Добавени събития

 • Никулден: 06 Декември 2014

Автор Тема: Благословени да са Никола, Николай, Николина, Николинка…  (Прочетена 21942 пъти)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Ти си си ти, личност си и това не подлежи на съмнение. Аз говорех за нещо, което ще нарека народопсихология, макар да не съм убеден в коректността на този термин или съдържанието му. Паисии казва по адрес на Вулгарис: О неразумни юроде. Късноантичните и средновековни хронисти непресттанно пишат за онзи прост народ. Демек не е от вчера, не е виновен комунизма, капитализма, робството. Просто сме си такива. Опасна я дадох като пример. Тя е може би най-умният, начетен, информиран човек тук. И точно тя използва израза „те ти булка Спасовден“. Това е покъртителна простащина, но понеже извира от фолклора ни, ние изобщо не обръщаме внимание. Няма разлика между историята за булката, тримата глупаци, рекламата, която осъждаш, Кристиян Талев и Мария Илиева.

Не смятам, че е до възпитание. Например Стани шеф е получил най-доброто възможно такова, но на един събор на Будзлоджа носеше тениска с надпис на гърба: ако виждате този надпис, значи гаджето е паднало от мотора. Тениската беше специално поръчана за изработка по случай събитието. А да и кара мотор. Кой точно разумен човек, кара ковчег на две колела?


.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Разбира се, че Паисий се пише с „й“.

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
Демек не е от вчера, не е виновен комунизма, капитализма, робството.

така де - ама аз съм в опозиция.
хората навсякъде са еднакви-еднакво завистливи, прости и каквото ти хрумне , при равни други условия.
Но някои са си дали зор и/или са имали възможност да развият достатъчно критично общество- т.е гражданско такова.

само щото почна с "й" - Будзлоджа - това не знам какво е :)))

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Gera, много мислех върху думите ти:

Имам една идея. Намисли си нещо, което ти е трудно да правиш в ежедневието или направо не знаеш, как се прави.

Нямаш представа с какво се захващаш! :))))

Имам една трудност, с която не мога да се справя нито в ежедневието си, нито в еженощието си!
Харесването на варени моркови е един кошмар, който не мога да преглътна никак и по никое време :)))))
Хайде сега да те видя как ще се справиш чрез копи-пейст или дори делийт :)))

****
Ако трябва да съм сериозна, което е трудна работа, след като съм си подала всички декларации и съм изкрънкала плащане на всички данъци, то "твоята" област ми е като едно блато. Тук-таме има туфа, върху която да стъпя и да не съм тотално удавена, но по принцип не се чувствам на мястото си там.
Има си хора, които си изкарват хляба с това и аз безкрайно уважавам труда им. Даже ги оставям да кълват по клавиатурата през нощта, докато аз се опитвам /забележи - опитвам/ да спя. Не им мрънкам, не им давам акъл / то за мене едвам стига де.../ и не ги карам да зарежат тая работа и да се хванат с така тихото среднощно занимание "плетене на чорапи".

Та така. Не ме карай да влизам в "програмисткото" блато, щото няма как да разчиташ, че ще изплувам по какъвто и да е начин. Ще побълбукам, ще побълбукам, пък ще взема да се удавя.

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Видях го, но понеже си пуснах коментара като гост, не мога да го редактирам. А понеже вече бях пуснал коментар под него за правописка, щеше да е тъпо да пускам още. В крайна сметка, думата е турска и да не е вярна, не е толкова важно, но да видях го. Просто не прочетох коментара си преди да го пусна, а понеже шивача гол ходи, нямам правописна проверка.

Не мисля, че всички народи са еднакви. Например нашият народ не е раждал хора като Пол Пот да речем. Да хан Крум, цар Борис Ⅰ и Симеон Велики са някакви подобия, но за първият не е ясно дали е българин, вторият не е ясно дали е живял, а третият освен, че е сатрап, все пак е дал и златен век, а и не е клал наши.

У нас има ренесанс още през ⅩⅠⅠ век. На запад ще се появи няколко века по-късно и ще бъде под силен диктат. Интересно за отбелязване — смята се, че причината за ренесанса са катарите.

Давам малко крайни примери, но те идват да покажат, че не всички народи са еднакви. Лоши и добри черти могат да се видят във всеки народ. Изключения от правилото също. Но има черти, които са преобладаващи. Една такава е българската простащина. Римняните не са наричали гърците прости. В сегашният ЕС, меже и да им казват, че са прасета, но пак не ги наричат прости.

Едни и същи действия по своя образ, могат да се третират различно по своя характер или проявление. Гърците лапат и са хитри. Ние лапаме и сме тъпи.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
аз пък да си кажа : Мислите стават неща! 
Колкото повече си даваме лоша оценка, толкова повече тя ще се сбъдва.
Когато се научим да не даваме оценка защото "аз" съм "те" и "те" са "аз" /тук съм някак опозация на bonou2/ , толкова по-добре за всички и всичко 

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
хората са еднакви
"ние" та "ние"
народ, нация - това е "ние"то в разстежа си.
а хората са еднакви - при еднакви условия
и сама виждам , че няма смисъл да продължаваме този разговор и щото се "плаша" да не накараш Ели пак да я "дели" някакси :))
няма как в една тема , да изложиш вижданията си за живота, които си градил с времето.
няма как и на маса даже и за това смятам такива разговори /и особено след един момент/ , най-малкото за безплодни.
иначе винаги има повод да се замислиш.

Ели - аз пък съм съгласна с теб :)
и не давам оценка на другите, а по скоро самооценка и определено смятам , че така е по добре за мен :)
кофтито е , че така трудно си намираш виновни, извън себе си:))

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Gera, проблема ти е лесно разрешим. Казва се подправки. Дори обикновена сол в неприлично количество може да ти свърши работа. Аз например ненавиждам домати. Ле-ле, колко отвратителни са. Иде ми да обеся Колумб, когато се явя пред създателя. Години наред търпях подигравки включително от близкото обкръжение. Накрая сложих „ду̀ша на мъка“ и започнах да ги ям. Например съпругата е информирана, че ги избягвам, но понеже вижда, че ги употребявам, няма нито най-малка представа, за истинското ми отношение към тях. Повечето хора избягват „пластмасовите“, аз пък точно към тях се насочвам, точно защото нямат вкус на нищо. Това калява и характера. Като не харесваш нещо, но системно се насилваш да го правиш, си способен да понесеш и  извънредни ситуации, които ти поднася живота.

Аз нямах идея да те уча на погромиране. Самият аз не съм, чак толкова добър погромист. Разбира се, справям се, защото това е професия за тъпаци, всеки може да се научи, но там блатото е наистина дълбоко, а олигофренията пълна и непоправима. Митовете там са по-големи и от тези, че земята е плоска.

Исках да е нещо по-достъпно. Но пък Ели ми обърна внимание на нещо, което не съобразих. Понеже съм открит човек, не си дадох сметка, че може и да не искаш нещо да се знае публично. Ако е така, можем да продължим на лични съобщения. А може и просто да прекратим експеримента. Жалко, за което. Във виртуалното си пребиваване почти не срещам хора, които да изпитват трудности с основни неща и затова се занимаваме с по-специфични. За да се стигне до тях обаче, трябва да го има другото и точно то ми е интересно с пътя, който трябва да се измине.

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
програмист.............защото това е професия за тъпаци,

а?
дано гери те разбра
или трябва да си смениш някой дефиниции или визии

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Говорим прекалено много неща, който смятам за различни.

Под хората са еднакви, разбирам, че говориш за индивидуалности, а аз говорех за народи. Но дори като индивидуалности не сме еднакви. Имаме различни способности. Имаме различен потенциал. Дори при сравнително еднакви условия поставени, се развиваме различно. Но сега като си помисля, същото се отнася и за цели народи.

Едни неща някъде се приемат за нормални, другаде за неприемливи. И то като говорим само в тесните рамки на нашата си Европа. Глобално става още по-голям гювеч.

Донякъде съм склонен да приема това: аз, аз, аз, което непрекъснато повтаряш. Истина е и е отдавна забелязано, че ние сме народ от индивидуалисти и понятие „ние“ не съществува. Изобщо е чудно, че имаме такава дума в речника си. Това ражда и почудата, как изобщо сме се съхранили като народ с целият този егоизъм (във всички смисли), себеотрицание (пак във всички) и чуждопоклонничество. Затова смятам, че комунизма, въпреки, че беше варварски режим, имаше положителна роля в историята ни, изграждайки все пак някакъв колективизъм и сплотеност.

Има много върху какво да работим, за да се наречем наистина народ. До тук ни обединява единствено общ егоизъм и общ тиранин. Ако няма, какво да ни подтиска, лудостта става пълна. За щастие ли, но винаги се намират кандидати за подтисници и това крепи нацията. 
     

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Gera, проблема ти е лесно разрешим. Казва се подправки. Дори обикновена сол в неприлично количество може да ти свърши работа.

Нито сол, нито пипер, нито дори обикновена захар са в състояние да направят варените моркови в нещо, годно за преглъщане! :)))


.:ТТД вади ряпа

 • Гост
програмист.............защото това е професия за тъпаци,

а?
дано гери те разбра
или трябва да си смениш някой дефиниции или визии

Да забелязал съм, че счетита често слагат под общ знаменател „пограмисти“ всякакъв тип компютърджии. Но това е все едно да наречеш едно терезе счетоводител. Да счетоводителя, може и да може да работи и това, но не са едно и също. Това са много и различни професии. Десетки, ако не стотици. Предполагам ще се обидиш, ако ти кажат, че си секретарка. Така и програмиста, ще се обиди, ако го приравняват на телефониската (поддръжката). Тайната им е, че това, което правят в 99% не е нещо сложно, а тези дето правят сложните неща са единици в световен мащаб.

Но тук има и малък паралел. В действителност правят прости неща по сложен начин, както ние. Но това е просто, за да съществува професията, а не защото е необходимо. Необходимостта да е така, е чисто икономическа, а не реална. Така, че и те като ние, за да оправдаят съществуването си, правят простото сложно, а разбираемото неразбираемо.

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
Предполагам ще се обидиш, ако ти кажат, че си секретарка.

не ми отговаряй на постовете /молба е /- на диаметрални позиции сме и все повече се отдалечаваме.
и метачка да ми кажеш - пак ще е верно, щото при мен всичко е много мъничко
.   


gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Да забелязал съм, че счетита често слагат под общ знаменател „пограмисти“ всякакъв тип компютърджии.

Забелязала съм, че общия знаменател за всички "счетита" обикновено е грешка :))))
Повярвай ми - имам личен поглед над нещата и няма как да ме сложиш в общия знаменател :)))

Но пък ти си млад и зелен и ще дойдеш на моя акъл, докато аз съм била някога на твоя :)))

стискозъбка

 • потребител
Но пък ти си млад и зелен


Тук грешиш, смятам, тотално.

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Язък, тъкмо за първи път успях да те вкарам в дискусия и пак избяга. После, защо съм казвал, че си плашлива. Има едно понятие „тролове“. Те влизат в спорове, заради самите спорове. При теб е обратно, бягаш от тях. значи такова явление можем да именуваме „елф“ (ако случайно не си падаш по фентъзито, като повечето жени, това е еквивалента на фея в западните митологии).

Смешно е, че едно известно време се подписвах „метача“. Понякога ми се иска да не бях имал шанса да уча. Тогава можех да съм един щастлив и безпросветен метач или пастир. Сега съм нещастен и сляп отворко. 

п.п. Гера, ако всички счетита бяха еднакви, в момента нямаше да си пишем в този форум. Всичко друго съм, но не и стандартно счети. Прекалено бурно живях и вече съм уморен, чувствам се на сто години. Големите емоции ме изморяват бързо и се крия в бездушният свят на компютрите. Но и никога няма да порастна. И друг път съм ти казвал, че няма да е зле да потърсиш детското в себе си.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
И друг път съм ти казвал, че няма да е зле да потърсиш детското в себе си.

е ти намери на кой да го кажеш :)))
понякога ти се получава да целнеш десятката, но не всеки ден е Велик ден ;)


.:ТТД вади ряпа

 • Гост
М-да, е предупредих, че не винаги мога да съм точен. Ако успея да вляза на четотота да, ако не, не. Например Кл(и⇔o) имах мъничък провал. Тя е прекалено чиста душа и не успях да се кача толкова. От друга страна, спрямо моят минималният, личен опит с девички (биологичният ми баща), не очаквах да ми допадне техен представител. Но, ако Гера е такава в живота, то виртуалното ѝ аз не показва признаци — тук е стабилна, зряла, консервативна. Е да, с натрапчива психоза от моркови, но нищо необичайно. 

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
тук е стабилна, зряла, консервативна

Да знаеш, че ще те цитирам всеки път когато някой подложи тези ми качества на съмнение /т.е. почти всеки ден/! :))))

И само да си посмял да се отметнеш! Тук има достатъчно свидетели! :)))))

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Пак забелязвам, че оставаш околните да ти се качват на главата. Аз бих ги потрая̀л, потрая̀л, пък бих ги сложил на място. В крайна сметка си гл. счетоводител, а не сервитьорка, че да те подбъзикват.