Автор Тема: Банката под специален надзор не е селската бакалия  (Прочетена 33417 пъти)

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Цитат
Именно благодарение на упорития им труд те успяха в значителна степен да възстановят целостта на кредитните досиета. Тяхната работа по окомплектоването на липсващите части продължава и сега, в тези почивни дни.

аааййййййй, пенадалчето му смотано! Да не би, Искроф ефенди, "твойте" хора да слепват ония 12-13 или 14 чувала с нарязани документи, дето ги били намерили в некво помещение в банката?
абе, чучело малоумно! То добре, че рапортуваш на бат'байко, ама за по-сигурно тичай в сараите - там поне ше ти порнат само некои непотребни ти части

http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140913_BG

HashFlare

jasta13

 • потребител
Направо си е селска бакалия :))))
ПИК, "информационна агенция" ПИК, се оказва медия, предизвикваща височайшия интерес на Управителя на БНБ

"Това не са само моЙ думи"
Език свещен на нашите деди.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Всъщност ... "Управител на БНБ" едва ли е равно на "Президент на Република България"... Така си мисля де. Айде, НВ Президента да говори от името на държавата и да използва символите на Държавата, когато отговаря на някого за лични нападки.
Ама нЕкой си, дето може да бъде подменен със следващото пълнолуние, да отговаря на служебна бланка, с положен печат на БНБ, в отговор на лични/персонални/ обиди - брех!
Бакалия си е и още как! От най-селските!

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
готинко е да криеш зад институциЙ, да им използваш бУанките за да си пишеш писма до ...бе няма значение до кого.
и да няма персонална, а само размита институционална отговорност.
бе готинко е -дума да няма.
но пък достъпа до това, не е за всеки.

jasta13

 • потребител
Циркова трагедия.

тониЛ

 • потребител
 • Чушката люта, пак люта и ти си, Тонке ле, кат нея!
Бланката изглежда чудесно! 135, цели 135 години Българска народна банка! Гордост за Родината!
И на сто тридесет и петата година някакъв си, чак ми е унизително да го нарека какъв,  да .....
Не, чак ми се повръща! Спирам!

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
10х, Джас:)
Разсмя ме от сърце и душа

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Трябва една торба с шест милиарда и готово!
« Отговор #27 -: 23 Септември 2014, 14:13 »
Цитат
Единственият, все по-теоретичен вариант за нас е сегашните акционери да дойдат и да изсипят една торба с пари, в размер на шест милиарда и половина, да ги преведат по сметките в централната банка, съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката.
манекена

много ми е интересно от кое по-точно изказване, действие или еписторално творение на горецитираното малоумно, но пък скъпоплатено манкенче Цветан Василев си е направил изводите, че "той е добър специалист"?
Впрочем както се разбра от снощи от един виайпи ватман - правил е секс не за пари, а за много пари, ама други са правили много по-срамни работи за пари.
п.п. да му имам изказа на торбестото чучело - може пък да се уредя за шеф на бънъбъ-то

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Така и така говедата, изпратени от бъНЕбъ-то и най-вече семплите неграмотници от о!бъбъ-то се понаучиха на банково дело, та знаещите проговориха официално

http://www.blitz.bg/news/article/292135

Едва ли обаче ще им стиска да приложат на практика окраденото ноу-хау
То и за да крадеш се иска акъл, а не само да пушиш чуждите пури и да пиеш чуждото уиски

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
мдам - не бил употребил думата "чували", но пък тя съвсем естествено си дойде, за да обясни като как точно аджеба се е получило тва:

Цитат
В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ“ АД за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:
93 139 500 евро /деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро/;
23 657 575 лева /двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева/;
45 000 щатски долара /четиридесет и пет хиляди щатски долара/.
Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.

или пък цацаратурата лъже на официалния си сайт?
http://prb.bg/main/bg/News/4621/

небесна

 • потребител
Цитат
Тъй като немалка част от инвестициите са за развитие на проекти, обектите на кредитиране са специално създадени за целта проектни компании (5реаа1 Ригрозе Уепю1ез или ЗРУ), чиято единствена собственост е развиваният проект. Използването на ЗРУ е масово прилагана световна практика, която не поражда никакво учудване или проблеми сред бизнес анализаторите. При финансирането на подобни компании не може да се очаква същите да разполагат със съществени материални активи, които да заложат като обезпечение. Поради тази причина значителна част от обезпеченията на банката по тези инвестиции са формирани от вземания, произтичащи от изпълнението на проектите.

Подобен тип обезпечения не са фиктивни, нито се закононарушение. Едната от използваните правни форми - залог на вземания по банкови сметки, което се явява форма на защита на банката да удовлетворява своите вземания от постъпленията на кредитополучателя, е част от добрите практики при подобен тип кредитиране. Поради масово ниската финансова култура това е широко тиражирано като „липса на обезпечение", тъй като „по сметката няма налична сума в размера на задължението". Подобен аргумент е несериозен и противоречащ на всяка икономическа логика, тъй като при наличие на финансови средства нито едно дружество не би имало интерес от ползване на заемен ресурс.

направо ще се разплача от умиление :D

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
ами поплачи си щом ти иде
не случайно казах, че няма да им стиска на други банки да приложат на практика окраденото ноу-хау - виждането им за кредитиране се простира до нечий апартамент

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Гледам по нов телевизия за някакъв сириец, на кого са му отказали в някаква си банка да му открият сметка по (да  речем) етнически съображения. И се сетих за един случай от последните дни - на служителка от КТБ й отказват да й открият сметка в ЦКБ с мотива "неблагонадежден клиент". Разбира се, че си затананиках "мила родиноооооооооо". Вдъхновяващо ми е някак си. И оптимистично.

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
отказват да й открият сметка ? не да й дадат кредит ...
е това е лудост бе

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Сакън! кредит да поиска!
Излизала жената в отпуск и за да може да си получи заплатата й трябвала сметка. Ама не от тия, до които нямаш достъп.

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
Извънборсови сделки
Информация за регистрирана извънборсова /ОТС/ сделка с финансови инструменти на Публично дружество:

Дата и час на сключване на сделката: 02.10.2014 г. 15:50  часа
Дата на сетълмент: 02.10.2014 г.
Същност:  Покупка
Насрещна страна: ИП Уникредит Булбанк АД
Вид: Акции, обикновени, безналични
Емитент: Корпоративна търговска банка АД,
ISIN код на емисия:  BG1100129052 / 6C9
Брой финансови инструменти: 106 700 бр.
Eдинична цена: 37.488284911 EUR
Стойност  на сделката: 4 000 000 EUR
Настоящата новина е публикувана на интернет страницата на посредника на 02.10.2014 г.  15:52   часа

http://www.sis.bg/bg/individual/bse/otc/

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
3. Основният инструмент, който ще бъде използван за постигане на фалита на КТБ, е прилагането на новоприетата методика за обезценка на кредитите със задна дата. „Политиката за определяне на загубите от обезценка на финансови активи“ е възложена от БНБ на 31.07.2014г., приета е със заповед на квесторите от 20.08.2014г. и влиза в сила на 22.08.2014г. Всичко това става след датата, на която чл. 121 от ЗКИ изисква да е представен докладът на квесторите - 25.07.2014 г. Квесторите, направлявани от БНБ, ще се опитат да докажат, че към края на м. септември капиталът на банката е бил отрицателен, в резултат на което БНБ ще обяви КТБ АД в несъстоятелност. Това вече не е отразяване на изискващото се от закона  „текущо състояние на банката“, а състоянието на банката вследствие на работата на БНБ и квесторите.
Доказателство за намеренията на БНБ да фалира банката е и фактът, че тези дни Централната банка спешно е актуализирала списъка на възможните синдици. В КТБ АД е получено и официално искане от Фонда за гарантиране на влоговете в банките за предоставяне на пълна информация за вложителите и влоговете в банката към 03.10.2014 г. с цел тестване на системата за изплащане на гарантираните влогове, т. е. подготовка за фалит.
Явно целта е да бъдат ОГРАБЕНИ активите на банката. Това се вижда от обявеното от Иван Искров още на 11.07.2014 г. абсолютно противозаконно намерение въпросните активи да се разделят на „добри” и „лоши” и със „само една правна и счетоводна операция” да бъдат разделени между ТБ „Виктория” и КТБ. Тази теза прераства по-късно в проектозакони, противоречащи на основополагащите принципи на съществуване на Европейския съюз. Подобен е и подготвяният от ДПС нагъл проектозакон „Цонев-Пеевски”, подготвян за първата сесия на новото Народно събрание.
Всъщност, целите са две: редица предприятия от национално значение да бъдат разграбени безконтролно от посочени чрез БНБ „обръчи” от фирми, което е мечтата на поръчителите, а от друга страна – замитане на следите от злонамерените и непрофесионални действия и изказвания на управителя на БНБ.
Тези намерения прозират и в последните опити на БНБ да разпродаде активите на ТБ „Виктория” – явно пилотен проект като репетиция за голямата операция.
В резултат от обявяването на КТБ АД в несъстоятелност ще пострадат всички клиенти на банката. Задълженията на кредитополучателите, представляващи активи на КТБ, заедно със съпътстващите обезпечения ще бъдат продавани, осребрявани или събирани на безценица, в зависимост от това кой ги придобива. Удовлетворяването на депозантите също ще е с катастрофален резултат – вследствие от разпродажбата на залозите на занижени цени, събираемостта на кредитите ще бъде изключително ниска, поради което те накрая няма да получат много повече от гарантираните по закон средства. От този фалит ще пострадат не само всички депозанти – общини, университети, болници, училища, търговски дружества с държавно или общинско участие,  стотици хиляди юридически и физически лица,  но и работниците и служителите във фирмите-клиенти, както и техните семейства.
Само две категории ще спечелят от тази ситуация: неизправните длъжници, покровителствани от политико-икономически кръгове, и „обръчите от фирми”, придобили активи за смешни цени. Всъщност, дали в този случай печелившият не е един и същ? Но на кой му пука. Искров е спокоен в своя кабинет, недостижим за закона.
В момент на безвластие ръководството на БНБ играе „va banque” – „срещу банката” и с всички възможни законни и незаконни, средства. Ръководството на БНБ залага срещу интересите на всички вложители и клиенти на КТБ, атакува жизненоважни за страната отрасли. Накрая ще страдат хиляди, но неколцина ще потриват доволно ръце. Освен ако гражданското общество не реши да вземе нещата в свои ръце. Защото днес се гаврят с КТБ, но утре под ударите ще попадне друга банка.
 
Емил Василев

http://frognews.bg/news_77855/BNB-taino-falira-KTB-za-vlojitelite---sreden-prast!/

OpaSna TikVa

 • потребител
 • Мои са!
в резюмете на доклада са написани с големи букви две заключения:
1. бнб и понятие си няма какво е действителното състояние на банките в България, защото всеки може да го лъже както си иска.
2. цялата методика на бнб за оценка на рисковите позиции на банките и провизирането им за нищо не става, след като в резултат на отмяна на една наредба април месец тая година, в КТБ зейна капиталова дупка от 4.2 милиарда лева.

то какви ли са гаранциите и че останалите не карат по наредба №9 (отменена 04 2014), вместо да приложат новаторския подход на одиторите в тълкуванията на МСС39.

цитат е, но точно това си мисля

bonou2

 • потребител
 • I Still Haven't Found What I'm Looking For
7 странички пдф- тва е .
пространно и задълбочено.
3 одиторски.
несъмнено най-четената публикация /както споменаха по една тв / , най-малкото поради краткостта си / .
става и за най-краткия  "чиклит" на 2014.
7 странички пдф-тва е.