Автор Тема: Самофактуриране, електронно КИ  (Прочетена 13548 пъти)

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #20 -: 13 Октомври 2014, 18:35 »
в който е издаден!!!
иначе вие трябва да си имате в споразумението правила за приемане и получаване

HashFlare

berry

 • Гост
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #21 -: 23 Януари 2015, 12:19 »
А какво правим, когато услугата е извършена декември месец и курсът е описан с тази дата в self billing, а самият документ е издаден на 15.01.? В кой регистър на продажбите трябва да бъде включен - за декември, или за януари?

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #22 -: 23 Януари 2015, 19:19 »
случайно да прилагате чл. 25 ал. 4 ЗДДС?

berry

 • Гост
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #23 -: 24 Януари 2015, 00:00 »
Благодаря, значи датата на издаване, ако ще и два месеца да е след курса. Аз все още очаквам фактурата/кредитното от австрийците за транспорт от началото на януари. Прочетох директивата, имаме споразумението за преминаване към електронни "кредитни известия", обаче не мога да видя, да прочета някъде точна методология. Днеска от горещия телефон на НАП ме препратиха да чета становищата им за префактуриране!!! Доколкото разбирам една част от колегите издават бг фактури без да ги изпращат на австрийците, като прикрепят документа от тях към фактурите и не се притесняват от дубъл приход, а другата отразяват в дневниците за продажби self billing-a като най-обикновена фактура за продажба, ест. и виес декл към нея/ами ако е credit note?/. В крайна сметка и аз клоня към втория вариант.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #24 -: 24 Януари 2015, 11:57 »
обаче не мога да видя, да прочета някъде точна методология

в правилника пробвахте ли? специално чл. 79б
от там нататък си третирате самофактурирането като всяка друга фактура, която вие сте издали
всичко останало са свободни съчинения

"горещият" телефон на НАП е най-неподходящото място за такива въпроси, при методолозите всеки четвъртък е къде-къде по-добре

berry

 • Гост
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #25 -: 26 Януари 2015, 22:57 »
Голям хаос, днес прочетох становище от НАП, N950, 01.08.2014г., в което се казва, че получените документи, доколкото са следствие от самофактуриране от получателия, установен на територията на друга страна членка, не се признават по силата на нашия закон като данъчни документи ,цитирам "Доколкото документирането на доставките на траспортни и спедиторски услуги ще се извършва от получателя по доставката по реда на чл79б от ППЗДДС, издадените документи няма да представляват данъчен документ по чл.112 от закона, издаден съгласно изискванията на ЗДДС и ППЗДДС, поради което отразяването им в дневника за продажби не е задължително. Нещо не разбирам. Т.е. аз мога да не отразя този приход от продажба, така ли? Мога да не, или съм задъжена да не го показвам, щото нямам данъчен документ за него според ЗДДС. И къде отива съпоставимостта между приход и разход за фактурите за гориво за тоя курс. От друга страна се казва, че е задължително показването им във VIES декларация. Е как формално да го включа в дневник за продажби, да си генерирам виес декл и същевременно документът, който съм използвала да бъде данъчно признат, за да мога от добро сърце да си отчета тоя приход? Единственият начин за който се сещам е да си напишем фактура за месечния траспорт до австрия и да си прикрепя прилежно селф билинга към тях. И становище на НАП естествено.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #26 -: 26 Януари 2015, 23:15 »
в същото становище по-долу пише :

Цитат
Съгласно чл.117, ал.4 от ППЗДДС VIES-декларацията се изготвя по образец на база обобщение на данните от отчетните регистри по чл.124, ал.1 от закона и съдържа данни за данъчните основи на доставките на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка, по които получатели са данъчно задължени, регистрирани за целите на ДДС, лица в друга държава членка.
Предвид горното независимо, че фактурите и известията към фактури издадени по реда на чл.79б от ППЗДДС не представляват данъчни документи по чл.112 от закона, издадени съобразно изискванията на ЗДДС и ППЗДДС за целите на изготвянето и подаването на VIES-декларацията, същите следва да се отразят в колона 22 „ДО на доставки на услуги по чл.21, ал.2 ЗДДС с място на изпълнение на територията на друга държава членка” в дневника за продажби за съответния период.

Относно неотразяването на документи в дневника, които не са данъчни документи по смисъла на закона   - това не означава, че няма да се осчетоводяват въобще, а само няма да намерят място в дневниците.
В случая не виждам как ще се формира ВИЕС ако не се отразят.
И относно това 
Цитат
Мога да не, или съм задъжена да не го показвам
- в дневника може да включите каквото решите, дори да не е задължително отразяването

berry

 • Гост
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #27 -: 26 Януари 2015, 23:35 »
Човърка ме червейчето на съмнението и при двата варианта, повече обаче за дубъл фактурата. Ако се пише и от тук,  се обезсмисля част от идеята на самофактурирането. От друга страна пък този йезуитски отговор от НАП. За новак като мен е доста объркващо ;)

небесна

 • потребител
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #28 -: 27 Януари 2015, 12:05 »
на твое място бих ги отразявала в дневник продажби, съответно виес, така както са издадени от чужденците, и никакви дублажни фактури
мисля, че и въпросното указание казва същото

aks

 • потребител
Re: Самофактуриране, електронно КИ
« Отговор #29 -: 25 Юни 2015, 02:58 »
Откъде мога да прочета становище от НАП, N950, 01.08.2014г
Сюпризираха ме с  Selbstfakturierung с дата 01-06-2015 и един опис за  транспорт за месец май.
През юни всеки ден Gutschrift .
Естествено отговорът беше "ами ние не знаем, .... пратихме два камиона на нова фирма .... немците ни ги пращат на имейла". Добре, че имам достъп до сметките  и видях, че постъпват пари от непозната немска фирма.