Добавени събития

 • Никулден: 06 Декември 2014

Автор Тема: Благословени да са Никола, Николай, Николина, Николинка…  (Прочетена 22030 пъти)

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
Не ги знам всички които празнуват днес, но това е от онези празници, които честваме всички. Прескочил е дори вероизповеанията. Празнуват го анахронисти, атеисти, агностици, мохамедани и даже ескимоси. По преброявянията у нас било имало такива.

Специално искам да честитя на niki67, който е пич, както се изразяват наоколо.

И за всички останали, не зависимо как се казват, да са живи и здрави! Пък другото ще си го купим, откраднем или ще ни го подарят.


п.п. Добавих връзка, само, за да установя, че Ники е с „фаталният за  форумите на статуквото №13“.  Само така и само напред!

п.п.п. В тази смисла, така и не разбрах резултатите от моя интезивен курс „първи стъпки в bbcode“. Има ли други, които не успяха да им хванат логиката?

HashFlare

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Честит празник на на имениците, банкерите, рибарите, моряците, пътешествениците, търговците и бургазлиите !
Много бе! едвам ги изредих :)

Живи и здрави да са!
На наш Ники му пожелавам много здраве, усмивки и щастие!

пп. само не разбрах защо е № 13   
 

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Честито на всички именници! Да им е живо име!
На професионално празнуващите също честито, макар че за банкерите се замислих, ама айде...

Ники, за теб специални поздрави и да минеш да почерпиш :)) Като се появи Гери ще пита за торта :))

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Еха, Ели безкрайно благодаря за въпроса. Една от големите мисии в моя живот е да повдигна всеобщата компетентност в българина, заради което, издавам(х) вестник и правя(их) видео-уроци. А освен това се мотая по форумите.

Така имаме си втора серия по въпроса, що е това паяжина (web) и как работи.

Първо да направим няколко уточнения в терминологията. Отсрещната, отдалечена страна ще наричаме служител (server) независимо дали това е истинска машина или услуга, която тече на нея. Този който взема информацията локално, ще наричаме потребител (user). В случая има междинно ниво на предаване client, но за удобство ще го приравним на потребителя. 

Ще използвам изпитраната методика, с която ни обясняваха на първата лекция по „Бизнес информатика“ в първи курс значението на C:\>. Тъй като това е общообразователна, задължителна дисциплина за всички икономисти, считам, че нейната методика е най-съобразена с нуждите ни като такива.

Сиреч, ще караме последователно. Както тогава ни предаваха всеки знак от четирите, какво означава, тъй и ще постъпя аз указвайки всяка автономна част за какво служи и какво указва.

Нека разгледаме този адрес:

http://gost.bg/index.php?action=profile;u=13

Частта http:// оказва, с кой протокол ще си общуваме. В случая е hyper-text transport protocol. Демек вече знаем, че си говорим за web. В интернет-навигаторите се поддържат и други протоколи. Например, твърде вероятно е да сте срещали ftp — file transfer protocol, което се превежда като указание за документно изместване. Името говори само по себе си. Може да ползвате отдалечен ресурс по начин наподобяващ локален каталог. Но да го оставим, не ни е той тема.

След като вече знаем, по какъв начин ще си общуваме следва мястото, към което се насочваме. В нашият случай това е gost. Това е основно име, но може да има под-имена. Например можеше да е forum.gost. Вече зацепвате, че под-имената се разделят с точка, като се започва от най-дълбокото. Може да са много повече от едно, например: bg.forum.gost.

Накрая имаме, в кой участък е нашето име. В случая участъка е bg. Това е националното име на РБългария. Не е съвсем вярно (даже изобщо, чисто условно се води национален), защото имената не се държат от държавите, а от частни лица, но е по-лесно за приемане така.

Освен участъци по държави (трябва да се има предвид, че не е обвързано с физическо местоположение на съответният ресурс), има и такива с общо назначение. Познавате com и biz (печалба и дейност), org (не стопански организации), info (информация), net (просто мрежа, но пак може да се приеме, че е за некомерческа употреба), xxx (най-интересният от всички ☺) и много други. При тях режима за администриране е много по-облекчен. И имената са пожелателни. Например нищо не пречи и се прави много често, адрес от участъка org да е с печелбарска насоченост. Тези адреси освен това са и в порядъци по-евтини.

Има едни трети с общо предназначение като edu (образование) и gov (правителство), които обаче се ползват само от Щатите. Други страни нямат такова право. Но могат да се ползват за второ равнище на именувано пространство, разяснение след мъничко.

Има няколко специални, например name (име). Този е с лична насоченост и в него имената трябва да са задължително във вида: име.презиме(фамилия).name

Има национални имена, използвани широко извън родината си, като: us (Щатите), me (Черна гора), iq (Ирак) поради удобство и асоциации, които създават. Те се администрират подобно на общите именувани пространства.

Ако местният регистратор реши може да въведе второ равнище на именуване (дето споменахме преди един абзац), което оказва какъв вид е мястото. Примери co.uk и org.ru. Родният ни е изключително „изобретателен“ и е въвел латинската азбука, заедно с цифрите. Можете да посетите например cosmos.1.bg. Единственото им хубаво е, че са доста евтинки. Иначе и за игра на думи не стават. Горният портал е един от малцината, които са постигнали удачно адресиране.

Следва наклонена черта (/). Тя оказва, кой точно ресурс ще се ползва на така достъпеният служител. В нашият случай имаме само една услуга, но нищо не пречи да са множество. Например: gost.bg/forum (да не се бърка с под името от преди малко). Както показва самият знак, това в действителност са каталози в кореновата структура на ресурса, която е различна от тази на ФС (започва в нейна точка). Но днес това вече не е напълно истина. С цел адресите да са човеко-приятелски (по-скоро е извинение за робопаякова оптимизация), в днешно време често се пренаписват чрез различни техники. Не разчитайте, че наклонените черти ви водят към подкаталози. Тази порочна практика вдига абстракцията, сиреч свежда надолу разбираемостта, но е честа и ще е все по-честа. Трябва да я имате предвид. Имайте предвид също, че под-имената страдат от същата тенденция, макар в по-малка степен, поради по-трудната автоматизация да окажеш, че една машина не е машина (в случая машина в широк смисъл).

Когато вече сме в правилният каталог, първото към което се насочва нашият навигатор е index (указател, гледайте нему като на телефонен указател). Указателят е една особена страница, която да се търси. Ако я няма, отдалеченият ресурс връща списък от документи по подразбиране (настройваемо е). Това е исторически остатък, класическите са index.htm и index.html. Разширението на едната е съкратено, тъй като съществуваха ФС, който не поддържаха разширение повече от три знака. В днешно време съвсем спокойно може да не е index и се прави, но, за да се запази разбираемост и интуитивност, все още се прилага масово.   

В нашият случай индекса, който се връща е index.php. Разширението разказва точно кой език е използван за направата му. В днешно време това е информация необходима преди всичко за служителя, защото се обработва от неговата страна. Имайте предвид две неща в този казус. Първото е, че това разширение може да се подменя и е възможно да не отговаря на истината (поради неаргументираният мит за защита чрез незнание или в другият случай за допълнителна интерактивност). Втората възможност е да се пропусне изобщо разширението. Пропусне за показване, не за съществуване в общият случай, поради това, че натоварва адреса, а не предоставя съществена за потребителя информация. Вече се досещате, че изобщо може да се скрие самият указател или това, което поема ролята му.

Нашият указател (index) казва на служителя, че е php (personal home page, въпреки името си вече не е само за лична употреба) и следва да бъде третиран като такъв. В случая можем да му вярваме, наистина на този език е писана тукашната система. Обръщам внимание на този факт, само защото от обща култура трябва да знаете, че това е най-разпространеният език за приложение в паяжината в последните години, извънредно мощен и много лесен, поради което предпочитан.

Указателя, както подсказва името му е като гара разпреелителна, той е входната точка, от където се прехвърляш на правилното място. Тук стигаме до същността на въпроса на Ели. Следващият логически отделим знак е една най-обикновена питанка. Няма нищо специално в нея. Наистина. Но точно тя играе много важна роля.

Тук е мястото да обогатим интернет-културата си с нещо наистина фундаментално. Само това да запомните от този „виртуален семинар“, ще си е струвало. Това начина на приказване между искателя и служителя. По стандарт от време оно съществуват четири команди: post, get, put и delete (с глаголните им значения). Някой може да ви заблуди, че това е част от тъй нареченият web 2,0. Няма такова нещо, винаги е било.

Ще разгледаме само първите две поради основополагащата им важност.

Post (пускане, изпращане) е начина, по който работят формулярите. По изискване навсякъде където имате формуляри, те трябва да се изпращат с пуск. Това е неявен метод за изпращане на информация. Не е винаги, понякога е по-подходящо да не е по пусков метод, но го приемете засега така.

Тук ще вметнем нещо важно. Особено пароли не трябва да се пренасят в явен вид, не че не могат да бъдат прехванати с подслушване на пуск. За целта се ползва нещо наречено https. Това е кодирана, сравнително сигурна (защото е невъзможна за разбиване в текущо време) версия на чисто-текстовият http 1 (втора версия, на която ѝ предстои въвеждане, е двоична и с задължителен https).

Ще дам пример за пуск, за да стане по-ясен. Например всеки път когато се регистрирате някъде, влизате в сметката си (например най-често срещаното с потребителско име и парола), като тук или изпращате запитване към собствениците на някой ресурс в паяжината, на всички тези места използвате пуск. Както вече казах, навсякъде където има формуляри. А кои формуляри не използват пуск? Това ще установим много лесно, ей сега.   

Get (давам, в контекста на компютърните науки е грешка да се превежда „дай“, въпреки кратостта и запомняемостта си) е заявка в явен вид. Как тази е явна, пък онази неявна, като е прехващаема и тя? Има се предвид вида за искателя, а не в широкият смисъл, както се подразбира. А вида е явен, защото участва в url.

Ха, хванахте ме. Не обясних какво е universal resource locator. Ами това е това, което пише в адресната лента на интернет-навигатора ви. Това е всеки един адрес по онази система с именуваните служители (DNS), за която си говорехме преди. Е това е ролята на така обикновената и с нищо не заслужаваща внимание питанка. Всичко след нея са променливи подавани чрез даване.

Знанието за това е по-важно дори от знанието за пуск. Това е начина да си развържете ръцете, да не разчитате на потребителя (в смисъл на програма или машина) да работи за вас, а да получите желаното веднага.

И така, какво имаме след питанката? Action (действие, във вид на съществително). Действие е нещо специфично за SMF. Не навсякъде е така. Това е името на първата променлива, която подаваме. Името може да е всякакво, просто в контекста на SMF първата поредна променлива от типа даване, която се подава е винаги действие (action).

Следва един съвсем обикновен аритметичен знак, това е равно. В информатиката значението му е същото познато ни от математиката. Да значи си равенство. Тук се използва термина присвояване, за да повдигне малко абстракцията. Сиреч това след равенството е това, което трябва да значи променливата (действието като съществително). Тук се използва контекст. Веднага обяснявам.

След знака за равенство следва profile (очертание). Сиреч ние изискваме от служителя да извърши действието по връщане на образ. Ако изпълним адреса само до тази му част, то той ще върне нашият собствен образ (демек на потребителя, с който сме представени пред ресурса).

Това е контекста, за който говорех. Виждате ли колко велико нещо е информатиката (в частност програмирането)? Обединява в себе си двете основни познания — математиката и езикознание.

И как ще предадем уточнение? Просто е: чрез нова променлива. Ей тук е значението на следващият съвсем обикновен синтактичен знак — точка и запетая. Да тя служи за отделяне, точно както си мислите. Да наистина няма никакво друго значение, от това, което познавате още от преди прогимназията.

Излиза, че най-важна е ролята на така обикновените знаци. Ще питате тогава питанката беше с нетипично значение, за разлика от да речем точката, наклонената чертица, равното и точката със запетая. Всичко това е завещано. Едно време (само до преди двадесетина години) машините можеха да работят с ограничен набор знаци (сто двадесет и седем на брой, но половината със специално назначение и реално не са знаци). И понеже прогреса се водеше (и все още) оттатък атлантика, то се използваше и местният им стандарт познат като Аски (ASCII), където малка и голяма буква не са едно и също (това си остава до днес ☹) и знаците се намаляват още повече. Та това наложи да има нетипични абстракции. Болки на растежа, дето се казва за оправдание на глупостите.

Следва нова променлива. Тя е едно обикновено u. Ей затова казвам, че познанията по езици са предимство. Това u е съкращение до една буква (помните ли HTML и bbcode?) на обикновената думичка user, която значи потребител.

Това идва да ни каже, че не искаме да ни покаже собственото ни досие, а това на точно определен друг участник. Този участник, както вече ви става пределно ясно е с номер тринадесет. Защо го предаваме с номер, а не с име? По принцип е възможно, но…   

Днешните електронно-изчислителни машини са направени така, че да работят много по-добре с числа, отколкото с текст (който свеждат отново до числа) в една първобитна, двоична, бройна система. Дори не е троична. Ще запитате защо е така. Хе-хе, дълъг е отговора. Да не мислите, че безумия има само в нашето законодателство? Напротив, навсякъде интереса клати феса. Ако ще се спечели повече, нещо да се прави грешно, то ще се прави грешно следващите 70 години (до тук, могат да стана и 170).

Демек следствието от всичко това е, че авторите на SMF са решили да използват оптимизация, като предават променливи посредством числа. Това днес се прави във всяка програма. Не би трябвало да е нещо видно за ползвателя и все повече се скрива, но още съществува.

Тук има и една особеност. За да няма съвпадение, числата се инкреминират. Тоест нарастват. Ако се изтрие някое от редицата, то мястото му остава празно.

Ето по този забележителен, лесен за разбиране, но дълъг за обяснение начин, разбираме, че нашият niki67 е тринадесетият регистрирал се тук, което ще рече, че един от първоприходците. Например, аз съм се регистрирал само четири години по-късно, но моето „ЕГН“ вече е 1 532.

---


Извинявам се за закъснелият отговор. Все пак имам и семейни задължения.


п.п. За по-здрав ☺ смятам този път за много подходяща Indila, но този път  с „SOS“, преработката на Florea.

п.п.п. Мечтая си да дойде деня, в който ще си ви докарал до положение да ползвате Емакс. Чак тогава ще мога да кажа, че съм изпълнил своя скромен, граждански, просветителски дълг.

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Горе съм допуснал смислова грешка. Не трябва да се чете „давам“, а „даване“, иначе изпадаме в същият преводачески конфликт като „дай“.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
леле! стигнах до Indila с много доброто заглавие SOS !
Чувствам се изгубена

Не можеше ли просто да кажеш, че системата е дала на юзера Ники67 номер 13 и да копнеш адреса, че него не го гледам обикновено...
Не можеше - знам, знам ... мисия  :)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Умните хора се изразяват просто, простите хора се изразяват сложно…

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
не така де
сега ми иде да се изтрия

и най-вероятно ще го направя

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Недей!!! Много си права, освен това съм убеден, че Гери ще разбере много по-добре твоите думи от моите, въпреки цялото ми напъване да съм ясен!

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Редно беше в тази тема да не съм единственият шаран  ...
Гери можеше да  е следващия :))))

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
От както съм тук (проверих първото си мнение съм написал на 15 март), всеки момент очаквам банан, пориване на всичките ми мнения и обществен линч. Специално бях убеден, че след онова дългото мнение горе (личен рекорд за форум) вече съвсем няма да ме изтраеш и ще ме нариташ много лошо. Същото очаквах и снощи.

Имам своите тайни, макар най-голямата от тях да е общо взето известна. Колкото и да се прикривам, тя прозира през мненията ми.

Благодаря!

п.п. За малко по-ведро настроение и черен хумор, днес е шаранският ден, трябва да се ловят ;)

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Въпреки закъснението си, което май се оформя като някакъв навик, се включвам най-активно към пожеланията за здраве и късмет.
Естествено, че ще попитам за торта (не, че не ядох).
Естествено, че се опитах да разбера дългото нещо, написано от тТД (не, че успях)
Естествено, че се чувствам като шаран....


Хубаво начало на седмицата, а? :)))

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
Живи и здрави бъдете/ на патерица / и вашите семейства, роднини, приятели :))

и за да  не шаря из темите :
честит 8 -ми декември :))


признавам, че от когато не съм студентка - нямам никакви чуства към този празник.
видно всяко нещо с времето си - е при мен ;))

.:TTД вади ряпа

 • потребител
 • По-вреден от ДДТ, по-зъл от ТДД
Ти си моето мерило за самоусъвършенствуване. Едва, когато започнеш да разбираш, какво говоря, чак тогава ще реша, че съм достигнал достатъчна висота на преподаване.

Като си гледам материалите са малко разхвърляни. Освен това започвам да приличам на един мой преподавател. Казваше се доц. Никола Янков (вече е професор). Този човек, никой от колегите не го разбираше, какво говори. Да записваш негова лекция, беше кошмар. Аз си мислех, че горе-долу, почти схващам, поне не ми звучеше на марсиански. Обаче веднъж той каза нещо. Трябваше да прочета няколко прилично обемни книжки, за да разбера това изречение. И да разбера, че нищо не съм научил, защото вътре имаше отправки към други негови мисли, за които трябваше още копане. Тогава осъзнах, че той се опитва да предъде цялото си знание (по неговите думи, няколко вагона прочетена книжнина) в рамките на една лекция.

Та така май ви пуснах прекалено на дълбоко, а дори не съм одраскал повърхността на материята. Ще опитам другият път една изпитана на запад техника, позната като „в малки стъпки“ да видим, ще вирее ли у нас. Странно, че на живо се справям по-добре с тази задача. Успявал съм дори юристи да ги накарам да работят що годе прилично на Word. Даже таблици да си правят. Това си е постижение.

п.п. А ве всеки път питаш за торта, но те не бяха ли за рождени дни, а не именни?

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Торта се яде ВИНАГИ!!!

Тортата /без моркови естествено!/ е удоволствие и трябва да се консумира винаги и без ограничение.
Разните там диети, забраняващи хубавите неща, са грешни.
Безсмъртни слаби не съм виждала.
Е, и дебели безсмъртни няма, но пък те са яли торти и са опитали сладостта на нещата.
Само си представи:
... шоколадова торта....
....плодова торта...
....торта със сметана, а под сметаната - ягоди...
Представи си обикновен мъфин с банан и шоколад....
Е, кажи ми честно - не е ли прекрасна представата ти? :))))

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Т'ва мъфин не беше ли някаква вносна дума за кексче, а не за торта?

Не ти ли идва много захарта? Как си със зъбите? Кръвното? Аз на моите деца съм забранил всичко захаросъдържащо, но има прекалено много пречещи фактори от женски род на пенсионна възраст. Всеки път скандали и никакъв ефект, продължават да купуват, а аз дори не помня кога за последно съм купил пакет захар.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Че е кексче - кексче е. Но не обикновено, а мъфин! Има си добавки и си става като сладкишче :))
И със зъбите съм добре, а и с кръвното. С главата не съм добре, ама то е защото гюлетата вътре са се разшавали и голямо трещене става. Но иначе ми няма нищо - все пак съм счетоводител :))

За малките деца не е много пожелателно да набиват сладко, прав си.
За свое оправдание изтъквам факта, че толкова отдавна съм била дете, че вече няма значение че изобщо съм била.
А има и още едно много важно правило : разликата м/у отровата и лекарството е в дозата.
Не е задължително сам да ядеш цяла торта. Първо ти писва, а второ няма как да бъдеш такъв егоист.

Виж как с по-кратко "есе" от твоето мога да ти изкарам моята философия на бял свят :)))
 

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Давай го насам, че вече получих оплакване, че не съм почнал дедесето, а аз просто реших да се чупя. За без пари толкова. Пропуснах Никулден, ще пропусна днешният ден, а те искат да си искат, не им преча.

Моят малкият още нямаше три годинки, като пострада със зъбите. И от тогава, колко, шест-седем годинки текат забрани, ама тия забрани като забраните за пушене, никой не ги спазва и никой не ме бере за слива.

По мое усмотрение, шиколада е шоколад, като е горчив, жалко, че няма такъв на пазара на никаква цена. По сметана не си падам, прекалено ми е… не мога да намеря думи… пухкаво, сладко, лишени от съдържание и тежест (не гълташ нищо), пък ужасно скъпо за сметка на всичките си минуси. Аз и мляко купувам само кисело и то за застройка на супите. Виж сирене и кашкавал са разрешени храни и се консумират в порядъчни количества, особено като Кауфланд пуснат от онова сирене по два кинта, какво му плащаш? Колко ще да не е истинско, докарали са го на вкус като онова на Владимиров (така ли се казваше това скъпото, пловдивското, дето дори трошеното е по девет лева?), само дето не е толкова солено и още по-добре. Солта е вредна не по-малко от захарта. Аз сол в манджи и салати не слагам, който му е притрябвала толкова, ей там е солницата. И в ресторантите така правят. Солта служи да разлееш пред блока, че да не се пързаля.

Чакам есето!

п.п. Винаги трябва да останеш дете в душата си, иначе ще се превърнеш в робот. Каквито и да са обстоятелствата, мечтай, пей, пък нека те мислят за шашава. Не знам, скоро някъде чух остроумният анегдот, че само ненормалните могат да останат нормални.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Ха! Чакал есе...
Ми че написала съм го! В 7 реда съм написала сбито най-важното за тортите!
А не като тебе - в около 7632 реда само сложни неща :(

Относно сиренето - забрави това "сирене", което е по 2 лева. Нямам представа кое е, но със сигурност е достатъчно вредно, за да махнеш него и да върнеш солта и захарта на масата :)))

Сега са пуснали едно сирене тип "дунавия", ама на лично ще ти пусна на коя марка, за да не ме пляскат за рекламиране :)))
Е, не е 2 лева, но според мене си заслужава. Става за мазане, за ядене и за дизайн.

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Нещата, които пиша в действителност са доста прости. Че не ги разбираш е по моя вина, защото не успявам да ги предам разбираемо, а много се старая. Очевидно съм сбъркан и ми липсва талант. Не че няма и сложно. Виждал съм хора да представят сложното по достъпен начин, аз не мога да се преборя да пресъздам достъпното по такъв. Онзи ден осъзнах, че давайки пример bg.forum.gost, то не го изразявам правилно, защото тукашното е форум и е gost.bg. Ако нямаш по-общата култура, не вдяваш къде е разликата, а изрично пиша да се прави такава. Провал. Но в момента на писане не съм го осъзнал, терзаейки се за досадни правописки като „с задължителен https“, които моментално ме слагат в групата на недоучилите първи клас.

Въпроса за сиренето, да си кажа гледната точка. До преди три години да речем не купувах кайма от 50 ст., сирене от 2 лв., не влизах в магазин втора ръка. Бях убеден противник на всички тези практики. Вярно, че бях и на „пачка“, не кой знае какво, но за трибуквието на географията повече от добре. После, както се изразява Ели, започнах да се уча на смирение по трудният метод. В резултат станах още по-непокорен, което е друга тема, но и мирогледа ми се промени.

Какво му е на сиренето от два лева? Него в действителност продават на тройна цена, просто от време на време го пускат ей така „айлашката“. Защо го правят, мога да ти обясня, прозаично е, но си мисля, че ще обидя интелигентността ти. Същото и с каймата от 50 ст. или мини-калориферите от десет лева. Принципа е един и същ.

Не е истинско сирене? Ами ще получиш истинско сирене само в случай, че сам си пасеш кравата, уфсите, козите и си засирваш млякото или намериш балък да го прави вместо теб. Друг вариант няма. В купешките хранителни стоки, независимо колко струват, винаги ще са наблъскани до козирката с химия.   

Ще кажеш, да ама като си купя колбаси на Тандем или КФМ, то в тях ще има месо, като си купя сирене от Владимиров или Елби, в него ще има мляко. Ще има, но колко и какво е доста занимателна питанка без отговор.

От друга страна да няма хич мляко, дали трябва да се смята за минус? Я да проверим. Разправят го заменяли с екстракт от кокосово мляко. Как така нещо докарано от Индонезия е по-евтино от нещо произведено в ЕС, се чудя. И се чудя, как е евтино, като кокосовите стърготини и самите орехи са скъпи. Или търговците спекулират с цената на стърготините и плодовете или става нещо необяснимо. Как да е, кокосовите орехи не се смятат за вредни, точно обратното. 

Но я да видим още. Заменяме наситените, животински мазнини с растителни. Тъй като сирене се употребява обикновено без да е минало през висока температура, това е отлично. В добавка няма казеин. Брей! Че на мен това ми звучи като сделка. Махам всичко скапано, имам четири пъти по-евтина стока и съм щастлив. И не ми трябва да се притеснявам как е предавано, как е събирано млякото, как е обработвано. Неща, които нито мога да проверя, нито да контролирам, а още по-малко да регулирам.

п.п. Ще извиняваш за закъснението, но вчера бях цял ден на педал и въпреки, че видях вечерта, че си писала, бях скапан.