Добавени събития

 • Никулден: 06 Декември 2014

Автор Тема: Благословени да са Никола, Николай, Николина, Николинка…  (Прочетена 21940 пъти)

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Глобално погледнато си тотално прав за сиренето и колбасите :)))
Регионално погледнато няма къде да си паса кравата :)))

До колко цената е критерии за качество пък изобщо няма да споря!
Но все пак се съгласи, че ако цената на 1 литър истинско мляко е 1 лев, то как се получава килограм сирене за 2 лева, ако за този 1 кг сирене трябват:
 - 5 литра мляко /така съм чела, а до колко е истина - нямам представа/
 - мая за сирене
 - разходи по поддръжката на мандрата /няма да ги изброявам - счетоводители сме/
Сигурно има и други неща по производството на сиренето, които не са ми ясни, ама няма да изпадаме в подробности.
И тъй като сметката не се получава, ще трябва да махнем нещо... Май млякото ще дойде в повече :)))

Проста аритметика, а колко неща обяснява!
Е, ако имаш под ръка баба с крава/коза/уфсъ, то моите сметки нямат нищо общо с твоята действителност :)))

HashFlare

niki67

 • потребител
Аз съм напълно на мнението на Гери за всичко, което е писала, а пък съм на мнението на ТДД относно солта и захарта. Сирене от 2 кинта наистина не бих купил, а най-харесвам кашкавала на Тертер, който е безумно скъп, но наистина вкусът му е съвсем различен от на другите кашкавали. Виж сиренето на Тертер не ми харесва толкова, но аз поначало хич не обичам сирене. За сиренето вземаме на един със "З", Зотов ли беше, нещо такова, не помня точно.:)


.:ТТД вади ряпа

 • Гост
До преди месеци имах няколко стотин уфси, а преди година бяха няколко хиляди. Не мои де. Проблема с пасенето не е само самото то. Реално днес малко животни са на свободна паша, радващото е, че у нас все още са мнозинство, но скоро и тук няма а останат пасища. Цялото начинание отнема прекалено много време, няма как да се случва в градовете. Но да тези с достъп до селата, могат все още да се надяват на някаква истинска храна.

На мен като „пишман-икономист“ ми е ясно, че сметката не излиза, но не приемам за трагедия месото да се заменя със соя, а млякото с кокос. Че то де що има диети са със соя, гречка, кус-кус и подобни неща. Значи става за прехрана. И на вкус са го докарали.

В тая връзка, в събота идва жената и казва — помниш ли онова кисело мляко, дето купихме минлата седмица и забравихме в хладилника? Казвам да. Тя казва, ами станало е по-кисело, ще го използвам за кюфтета с бял сос.

Забавното в цялата случка е, че щом млякото се е вкиселило, значи в него има жива бактерия и няма консерванти, което го прави истинско. Това го знае всеки, но не всеки предполага, че на пазара се предлага такова. Още по-забавното е, че купихме от него, защото беше най-евтиното, собствена марка на най-отдавна влязлата верига у нас, но ние го пазаруваме в субверигата им от квартални магазинчета. Значи не винаги цената е определяща за качеството.   

п.п. Ники не оспорвам вкусовите качесва на „Тертер“, но никога не бих купил тяхна стока по идеологически причини. Те ме лъжат най-нагло, аз  няма да пазарувам от тях. Сирене не се прави от седем литра мляко! Ако ми пробутват толкова долнопробна и плоска лъжа, чудя се, за какво още не ми казват истината.
 

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
п.п.п. Странно, че се изказваш чак на втора страница на темата посветена горе-долу на теб, поне други именници не са се обадили да приемат благопожеланията.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
ТТД, аз не отричам качествата на соята или кокосовите продукти. И изобщо не искам да си помисляш даже, че у дома ядем само камамбер с боровинки или телешки стек от Канада!
Хич даже!
За киселото мляко сигурно е добре да споделиш кое е, защото повечето от "млеката", които се купуват за кисели, всъщност след 3 месеца в хладилника са само по-мухлясали, но не и по-кисели....
Е, не че остават толкова дълго неупотребени де, ама говоря "по принцип" :)))

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
Понеже не знаех дали Ели няма да го изтълкува като реклама, затова дадох само насочващи улики. Млякото е „Аро“ и струва 55 ст. в „Моят магазин“. В „Метро“, колко е, не знам. Единственото „Метро“ дето съм ходил е русенското и беше доста отдавна. Предполагам, че е 0,5 лв., но мога да питам сестра ми или някои от приятелите, които често пазаруват от там.

Има една такава работа, че „Метро“ нямат мандра и това мляко го купуват от някъде, където им го маркират с тяхната марка. Нямам идея от къде, но имам приятел в конкурентна верига и мога да го подпитам, от кой се снабдяват метрономите. 

Това е сега, но не знам ще е така ли другата седмица. Не знам дали е било така миналият месец, у нас мляко не се задържа. Научих го случайно. По принцип тая работа лесно се проверява с йод, но аз не купувам нещо заради качеството му, а цената.

Специално обаче за киселото мляко, в днешно време е лесно да имаш истинско. Намираш си някой, който да ти доставя прясно всяка седмица, а с тия машинки дето наизлязоха, няма какво да се потиш, не че е кой знае, каква философия, но те отменят. Същото и за хляба. Макар там, ако ще ползваш живи закваски, си е играчка. Най-добре разправят ставало с винена. Други казват бирена. Трети квас. Аз не съм пробвал. Явно е до вкус.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Има една марка, която всички я знаете - казва се био !
Естествено спекулира се и с тази марка, но по-рядко

Като искате истинско, купувайте био.
На пазарите био-продуктите са някъде по ъглите - стоят някакви лелки и продават малки неугледни ябълки, орехи и връзка коприва ...
В повечето био магазини има информация за производителя - манастир ли ще е, малка мандра ли ... избирате на какво да се доверите
и колкото по-лъскава е опаковката, толкова по-далече от истинското е

Колкото до неистинските евтини неща, които съдържа храната ни - не е достатъчно да се види, че вместо мляко има соя, че маргарина е от растителни масла ... Важното е тези растителни неща колко ГМО са, колко от Е-тата вътре са забранени в много държави и защо. Като ще тъпчете децата  с евтино и вкусно, четете и мислете ....:ТТД вади ряпа

 • Гост
Бабата с копъра е добре, то му личи, че от нейната градина. Но като каза „био“ та се сетих, как точно ще установиш, че еди кой си манастир не е засял нещо ГМО или подобно? Как ще устаноиш, че не е ползвал химикали? Или ако той не е ползвал, че в съседната нива не са ползвани? Ако той не е засял ГМО, в съседната не е? Точно тия с „био“ са най-опасни.

Като идеш в плод зеленчука всички ябълки са перфектни. Защо? Да те са селектиран сорт, но това е едно на ръка. Пролетта производителя е минал и е обрулил поне половината и повече ябълки, за да могат а израстът другите. Сложил е тор, но негодните ябълки са извадени от касетките преди да тръгнат за магазина. Обаче байко не полага никакви такива грижи. Каквото роди, т'ва е. Наесен минава обира всичко, ама то не струва, няма проблем, „био-терористите“ ще го изядат. И ще им го продаде на петорна цена, нищо, че не е вложил нищо в производството.   

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Сигурно си изяждате ябълките /ония готините/ веднага като ги купите
Аз не обичам ябълки .. купувам и ги забравям ...
След месец решавам да направя нещо от тия ""готините". От вън са си същите - не са мръднали. Отрязвам и .. изненада - това е всичко друго, но не и ябълка  ...

Като ученичка съм ходила на бригада за ябълки. Е няма такава картинка вече. Дърветата се кършеха от плод. Със сигурност не са ги брулели зелени /това за първи път го чувам/. Ако дървото не може да изхрани пловодете, те сами си падат повечето. Имам си ябълка в двора, та гледам как стават големите и сочни ябълки :)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Бруленето просто подпомага този естествен процес. Нищо не пречи да си правиш компоста и така да подпомагаш градината си. Хем е лесно, хем не иска кой знае, каква допълнителна грижа. Най-обре силаж, но пък той мирише повечко ;)

С малко магия и четене могат да се сътворят чудеса в една градина без химии. Минуса е, че иска много време, много, много труд и немалко четене, изпитване, защото не всичко е като по книжките.

тониЛ

 • потребител
 • Чушката люта, пак люта и ти си, Тонке ле, кат нея!
Като ви чета  дискусията за био храните се сетих една забавна случка.
Ники, прости ми, че в темата ти ще я разкажа. Малко е нелепо, ама не мога да се здържа.

Значи отивам на пазара и виждам на сергия селска женица продава огромни, свежи марули.
- Лелче,  викам й тея марули много хубави, бе! Да не си ги тъпкала с нитрати?
- Как ще съм ги тъпкала, мари? - вика с пълно гърло жената обидена. Зад клозета съм ги насАдила!
И аз фют!.... Избягах. А не е трябвало фактически. От това по еко .....

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
Ами трябвало е. Човешките изпржнения не са подходящ тор. Изобщо не са тор. Съдържат много и все вредни неща. Много добре си направила.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Изобщо не са тор. Съдържат много и все вредни неща.

тц, не повече и не по-вредни от тези на другите живи твари
проблемът е, че почти не съдържат полезни неща, заради по-съвършената храносмилателна и отделителна система на човека

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
Другите същества не пушат, не пият алкохол, не ядат всякакви смахмани храни и освен това не ядат нищо, което не е сурово. 

п.п. Иначе съм напълно съгласен, че и биолозите и те, че човека е най-съвършеното същество на тази планета, а както се оказва в цялата слънчева система. Засега се предполага, че около нас няма нещо повече от микроби по съседните планети, ако и това има.

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
Gera, много мислех върху думите ти:

Цитат
А не като тебе - в около 7632 реда само сложни неща :(

Имам една идея. Намисли си нещо, което ти е трудно да правиш в ежедневието или направо не знаеш, как се прави. В събота и неделя ще направя нещо като заготовка на урок. Ти ще ми кажеш (тук е най-важният момент), точно къде си ме загубила. Това е важно, защото прекъсва процеса на учене. Трябваше ми време да го осъзная. Не само за теб е така, за всеки е. Затова е важно. Трябва да се убедя, къде се къса нишката.

Много си подходяща, защото не си изкушена. На нас искушените, ни е много трдно да преценим трудностите. При прякото съприкосновение то се вижда  се действа веднага. Но не така седи въпроса виртуално. Ще ми помогне много. А, ако успея да ти помогна, ще има полза и за теб. Хамериканосите казват на това ситуация тип победа-победа (или печалба за двете страни).

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Дано Гери разбере молбата ти, защото аз загубих битката още на първия ред.
Ще си намисли нещо, което не може да прави, ама ще ти го сподели ли ? Върху него ли ще изготвяш урока ? А дали ти ще можеш да го правиш ? ...

ааа, Гери, оправяй се :)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Мина ми тази мисъл. После реших да рискувам. Повечето хора имат простички нужди. Случвало се да е ме питат нещо, за което да си кажа: WTF, но като го разцъкам да се окаже някаква мега простотия.

Най-големият проблем, който срещам в ежедневието се обобщава в „изгубени при превода“. Но там с повечко опит и насочващи въпроси, се стига до пресечна точка. Можеш просто да кажеш: я ми го посочи това по екрана. Но отдалечено нещата не седят така.

Както и да е. Ако ми изцепи въпрос, по който идея си нямам и не мога да получа престава, просто ще се спра.

Лошото е, че цялата система на преподаване е сбъркана. Реален въпрос от конспекта, който ми се е падал на изпита в първи курс: избройте точките от меню File на Word. А сега де?! Без да проверявам, мога да нахвърлям — нов, отваряне, запис, запис като…, печат, свойства, изход. Но това не са всички, това са най-често ползвани и срещани. А и всяка отделна програма си има своя идея за организацията на менютата. Сиреч изпита е насочен към трижди проклетите зубрачи, а не към човек, който наистина желае да научи нещо. След първи курс спира да се учи и каквото си научил там, това е за цял живот. И после защо е пълно с икономисти, които не могат да правят елементарни неща и ползват налудничава терминология.

Последствията са толкова лоши, че после, колкото и системно да работиш по въпроса, изглежда непоправимо. Аз самият много страдам от това. Когато си самоук, не учиш структурирано, не учиш по план. И така се оказва, че ти липсват някои основни знания, над които си надградил, но надграждането остава кухо. Изпадаш често и в ситуации с години да се питаш, добре това защо го няма, как да си го осигуря — само, за да откриеш някой ден, че не си знаел, къде и какво да търсиш.

Самоукият учи точно по начина, който желая да експериментирам. Оттатък голямата вода го наричат „задвижено от проблем“. Практично е, защото ти дава умение да решаваш проблеми, но е и „сляпо“, защото ти липсва познание, как и защо се случват нещата, което много по-трудно се компенсира или наваксва, ако изобщо е възможно.

Затова казвам, че моето ниво е най-ниското. Ако успея да докарам околните до него, то ще са повече от подготвени, за да се справят с предизвикателствата. Лошото е, че над моето равнище са успели да надскочат много малко. Има много хора с много повече знания, но те си остават на това ниво на компетентност или по-ниско, сиреч никакво.

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
сетих и аз за сирената , но компания която ми предлага сирене Т*ртер /елитарна реклама ест. / и прави продукт ненанречен сирене - Б*лка - с реклама за "народния човек", ама в смисъла на ББ - простащина да има - НЕ , мерси съм.
 

за себе си съм решила, всичко което подценява наличния ми интелект или "гали" егото ми елементаристично - назад.

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
А не мислиш ли Боно, че ние просто сме си такива? Малко по-надолу има тема „Те ти булка Спасовден“. Предполагам ще се съгласиш, че никой по никакъв начин не може да оспори интелекта на Опасна (ако не се лъжа, тя я беше пуснала), но въпреки това е направила тема с такова заглавие. Даже не помня за какво беше, за КТБ ли, за Бареков ли. Тема с такова заглавие по нищо не се отличава от рекламата с предизвикателна проекция на класическо произведение или „песента“ (ако го броим за песен) — „Видимо доволни“.

В крайна сметка, рекламата постигна целта си. Отиваме един ден в магазина и децата домъкват отнякъде въпросното сирене. Има щанд за самообслужване с триста вида сирене, но те взеха именно него, аз не го бях дори забелязал, че го има и ми трябваше около минута и подсказки през смях на благоверната, за да се сетя, за какво става въпрос. Ако не бях ценово-ориентиран купувач, вероятно дори щеше да остане в количката.

На пазар, на който всичко е еднакво, трябва да се отличиш и макар да са го сторили по осъдителен морално начин, са си изиграли картите правилно. Обобщено, всяка реклама е насочена да ти влияе на избора и погледнато така, няма разлика между рекламата на това сирене, с коя да е друга реклама, на каквото и да е. Те просто са се обърнали към това, което е същостта на българина и спечелиха.

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
ами "аз" - не съм "ние"
аз съм си аз - в добро и зло и т.н
А децата се възпитават - всичко около нас в момента е липсата на такова възпитание, т.е децата са ни огледало на нас самите.
за Опасна- идея нямам защо я намеси.
а за опростачването - не ми се говори / само не почвай с лафа за "плашливостта" моля /