Автор Тема: Що не ми работи опцията за цитати?  (Прочетена 10055 пъти)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #20 -: 23 Ноември 2014, 14:23 »
Явно жабешкият ти низ е забранен. За безкрайна радост ббцоде е хипер-елементарен и лесен. В повечето случаи просто сменя знаците по-голямо, по-малко със средна скоба на обикновените хътъмълътовски етикети.

Това, което трябва да направиш в случая е да напишеш отваряща, quote, затваряща. Поставяш цитата и пак същото, но пред quote слагаш наклонена черта. Няма интервали. Да това с затварящите етикети е тъпотия, но Тим няма много мозък в главата, нищо че е учен.

Аз обикновено си ги пиша на ръка, защото чак да се протягам до мишката пък да нацелвам иконки, много досадна работа.

Погледнах темата, защото понякога SMF наистина има проблеми с ббцодето. Едно на страна, че не го поддържа целият, ама и някои добавки чупят неща. Тук обаче не съм видял такива, та ми беше интересно, какво се е случило. По принцип Симпъл машин е прекрасна система, макар да ѝ липсват някои неща от оригинала, е направена чудесно.


gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #21 -: 24 Ноември 2014, 11:58 »
Сигурно съм безкрайно глупава, но не разбрах 80% от написаното...
Колко по-лесно е счетоводенето!

niki67

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #22 -: 24 Ноември 2014, 12:49 »
Ти с 80% пак си добре, аз не разбрах 99% от написаното, а и с тази разлика, че и счетоводенето не ми е лесно:-D...мъкааа, мъка.

тониЛ

 • потребител
 • Чушката люта, пак люта и ти си, Тонке ле, кат нея!
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #23 -: 24 Ноември 2014, 13:50 »
Блазе ви на вас двамката.
Аз пък само разбрах, че ряпата има мишка. Обаче не го кефи да я ползва.
И дотам съм.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #24 -: 24 Ноември 2014, 14:08 »
Малей! Колко съм горда със себе си :)))
Аз не разбрах само "ббцоде", "хътъмълътовски", "симпъл машин", "quote", "SMF"- вижте, че даже мога да цитирам :))
Част от тях ги разбирам като буквосъчетание, но като приложение и съотносимост към изречението - хич!

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #25 -: 24 Ноември 2014, 22:14 »
gogo@localhost:~/Desktop$ cat ytr
Така извинявам се. Шляпам си ги на жаргон, излизайки с предположението, че щом аз знам нещо, то и последният циганин от махалата, трябва да го знае.

Ще се опитам да обясня в двадесет минутен курс за „манекенки“ (позоваване на много популярна поредица книги).

Хътъмълъ е кирилизирана версия на HTML (хамериканосите го четат ейч-ти-ем-ел). На HTML гледайте като документен формат, все едно doc или rtf. Това е декларативен, програмен език, но е по-лесно да се смята за документен формат. Това е всичко, което виждате в тази страница или коя да е друга в паяжината. Да не се бърка Интернет и web! Първото е по-широко понятие. Включва и други услуги, като най-малкото сте чували и ползвали ел. поща, което е нещо съвсем друго, въпреки, че твърде често се използва през web (сиреч страница написана на HTML).

Самото съкращение ще рече Hyper-text markup language. Ще рече, че е повече от чист текст, който е откроен. Открояването става, чрез така наречените етикети. Това са специални текстови низове, които се вмъкват в текста. Звучи специално, но всъщност е като за олигофрени. Веднага ще го разясня и ще видите каква дивотия движи света около нас.

Например искате да подчертаете текст в MS Word. какво правите? Откроявате текста, който желаете да подчертаете и натискате копчето с подчертано „U“ или ctrl-u, което ви е по-удобно. Тук е на практика същото, но съвсем мъничко по-ръчно. За да се получи същият ефект в HTML пред и зад (това е идиотската част) съответният низ се слага отбелязване. Отбелязването има обща стандартна форма. Започва със знак по-малко, по средата е действието, накрая е знака по-голямо.  Там където действието завършва, се затваря като в гнездо. Единствената разлика е, че пред действието има знака за наклонена черта. Горният пример ще бъде изписан така:

<u>Текст за подчертаване</u>

Защо, това, което написах не се изпълни, ще разясним само след мъничко.

Добре, ако искаме същият текст едновременно подчертан и в курсив, ей така, за майтапа, колкото да вкараме някой печатар в лудница от възмущение, какво правим? Помните ли, че казах „гнездо“? Думата не е случайна. Използва се същият принцип. Затварянето е в същият ред на отварянето, погледнато отвътре, демек на обратно. Не питайте защо е това разсипничество със затварянето. Сложна тема. Или примера ни вече изглежда така:

<i><u>Текст за подчертаване и поставяне в курсив</u></i>

За да се разбере напълно html, трябват минимални познания по английски. Защото от де идват тези странни букви i, u, b? Съкращения до първата от английските названия на думите за подчертаване, курсив и наблягане (underscored, italic, bold). Не всичко може да се съкрати до една буква. Например, за да се вгради картинка се използва img, което е съкращение от image (изображение). Или за нашите нужди:

<img>http://site.com/image.png</img>

В случая съвсем съзнателно ви излъгах, защото тук трябва да се вкара една нова концепция за параметризирането. Но искаме нещата прости и за вашите нужди, ще свърши работа.

Ако искаме да вградим таблица, което всъщност е самият смисъл на html, трябва да задълбаем още повече, затова днес ще пропуснем въпроса.

Така стигнахме до много важният въпрос, защо аджеба нищо от това, което написах не се изпълни и го виждате в кристален вид?!

В края на деветдесетте, когато Интернет започна да става интересно място от към комерчески стремеж, една компания в борба за надмощие въведе втори език за програмиране в средата на интернет-навигатора. Със сигурност сте чували за него под едно от наименованията — javascript, js, ecmascript, независимо, че това не са тъждествени предмети, самите порномисти се бъркат. Друга компания въведе друг език. Въпреки, че със сигурност не му знаете името, сте го ползвали по няколко пъти на месец, всеки месец, до преди една седмица. Да с него ставаше магията с подписването в НАП. Този език изгуби състезанието и отпадна. От тук и нашите главоболиятия дни  с единици и шестици. Защо е било необходимо да се въвежда втори език и какво представлява той, при положение, че вече е имало html е любопитна история, някой ден може да я разкажа.

Сега само трябва да знаете, че този език може да послужи за сътворяването на големи пакости. Малко след тези събития в паяжината се появи една новост, която днес е доста древна. Това са форумите, които наследиха бюлетините, новинарските групи и други вече забравени минали величия. Първият техен представител беше модул към една система наречена Мамба (интересно, че към ден днешен SMF е най-големият конкурент на тази система, която вече е самостоятелна).

Мамба беше прекрасна система, можеше немислими неща, но в нея можеха да се правят големи бели посредством гореизложеният език. И тогава създателите на тази форумна система решиха да екранират жабешкият низ. Това означаваше, че в нея вече не можеше да се изпълнява html. Добре де, но да се пише чист текст е скучно и е безумие да не се използват възможностите на bitmap-ските терминали (мониторите, които днес всички ползваме чак до по-умните от нас телефони). Тогава хората от проекта решиха как да потрошат нещата. Начина, който измислиха си беше чиста хакерия и определено му личи, че не е академична разработка.

Взеха всички етикети от html (опростиха ги до някъде) и замениха навсякъде знаците със средни скоби. Така можеха лесно да ги хващат с регулярни изрази и преобразуват в html. Регулярните изрази са още едно пълно извращение, за което няма да си говорим днес, внесено като концепция от една друга велика хакерия. С две думи пресъздава се идеалистически модел на начина по който работят процесорите.

Сега задавам задачка-закачка. В примерите, които съм дал по-горе навсякъде заменете знака за по-малко (<) с отваряща средна скоба ([), а на всякъде дето е по-голямо (>) , сложете затваряща (]).

Ето това показана в 18 абзаца е причината, quote затворено в средни скоби да работи, както се очаква. Quote е поредната английска дума, която означава… точно така, правилно се досетихте — цитат.

Забелязал съм, че нашего брата икономистите са много зле с компотите. Няма никаква причина да е така. Зад всичко седи една обща абстракция с различна изразителност, но по същество еднаква. Единственото обяснение, което съм намерил засега е, че професията ни е толкова сложна, че не ни остава време да се самоосъвършенстваме. Куцичко е, но не мога да измисля по-добро.


Чест и почитания!

п.п. Ако сте стигнали до тук, поздравления! Не сте изгубени души. Заслужавате награда — една нежна, ефирна, повдигаща песничка за поздрав:

https://www.youtube.com/watch?v=8UVNT4wvIGY


п.п.п. Защо при нашият Николай не работи „графично“. Ами защото поради някаква причина при него не се изпълнява javascript. При тази композиция езика свършва ръчната работа вместо нас. Вижда, че сме откроили нещо, поглежда информацията за копчето, което сме натиснали и слага за нас подходящите етикети на правилните места. Но нищо не ни пречи да не зависим от претенциите на машината и да си свършим работата сами.


стискозъбка

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #26 -: 25 Ноември 2014, 10:09 »
За стигане до края - стигнах. От поздрава не можах да се "възползвам" поради една прозаична причина:
Тук в момента /имам повечко "тук" щото ми е кеф да падам от повече столове/ ми нямам тон-колонки, че да извадя звук.

Една дума ме озадачи, обаче. И за секунда не бих предположила, че Вадещият ряпа би използвал точно нея :)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #27 -: 25 Ноември 2014, 10:44 »
Това го писах снощи докато жената и децата гледаха Сървайвър. Беше на prima vista без предварително планиране и поради това е възможно да не е докрай коректно. Но не си спомням да съм използвал вулгаризми. Обикновено гледам какво говоря, а уж и го прочетох, след като го написах. Коя е неуместната дума?

Иначе сигурно има стилистически грешки. Например в трети абзац съм използвал два пъти „ще рече“ в две поредни изречения. Но просто като се опитваш за обясниш нещо, като същервременно задълбочаваш, незнайки нивото на предполагаемата си аудитория, то така се получава.

Забравил съм да напиша какво е Симпъл машин и smf. И двете значат едно и също. Това е една от най-популярните форумни системи. Причината да го споменавам е, че и тук е използвана тя. Сиреч в момента си пишем в smf. Много я обичам и дори администрирам една (на място несвързано със счетоводство, където още се чудя дали да не направя уроци по счетоводство).

Ако имаш въпроси, питай. Напусках си единиците и шестиците, парите са преведени вчера и съм свободен.

niki67

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #28 -: 25 Ноември 2014, 11:11 »
Стискозъбка, никъде нито една нецензурна или неподходяща дума не видях.

Не знам кой е Вадещият ряпа, но досега знаех само за един човек, който да разбира много и от счетоводство и данъци, и от програмиране и компютри и това е бат Митко - Хед Хънтър Сид–Доларът от зеленийот форум.
Фен му бях, дори ми проблесна за момент въпросът дали той не е ТТД, но стилът му няма нищо общо, той бат Митко нямаше равен на вулгаризмите и цинизмите, поради което е очевидно, че Вадещият ряпа не е той.


.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #29 -: 25 Ноември 2014, 11:56 »
За съжаление не познавам ловеца на глави. „Убита“ ми е адски неудобен за ползване (няма никакви автоматизации за проследяване, дори хранилката премахнаха, има известяване по пощата, но е тъпо) и затова не го ползвам много. Там се подписвам typtadrynka. Обаче като се опитах тук да ползвам същият прякор, Опасна, която по принцип не е никак притеснителна, някак си се смущаваше да ме нарича така и го съкрати до „ТТД“, а вади ряпа го добавих, за да не е много кратко и защото форума непрекъснато ме пита, какво вадел дядото.

Но не си прав, че е само този Митко. Знам със сигурност поне още един. Това е Гигов от Пазарджик. Човека има 320 прякора, като се почне от Бен Гъзара и нататък. Това е най-хранения човек там след Тоти99. А няма причина, всъщност е печеняга, ама много дръпнат. И затова админите често го бананизират.

Имаше и едно момче от Варна, дето по-рядко пише, което също е доста на „ти“. Намират се. Аз затова се чудя, защо счетоводителите не са добри информатици. Реално си говорим за едно и също нещо с две леко разминаващи се представяния.

стискозъбка

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #30 -: 25 Ноември 2014, 13:16 »
Ейй, и двамата ме убихте:) Къде и кога съм написала нецензурна, неподходяща?!? Казах само, че ме озадачава, което е различно, Ники!

А думата е от това изречение:

"В края на деветдесетте, когато Интернет започна да става интересно място от към комерчески стремеж, една компания в борба за надмощие въведе втори език за програмиране в средата на интернет-навигатора. "

Академичен /изследователски/ интерес, Ники, нищо друго :)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #31 -: 25 Ноември 2014, 13:31 »
Internet възниква през 1969-та год. и като всяка новост отвъд океана е бил с военно предназначение. Измислят го тамошните университети (по-конкретно Бъркли) и дълги години е на практика академична мрежа. През осемдесетте, както е практиката там, се издава разрешение да се ползва за цивилни цели. Навлизат компаниите, но все още ползвайки го само като комукицаионен канал с майките им (сиреч университетите). През деветдесетте все повече почват да се включват и частни лица, които да го използват за общуване. През 1991-ва пък се случва нещо знаменателно. Тим Бърнарс-Лий от института ЦЕРН измисля език за лесно предаване на научни данни и подходящ протокол от високо ниво за целта (въпросният http, сиреч web). Това е една от малкото издънени технологии, измисляни някога от учени, но пък за сметка на това е по-развита от другите налични (като Гофер) и бързо печели популярност, отвъд това, за което е бил създаден. Така в средата на десетилетието компаниите се усещат, че могат да изкиярат нещо повече от комуникация, а и вече потребителите са набрали критична маса, има и много обикновени хора, които не са компетентни, но за сметка на това имат портмонета. Затова написах, че тогава е станал интересно място за инвестиции.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #32 -: 25 Ноември 2014, 13:46 »
ТТД вади ряпа, колкото повече се опитвам да те разбера, толкова повече стигам до извода, че съм доволно блондинкова...
Повярвай ми - това, дето го пишеш, не е нещо, което да не слушам често /понякога и по-често от колкото искам, а понякога и с повишен тон/, ноооо ... това не променя факта, че на тази тематика трябва да ми се обяснява като на портиер - подробно и с прости думи.

п.п.Само, моля те, не приемай буквално последното - не започвай всичко отначало. Ще взема да си прережа вените от срам :(

niki67

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #33 -: 25 Ноември 2014, 13:54 »
Не си само ти, споко...чудя му се на ТТД с тези познания по IT, за какво му е да счетоводства. ИТ, доколкото знам, е доста по-добре платена и по-престижна професия. Счетоводител, както е известно, не е професия, а диагноза;)

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #34 -: 25 Ноември 2014, 14:03 »
Тя и моята жена все се оплаква, че като се съберем с приятели все за компоти си говорим и тя нищо не разбира. Ами за какво да си говорим за дебит-кредит ли, стига ни по цял ден да ги мяткаме. Ако говорим за к*рви повече ще се ядоса ☺ И разправя, че другите жени ревнували от хора, пък тя от предмети (компоти и лаптопи). Ама като гледам, като си направим сбирка на свищотокииските кадри, тя с другите женшини си говори клюки, а не за НАП и НОИ.

п.п. Ники, брат'чед, как да го кажа, те и моите приятели се чудят. Но за мен са страст и занимавка (хоби). Ако тръгна да изкарвам пари от това, ще трябва да правя неща, които са ми неприятни, а някои от тях направо гнусни. А  станах икономист по наследство. Дядо ми беше, майка ми е, аз какъв да стана? Шлосер? Тази професия ме е отгледала, тя глеа и моите деца. Но тях няма да ги притискам, сами да си решат, какви да са.

niki67

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #35 -: 25 Ноември 2014, 14:29 »
Ми каквото те е влечало, това е трябвало да станеш - и вероятно си и станал. Но не бива винаги да се гледа родителите какви са. На мен и майка ми, и баща ми са инженери, и то добри, баща ми дори беше доцент, к.т.н., преподавател във ВМЕИ /беше, защото вече не е на този свят/, а майка ми - главен технолог, и съответно и аз ходих да уча за инженер. Дори диплома взех. Дори отлична.
Толкова съм инженер, колкото и футболист. Нямаше такава мъка, когато взех да се опитвам да го работя това. Така мразя техниката, че накрая станах бачкатор, вместо да работя като инженер. И като хамалин съм работил. И да ви кажа, хамалите не псуват - то се скапваш от работа, къде ти остават сили да псуваш. Направо си смазан.

Някои колеги, дето също са инженери, станали счетита, защото нямало работа за инженери. Е, аз не заради това. Аз просто не можех да го работя, инженерството, аз като видя чертеж и лошо ми става, а ако трябва да хвана отвертка или поялник, предпочитам да се самоубия. Само като вдигна капака на колата и като погледна двигателя, лошо ми става, ама лошо - а на теория знам устройството на двигателя, как работи - а на практика - колкото индианец от племето команчи разбира от космически ракети, толкова и аз от двигатели.

Та откакто станах счети, се родих направо. Точно в Свищов завърших я. Както каза веднъж доцент Кирев /може и професор вече да е/ - Свищов, този Кеймбридж на брега на Дунава:) :-D
Дори не съм си и представял, че ще стана главен. Исках да работя нещо, което да го разбирам, и да имам диплома за него и да ми прави кеф, но най-вече да го разбирам. И те така. Жалко за едни 10 години, които никога няма да се върнат, дето ги потроших да уча инженерство и после да се опитвам да го работя, а през тези 10 години, между 20 и 30, най-продуктивните, сигурно и Епстейн или Мирца можех да стана.:-D де посмали манго де:-D ама поне като Туомас що да не бях станал.

Така че, човек трябва да знае какво иска и как да го постигне, а когато като мен чак на 30 го разбереш, е мноу кофти.

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #36 -: 25 Ноември 2014, 15:07 »
Ей сега направих една бърза сметка, че ако си закъснял с 10 години, то си бил последна година, когато аз съм бил първа. С какви цифри ти започва факултетният номер? Може дори да сме се засекли по хижи или бойни мизерийки. Ма като се замисля, там дали се запознах с един, двама софиянци, дали не. Определено бяхте голямо малцинство. Ама то и нормално. При вас си имате институти, за де, какво ти хрумне, защо да ходите по другите градове. Но аз си имам една теориика, че в София не си истински студент. Няма го академичният дух, веднага се хвърляш да работиш и не усещаш нищо от студентският, безгрижен, свободен живот. 

niki67

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #37 -: 25 Ноември 2014, 15:10 »
Не съм софиянец, от Русье съм и в Свищов отидох, защото беше най-близко до Русье и защото много ми хареса градчето. Задочно бях, къде ти на 30+ години ще учиш редовно, нали трябваше и да се бачка, за да се издържа човек.

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #38 -: 25 Ноември 2014, 15:35 »
Я заек, моя започва на 98 ☺ В хотела на „Свобода“ ли спеше или при бабите? Русенците определено бяхте много, имах и съквартиранти. Хората от Видин куче си не вземат, пък ти жена. Аз затова моята я взех от Севлиево. Шегувам се, видинчанин съм, при това дори не съм вла'. А най-хубавото хоро е дунавското. Не излизах с часове от водата, но пък рибар не станах, значи не съм истински дунавчанин. Ама това да висиш часове, да не правиш нищо, да не говориш, да те пече слънце, после да те изядат комарите, не го разбирам за приятно изкарване.

Буров е казал, че най-хубавите и добри хора са русенци. Скоро гледах репортаж, в „Ангел Кънчев“ някакъв доцент изобретил някакъв робот, по-добър от световните образци. Определено познавам много техничесвки гении русенци. Миналият месец като ходих до София последно, спах при русенец, авер от студенството. Изобщо навсякъде сте.

За Канети, ще се боричкаме (мъничко е живял и във Видин). И не е честно да си имате опера, пък ние само филхармония. И още по-нечестно е да си запазите центъра във виенският барок, а ние да си бутнем сградите и почти да не останат ☹

п.п. По между другото с тези еднопосочни улици е ужас човек да се оправи. Пък приятелите ми разправят, че било много удобно. А да, имате и най-много молове на глава от населението. Трябва да ида да видя този новият, огроменият. Като ходих преди няколко години, още го строяха.

niki67

 • потребител
Re: Що не ми работи опцията за цитати?
« Отговор #39 -: 25 Ноември 2014, 15:59 »
Тя Русенската опера навремето, когато е била с Николай Здравков /сега има улица на негово име в Русе/, Пенка Маринова и Кирил Кръстев, е била наистина нещо страхотно, буквално наистина на световно ниво.
В Свищов съм спал и на хотели, и при бабите, и на общежитията. Ама то тогава между 3 и 5 лв на вечер струваше, а билетът от София до Свищов със студентското намаление беше 5лв.
За ходенето за риба сигурно си прав, аз за риба никога през живота си не съм ходил, но много хора и тук в София ходят по язовирите и разправят как страхотно са прекарали, та им завиждам.
В Дунава само веднъж съм се къпал, и то на "Лебеда" в басейна, който е с дунавска вода. Направо в реката ми беше внушено да не влизам никога, защото е много опасно и много хора се давят, не е като морето. Пък и водата колко е мръснаааааа. Във Видин е по-чиста, там Дунавът е наистина син, а в Русе е сив.
В Русе повечето хора са напълно изперкали, както винаги съм го казвал. Последният път като ходих, един даже брадва ми извади, хем той ме засече /с колата/ и хем псува и като го питах кво иска, направо слезе, извади брадва и тръгна към мене. Представяш ли си да си носиш брадва в краката?!? Е, спря се, щото се събраха хора, но ако нямаше хора, не ми се мисли кво щеше да стане. Съучениците ми бяха нормални хора, а върви сега да ги видиш - единият евангелист, другият - будист, третия се кланя на бог Тангра и говори против световното еврейство. Друг русенец пък ми е колега от Свищов, две висши има, а накрая стана заварчик, което е бил в младостта си преди първото висше.
Пере ги сачмата яко. Добре, че се махнах оттам навреме.:)

Не се казва "по между другото", а "между другото", но май във Видин е често срещано:) Там пък на великденските яйца казват "перашки", на фурната - "шпора", на колелото на колата - "точило", на волана на велосипеда - "кърма", на сопола - "цифка", а на камъчетата - "бебек".
В Русе пък на лопатата казват "фараш", на маслото - бутер, хайде това поне е на немски, на тенджерата - чувен, ама това е по селата всъщност.
Не че е по-зле от софийския говор, където масово слагат "Е" където го няма - да видиме, да мислиме, да четеме, и ужасни ударения - пазарувАхме, ходИхме.

Ми аз тук в София за пръв път чух "стоманЕни" и дори не го разбрах. Казва се "стомАнени", с ударение на А.
Ама иначе шопите умрят да се подиграват на тези, дето говорят меко. Поне видинчаните го нямате този проблем, говорите твърдо и софиянци не ви разпознават:)