Автор Тема: плащане с ePay/EasyPay ...  (Прочетена 7101 пъти)

George

 • потребител
плащане с ePay/EasyPay ...
« -: 07 Януари 2014, 11:30 »
Добре де ... Нещо се изгубих
В крайна смерка при плащане с ePay/EasyPay (плащане към мен) издавам ли касова бележка и като какво плащане го водя?
ePay/EasyPay си трупат някакви суми по някаква микросметка (която хич не ми прилича на банкова) и ако реша накуп да си ги взема от тях си ги нареждам с "Вносна бележка' (разбирам го като все едно съм ги внесъл на каса на ЦКБ да ги преведат по моя сметка в друга банка).
Отделно ePay и EasyPay ми издават фактури за удържаните от въпросната 'микросметка' такси по получените плащания ама пише 'плащане по банков път' (което пък дявол знае как и от коя банка е минало)... Отделна боза ми е как се осчетоводява това после :)

Моята дълбока логика е, че си е плащане в брой и си се издава касова бележка ... но моята логика не винаги е била законоблага :)

HashFlare

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #1 -: 07 Януари 2014, 12:18 »
в наредбата чл.3 казва това :

Чл. 3. (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2012 г., в сила от 21.12.2012 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.

това налага да проверяваме лицензията на операторите в регистрите на БНБ http://www.bnb.bg/PaymentSystem/PSPaymentOversight/PSPaymentOversightRegisters/index.htm

Изипей  са си сложили лицензията на страницата http://www.easypay.bg/?p=doc
Преди време проверявах в  БНБ - имаха лиценз, което означава, че няма нужда да се издава касов бон когато плащането е чрез тях

ако имаш плащане, което от нелицензиран оператор, издаваш касов бон за плащането. Отчитането по-добре да става чрез разчетна сметка, а не на каса. Разчета се приключва с банковата операция. 

George

 • потребител
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #2 -: 07 Януари 2014, 12:32 »
Като не издавам касов бон какво да пиша във фактурата на клиента? Платежно нареждане по банков път? Не ми прилича на такова. Ако пиша в брой - къде и е касовата бележка на тая фактура ... особено пък ако е през иПей (да приемем че на на ИзиПей вносната бележка играе тази роля) ...
Парите от еПей и ИзиПей идват в микросметка, която се оказа платежен инструмент по смисъла на ЗПУПС (и реално си плащам с нея къде ли не), а не банкова сметка.

Май да взема да си поръчам някакви дреболии с фактура и плащания през ePay/EasyPay от няколко големи фирми (мтел, техномаркет и прочее) и както дойдат документите от тях - и аз така ще праскам :)

George

 • потребител
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #3 -: 07 Януари 2014, 12:37 »
Отделно парадокса, че ePay не е регистрирано, EasyPay е и на двете обаче парите им идват по една и съща микросметка в ePay ... нещо го е недомислил законодателя май

George

 • потребител
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #4 -: 07 Януари 2014, 12:49 »
ePay/EasyPay се произнесоха - микросметката била банкова сметка :)
case closed :)
10x Ели :)

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #5 -: 07 Януари 2014, 12:57 »
Като не издавам касов бон какво да пиша във фактурата на клиента?

аз бих писала "плащане чрез epay/easypay" и хич няма да го мисля :))
не е задължителен реквизит по ЗДДС

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #6 -: 08 Януари 2014, 13:45 »
Като не издавам касов бон какво да пиша във фактурата на клиента?

Ти пък си много подробен! Няма да напишеш нищо и няма да имаш дилема :)

В.Дочева

 • Гост
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #7 -: 17 Март 2014, 08:21 »
ИзиПей не е свързано с касовоте операции, Вие  извършвате плащания и приемате суми като посредник на лицензиран търговец, за който закона не предвижда издаване на касов бон, а само разписки от системата.
Създавате си една банкова с/ка "Пари на път", като всяко плащане е основание да намалявате сумата по тази с/ка и Вашите вноски я увеличават.
Касови бонове НЕ ИЗДАВАЙТЕ.

monica09

 • потребител
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #8 -: 21 Януари 2019, 18:06 »
Здравейте, това което ме обърква, е че Изипей вече са лицензирано от Българска Народна Банка дружество за електронни пари[/b и писмото на 24-35-8/31.05.2017 на НАП. Същевременно Изипей има лиценз от КРС  за извършване на пощенски парични преводи. В крайна сметка Изипей попада ли в изключенията по чл.3 ал. 1  на Н-18?

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: плащане с ePay/EasyPay ...
« Отговор #9 -: 22 Януари 2019, 10:10 »
тесктът на чл.3  прави изключение когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услугии платежните системи .

от закона :

Доставчици на платежни услуги

Чл. 3. (1) Доставчици на платежни услуги по смисъла на този закон са:
1. банки по смисъла на Закона за кредитните институции;
2. дружества за електронни пари по смисъла на този закон;
3. платежни институции по смисъла на този закон;
4. доставчици на услуги по предоставяне на информация за сметка по смисъла на този закон;
5. Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки, когато не действат в качеството си на органи на парична политика или на органи, осъществяващи публичноправни функции.
.....

От 25.10.2018 Изипей е отписан като платежна институция, но продължава да е дружество за електронни пари, което означава, че попада в изключенията на чл.3 от Наредба Н-18