Автор Тема: Талантливите не си тръгват сами  (Прочетена 3564 пъти)

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Талантливите не си тръгват сами
« -: 12 Септември 2014, 10:28 »
Винаги съм се чудела толкова ли пък няма свестни българи, които да имат желание да се занимават с политика. Някои отговори ми даде тази история, на която попаднах по съвсем друг повод.

Има една малко позната у нас история. Това е историята на римския военачалник Квинт Лукреций Офела. Офела бил генерал на Римската република през 1 век пр.н.е. Прочул се като страхотен воин, с името на когото са свързани всички победи на Марианите и Луций Корнелий Сула.
Генерал Офела бил практически непобедим, защото използвал по революционен начин конницата, която подкрепяла непознаващите отстъпление римски пехотинци. Когато обаче дошло време генералът да стане консул, Сула се възпротивил, подозирайки, че може да бъде засенчен от славата на героя. Затова измислил някакви формални аргументи от сорта на тези, че преди това Офела не е бил претор и квестор. Когато обаче Офела се появил на Римския форум, народът почнал да скандира името му и станало ясно, че консулската титла е повече от сигурна. Тогава Луций Корнелий Сула, за когото казвали, че е "хитър като лисица и смел като лъв", изпратил специално обучен центурион, който се промъкнал в тълпата до генерала и забил в него своя меч.
Плутарх пише по-късно, че Сула,  през това време седял в трон на един подиум и наблюдавал убийството, изричайки фаталните думи: Талантливите не си тръгват сами. Трябва да ги убиеш.
*Сула и ген. Офела са живяли във времена, известни с борбата между оптимати и популари. Първите се борили да запазят властта на олигархията в сената, а вторите изповядвали гол популизъм. Май нищо не се е променило...


OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #1 -: 06 Ноември 2014, 10:16 »
Знаете ли, че в хималайската държава Бутан измерват Брутно национално щастие като показател за живота в страната. Названието Брутно национално щастие е дадено и изискано от четвъртия крал на Бутан през 1970 г. Ето и най-широко използваната дефиниция за този казус: „Брутното национално щастие измерва качеството на страната в един по-цялостен начин и се вярва, че ползите за развитие на човешкото общество се извършват, когато материалното и духовно развитие се случват заедно и се допълват и подсилват взаимно. “
Кодекс от 1729 г. казва „Ако правителството не може да създаде щастие на народа си, то тогава правителството не може да съществува“.

п.п. пък аз си мислех, че съм родена републиканка (в един по-ранен етап) или социалистка (в един по-късен етап), а то се оказа че съм.............хималайка:)

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #2 -: 06 Ноември 2014, 18:09 »
мдам, май си имат и нарочно министерство и министър на щастието :))

niki67

 • потребител
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #3 -: 13 Ноември 2014, 10:38 »
Ама в българския политически живот няма Офела, а пък Сули /по-точно сульовци/ колкото искаш.

А си е така. Аз преди известно време много четях романите на Татяна Устинова, /на руски, защото ги няма на български/. В единият от тях има един много преуспял строителен предприемач, създал фирмата и станал много богат с ума и способностите си. Започват да стават всякакви поразии във фирмата, убийство и т.н., както и да е, но накрая се оказва, че зад цялата история стои заместникът му, който благодарение на шефа си също е станал издигнат и богат. Заместникът му е любовник на бившата му жена и двамата създали пъкления план, като даже и детето на предприемача ще жертват - то живее с баща си, майката не иска да го знае.
Във финалната сцена заместникът държи пистолет срещу предприемача и му обяснява как ще го застреля, а после ще го изгори, ще заграби фирмата и т.н. Предприемачът го пита - и всичкото това ще направиш само заради една паршива кантора? /фирмата/.

-Кантора не паршивая - отговаря заместникът. Мне такую никогда не создать, я ее могу только украсть.

Никога не мога да създам такова нещо, единствено само мога да го открадна, казва той. Като на Сула работата.

Е, има хепи енд книгата, този му избива пистолета, а се появява и милицията в този момент:) но хубаво си пише Устинова, на български има май две книги нейни преведени.

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #4 -: 18 Ноември 2014, 10:56 »
В мое любимо стихотворение Ботев пише — свестните у нас считат за луди. За съжаление мисля, че Ботев е бил непоправим оптимист, свестни у нас просто няма. Но да кажа и още нещо. Опасна ти си моята лична медия. Понеже почти не следя новините от България, то без теб нямаше да знам много свръх-любопитни неща, като например явлението Баракова, обновеното „20-20“.

Та затова имам предложение. Кандидатирай се за нещо, а ние ще организираме кампания и ще гласуваме за теб. Казвам за подгласник да вземеш Николай 1968, защото видно той прави нещо, което останалите не правим — чете книги. Ще е ценно във властта да имаме някой, който умее да чете.

По друг начин не знам, как може да се промени нещо, ако не се променят хората, които го правят. Затова ето ти предизвикателство.

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #5 -: 18 Ноември 2014, 12:09 »
Ники, жестоко ми паснА цитата:)

ТТД - мерси съм - ше ме освиткат преди да мигна. Минавам за порода "ни се води, ни се кара". Не че ше се свърши светът с мене, но пък ми е забавно да поживея още малко.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #6 -: 18 Ноември 2014, 12:10 »
Казвам за подгласник да вземеш Николай 1968, защото видно той прави нещо, което останалите не правим — чете книги.

Този кой е? Ако е Ники67 - ОК, така е.
Ама този Николай 1968 сигурно е от някоя апокалиптична песен на Милена?

.:ТТД вади ряпа

 • Гост
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #7 -: 18 Ноември 2014, 12:24 »
Е добре де, в бързането съм го подмладил малко. Трябва едно благодаря да каже ☺

Опасна, точно такъв човек ни трябва. Тия дето много се съгласяват, ги видяхме. Сега трябва някой да им размъти водата.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Талантливите не си тръгват сами
« Отговор #8 -: 18 Ноември 2014, 14:29 »
Е, може и така да е, но в лицето "Николай  1968" трудно бихме припознали Ники67.
А подмладяването е в душата, а не в ЕГН-то :)))