Автор Тема: Подлежи ли на данък при източника по огледален на нашия 195-ти чл. ЗКПО?  (Прочетена 1522 пъти)

стискозъбка

  • потребител
Малко предистория: Купихме ДМА, плащането беше договорено  определен % със собствени средства авансово, остатъка  с банков кредит при получаване.
По настояване на чуждестранния доставчик /с оглед приключване на финансовата му година към 31.10.2013 г./ , схемата на плащането беше предоговорена. Наложи се да платим и частта, която възнамерявахме да финансираме с банков кредит с уговорката, че при отпускане на кредита, ще преведем отново остатъка, а те ще ни възстановят средствата включително и разходите по банковите преводи.

Та за възстановените банкови такси и валутните разлики от курсовете  лев - евро, евро - лев е чуденката ми. Според доставчика ни, тази /мижава на фона на цената на дма-то/ сума подлежи на облагане с данък при източника, т.е. огледален на нашия 195-ти. Изпратили са ми една /някаква/ форма за прилагане на СИДДО.
За мен това е вид обезщетение/възстановяване на направените разходи.  Опитвайки се да разгадая чл. 12 ал. 9, си мисля, че се отнася само  за офшорни фирми.

Дано да съм успяла да обясня смислено нещата :)

HashFlare

Abby

  • потребител
  • Don't drink and fly ;)
правилно ли разбирам, че ти си получателят на доход, който дължи данък при източника по техния закон?

аз не бих се тормозила - подписвам им квото искат и толкоз
в крайна сметка те знаят собствения си закон най-добре, а и не съм сигурна че има такава силна синхронизация в корпоративното подоходно законодателство, че да можеш да стъпиш що годе достоверно на нашия ЗКПО относно евентуалните техни разпоредби (както е при ЗДДС напр.)

стискозъбка

  • потребител
Да, Абби, аз съм получателя.
По въпроса за подписването - не е "чисто" подписване, а някакъв формуляр по прилагане на СИДДО, дето още не съм си изяснила дали тр. да подам в напЪТ по регистрация или в Дирекция СИДДО на ... ЦУ на НАП, или МФ /даже това не допрочетох, вбесена/.

небесна

  • потребител
правилно казва Abby
подписвай им claim-a, за да не ти удържат някакъв процент, а те си знаят нататък
чак ме учудва, че чуждестранно лице се е ангажирало толкова, обикновено галимацията е при нас българите, като почнем да им пращаме подобни форми и им обясняваме що е то техническа услуга и ако може да ни съдействат, за да не ги облагаме

стискозъбка

  • потребител
Благодаря, момичета, че се занимавате с мен.

Аз по-скоро исках за себе си да изясня дали този вид "доход" подлежи на облагане.
Щото ми се струва, че не е включен в обхвата на СИДДО-то с Гърция. Аха, за Гърция става дума :)
Пък процедурата така или иначе ще я мисля..

Abby

  • потребител
  • Don't drink and fly ;)
абе щом ти искат - давай
важно е техните данъчни да кандисат, че влиза в СИДДО :))

а и да не влиза и да не е облагаем с данък при източника, от много глава не боли :))