с горива беше идентифицирана като един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка още преди 5 години. Последователно бяха предприети законодателни и контролни мерки за намаляване на щетите за бюджета. Пример за това са дистанционна връзка с приходната агенция, монтирането на нивомерни системи във всеки обект за търговия с течни горива. През 2013 г. беше внедрена и информационна система „Контрол на горивата“, чрез която НАП и Агенция „Митници“ проследяват движението на течните горива на територията на страната.
http://nap.bg/news?id=2487

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #26 -: 04 Март 2015, 13:02 »
Не ми хареса Сметката за изплатени суми чл. 45 ал. 4 от ЗДДФЛ

Не са променили на финала текста-забележка:
"2. Когато сумата се изплаща през четвъртото тримесечие на годината, на основание чл. 65, ал. 12 от ЗДДФЛ, авансов данък не се удържа и внася, поради което в тези случаи ред 8 не се попълва!"

Не за друго, поне тази промяна запомних :) че ще се избира;)
а ал. 12 е нова, цитираната вече е ал. 13, но там става вече дума и за избор.

.:TТД вади ряпа

 • Гост
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #27 -: 04 Март 2015, 14:10 »
А ве т'ва нали го въведоха, щот' народа масово не си пуска декларации и за т'ва сам да си плащал четвъртото тримесечие. Чини ми се, че ако ста'е изборно, то смисъла на тъ̀зи ми ти галимация кат' да се позагуб'я.

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #28 -: 04 Март 2015, 15:09 »
Flora
не съм на 100% , но служебните бележки ги одобрихи преди промените в ЗДДФЛ.

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #29 -: 04 Март 2015, 16:09 »
И така да е,
да си пуснат актуален текст.
Никой няма да ни приеме работен финансов резултат напр. нали.
Бях тръгнала да хокам софтуера, който ползвам.
Та издирвах какво са публикували. И грешката не е в софтуера този път :-)

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #30 -: 16 Април 2015, 07:27 »
НАП разваля сделки за имоти под пазарната стойност
15 Април 2015
НАП отново насочва вниманието си към дейността на изпълнителите и инвеститорите в сектора на строителството, съобщават от приходното ведомство. През 2015 г. Агенцията ще предприеме редица мерки, сред които проверки и ревизии, срещи с представители на професионални сдружения и браншови камари, информационни кампании и др., за да намали рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи и доходи в този сектор.

Анализ на риска от неспазването на законодателството, свързан с неотчитане на приходите от строителство на нови сгради и тяхната продажба от строители и инвеститори, е показал щета от 400 млн. лв. средногодишно за бюджета в периода на строителния бум. Експертите от НАП са установили, че рискът се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% от всички лица. Анализът на данъчните сочи, че в по-голямата част от случаите строителите и инвеститорите умишлено не са спазвали данъчното и осигурително законодателството. Според данните, 35% от установения размер на щетата се дължи на целенасочени действия за укриване на данъци – недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери и др.

В същото време данъчните са изчислили, че средно на година бюджетът търпи 43 млн. лв. щети от продажбата на имоти под себестойността им. За това от приходното ведомство предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни. Такава практика в НАП вече се прилага от няколко години.

За да се намали проявлението на риска за неотчитане на приходите от строители и инвеститори на нови сгради, през 2013 и 2014 г. НАП възложи 281 ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях – 68%, са по Закона за ДДС.

Оценката на риска и повлияването му за 2014 г. показва, че рискът не се е повлиял съществено от осъществените контролни действия. Според анализа на данъчните, промяната на характеристиките на риска, а именно намаление броя на рисковите лица на 4 000, причиняващи щета за около 112 млн. лв. на година, се дължи основно на външни фактори – спад на обемите на ново строителство на сгради и отпадане от бранша на част от действащите строители и инвеститори, заради икономическата криза след 2008 г. Затова през 2015 г. НАП планира да продължи контролните мерки чрез възлагане на ревизии на рискови лица от бранша, както и да инициира публикации по темата в специализираните издания за строителство.

http://nap.bg/news?id=2530

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #31 -: 16 Април 2015, 10:02 »
абе демек  не си вършим работата /въобще цялата държава и неизключая НАП/, за това незаконно ще отменяме сделки?

шапка свалям на Камерън обаче - как ще ги плъзне с пенсионите фондове и данъците.
хем популист як- хем пари събира.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #32 -: 16 Април 2015, 11:48 »
Е, аз не разбрах от новината как НАП разваля сделките   ...
Сещам се за една широко огласена ревизия от близкото минало - имаше някакви 3 апартамента май  ...

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #33 -: 16 Април 2015, 11:57 »
нито какво губи разбрах /някакъв марамалд е описан / , нито как ще разваля - освен че цялата работа си е як популизъм и уж дейност.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #34 -: 16 Април 2015, 12:40 »
мързи ме да чета, та по спомен - разваля ги май на основание текстове от ТЗ за несъстоятелността, но може и нещо в ДОПК да има

масово хитречковците изповядват продажбите на цени доста по-ниски от действителните за да пестят от натУрални такси, та като им напукат НАП актовете с космическите задължения и като кредитор тръгват да развалят сделки, сключени на цени много по-ниски от пазарните

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #35 -: 16 Април 2015, 16:23 »
Не знам какво са й пипали на ГДД чл. 50,
но гледам, че файлът е с дата 07.04.2015 г.
http://www.nap.bg/page?sId236fsL=30&sId236dsA=2015&id=384&textMode=0

Флора

 • потребител
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #36 -: 27 Май 2015, 11:52 »
От темата "НАП - Прилагане на ЗКПО и ЗДДС при командироване на управител..."  писмото.

Цитат
Когато лицето, изпълняващо длъжността управител пътува извън населеното място, където е мястото на работата се счита за командировано и за документално обоснованите пътни, квартирни и дневни разходи не се дължи данък.
Данък върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност по реда на чл. 204, т. 3 от ЗКПО е дължим, когато управителят пътува в рамките на населеното място, където е мястото на работата и пътуването е свързано с изпълнението на функциите, присъщи на управленската дейност.

Смешна работа ... Като е в града - да ходи с градския транспорт.
По ТЗ е задължително да има Управител. Без Управител не може да има фирма, не може да има дейност, не може да има приходи за хазната ... Защо продължават данъчно да третират така тази дейност ...

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #37 -: 04 Юли 2015, 17:42 »
НОИ и НАП интегрират системите си за електронно обслужване
02 Юли 2015
На 30 юни 2015 г. Националният осигурителен институт (НОИ) и Национална агенция за приходите (НАП) подписаха споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. С документа се регламентира реда и начина за електронна свързаност между двете институции, което ще даде възможност за осъществяване на интеграцията на персоналните кодове на НОИ и НАП. По този начин осигурените лица, които имат 12-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, ще могат  да достъпват справочните услуги  и от информационната система на НОИ.

От 1 юли 2015 г. справочната електронна услуга „Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране“ от интернет страницата на НОИ, вече е достъпна и чрез ПИК на НАП. Тя е публикувана в рубрика „Е-услуги“/Справки/ по ЕГН и ПИК на НАП. След потвърждаване на избор за достъп до нея чрез ПИК на НАП, потребителят автоматично се пренасочва към сайта на приходната агенцията. Съгласно установеният ред, лицето  въвежда своя личен идентификатор и ПИК на НАП. След успешна оторизация справката се изпълнява автоматично, като се визуализира на сайта на НОИ.

Предстои списъкът на електронните услуги на НОИ, които да могат да се ползват с ПИК на НАП, да бъде  разширяван. В него ще бъдат включени и други справки, предоставяни на осигурените лица по ЕГН или на осигурителите по ЕИК/БУЛСТАТ.

http://nap.bg/news?id=2613

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #38 -: 15 Юли 2015, 07:21 »
Близо двойно по-скъпо възстановяване на здравноосигурителни права през 2016 г.
14 Юли 2015
След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години. Промяната в Закона за здравното осигуряване е публикувана в Държавен вестник в края на юни, но ще влезе в сила шест месеца по-късно.

Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца) пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 01.07.2012 г. – 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01.01.2011 г. – 31.12.2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.

От НАП напомнят също, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. До края на 2015 г. правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 г. – за период от 60 месеца.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.

http://nap.bg/news?id=2637

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Новините от НАП 2015
« Отговор #39 -: 22 Юли 2015, 05:56 »
Самоосигуряващите се вече могат да декларират започване и спиране на дейност по интернет
21 Юли 2015
Самоосигуряващите се   вече могат да подават декларацията при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани , по интернет с безплатния персонален идентификационен код на НАП.

Декларацията се подава в 7-дневен срок от започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудовата дейност. С тази декларация самоосигуряващите се определят и вида на осигуряването си. Със същия документ се декларира и прекъсване или прекратяване на трудовата дейност, което е основание самоосигуряващите се да спрат да внасят осигурителни вноски за периода, в който не осъществяват трудова дейност, поясняват от НАП.

Новата услуга облекчава значително над 300 000 самоосигуряващи се, които вече няма да се налага да посещават приходната агенция, като освен възможност за подаване на формуляра, съществува и справочна част, която показва всички данни за започване, спиране или прекратяване на дейност. Този вид декларации могат да се подават по интернет  за периоди след началото на 2015 г.

Персоналният идентификационен код се издава безплатно във всеки офис на НАП за минути и дава достъп до множество електронни услуги на НАП, включително подаване на всички, изисквани от закона данъчни и осигурителни декларации от самоосигуряващите се лица.


http://nap.bg/news?id=2643

Да го бяха направили и с КЕП ....