Автор Тема: Трябва ли регистрация по ЗТ?  (Прочетена 5913 пъти)

небесна

 • потребител
Трябва ли регистрация по ЗТ?
« -: 05 Март 2013, 13:39 »
Фирма-представител на чуждестранно образователно заведение ще организира изпращане на желаещите да учат там (ЕС) - подобно на езиковите ваканции, но там са си цели курсове
от гледна точка на ЗДДС горе-долу ми е ясно - ако клиентът е ФЛ, се прилага чл.21, ал.4, б."а" - място на изпълнение извън страната, съответно няма ДДС, дори фирмата може и да не се регистрира
ако са ЮЛ клиентите, май става по-сложно, доколкото не знам дали може да се приложи чл.21 ал.4 т.3... или на общо основание доставката ще си е облагаема?
отделно се чудя, ако примерно на клиента се фактурира пакетна цена за курса, в която е включено нощуването му и изхранване в базата на образователната институция, дали тук има елемент на туристическа услуга и съответно задължение за регистрация като ТА?
погледнах в регистъра на на туроператорите и туристическите агенции да видя дали вътре са някои от познатите фирми, които се занимават с подобни дейности - Интеграл примерно, и не ги видях, което ме навежда на мисълта, че не считат услугата дори отчасти за туристическа...

HashFlare

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #1 -: 05 Март 2013, 16:08 »
Ако разгледаме определенията

Цитат
1. "Турист" е всяко физическо лице, потребяващо основна и/или допълнителна туристическа услуга. За статистически цели се ползват понятията за посетител и международен посетител, определени от Световната организация по туризъм и приети от Статистическата комисия на ООН.

7. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2004 г., в сила от 14.11.2004 г.) "Туроператорска дейност" е организирането на групови или индивидуални туристически пътувания с обща цена и продажба на пътувания пряко и/или чрез туристически агент по договор и ваучер на краен потребител.
8. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2004 г., в сила от 14.11.2004 г.) "Туроператор" е лице, регистрирано по реда на този закон за извършване на туроператорска дейност.
9. "Туристическа агентска дейност" е извършването на посредничество при: продажби на организирани пътувания, пасажерски авиационен, воден и автобусен превоз; резервационни, визови, екскурзоводски и други допълнителни туристически услуги, както и застраховки, свързани с туристическото пътуване.
10. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2004 г., в сила от 14.11.2004 г.) "Туристически агент" е лице, регистрирано по реда на този закон за извършване на туристическа агентска дейност.
11. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2004 г., в сила от 14.11.2004 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 25.11.2005 г.) "Туристически ваучер" е документ под отчет, издаден от регистриран туроператор, който удостоверява съществуването на договор между туроператора и туриста като потребител на туристическата услуга.
12. "Основни туристически услуги" са нощувка и хранене, както и транспортни услуги, осъществявани при спазване изискванията на действащото законодателство в областта на транспорта.

според мен ОТУ ще бъдат съпътстващи на обучението за целите на ДДС защото не биха се потребили без основната доставка, но за целите на ЗТ нещата са много мътни


небесна

 • потребител
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #2 -: 05 Март 2013, 16:45 »
мерси Елче, точно същите определения изпратих на хората, и те ме навеждат на мисълта, че има голяма вероятност контролни органи по ЗТ да сметнат дейността за туроператорска (има опция фирмата да печели не само от комисионната, а от точно разлика в цената, която получава от чужбина, и тази, на която продава)

ако такава опция не съществуваше, нямам колебания - от чуждо име и за чужда сметка (доказани с договори, отчитане на разчети), и комисионна към чужбина, обаче... ако някой те върне назад и сметне, че си туроператор? то и глобите огромни, па може и към членовете за маржа да те насочат данъчните... де да знам, риск си е сякаш

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #3 -: 05 Март 2013, 20:27 »
... че има голяма вероятност контролни органи по ЗТ да сметнат дейността за туроператорска (има опция фирмата да печели не само от комисионната, а от точно разлика в цената, която получава от чужбина, и тази, на която продава)


1. Така и не разбрах кои са контролните органи по ЗТ. Комисията за защита на потребителите беше спрягана от мои стари клиенти - ТО като някакви такива.

2. Не разликата в цената прави една сделка сделка на туроператор.

Не е туроператорска тази дейност, макар и в нея да има 4туристически елементи" - договор за пътуване има ли? Ваучер има ли? Договорът с триста и ваучерът са важна част от дефиницията за туроператорска дейност.

Абе спомням си, че съм чела някакво "европейско" дело. Ели сигурно ще се сети - ставало е дума. Там май продаваха билети за опера (или нещо такова) в европейска столица и покрай билетите имаше пътуване и хотел. Но казусът се разглеждаше от гледна точка на ДДС, а не на дефиницията за "туроператорска дейност".

небесна

 • потребител
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #4 -: 05 Март 2013, 20:41 »
контролни органи са Министерство на икономиката, КЗП и местните общински власти... как работят по тая линия нямам идея, ама и глобите са зловещи, ако те ударят то по-добре да си платиш лиценз, ама пък ако си платиш лиценз влизаш там в разправиите с маржа, доколкото схванах - опит практически нямам с туризъм, последно някъде имах туристическа фирма до 2000 година, от тогава гледам да не се зачитам в ЗДДС-то по тая материя :)
така че посъветвах мацката да направи консултация направо там (те май са в Пловдив вече, нали ги децентрализираха), че някак е доста неприятно да работиш на сляпо и да не знаеш откъде ще ти дойде

иначе ако остане на варианта от чуждо име и за чужда сметка, дори фактура няма да издава на клиентите, камо ли ваучери - чуждото училище би трябвало да фактурира директно на българския кандидат за образование, а фирмата се явява само посредник - да му прибере парите и да ги преведе, а за съдействието си получава комисионната от училището, така си ги представям най-чисто нещата аз

иначе, от собствено име за чужда сметка как ще стане? за получената услуга от чужбина трябва да се правят протоколи, ама тя тая услуга не е ползвана от фирмата? отделно е освободена (образователна) и по чуждия закон, и може да стане мътна и кървава...

всъщност май заради това
37. (доп. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 08.03.2011 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) "Туроператор", "туристически агент", "основни туристически услуги" са тези по смисъла на Закона за туризма, независимо дали туроператорът и туристическият агент са регистрирани по реда на Закона за туризма.
излиза, че независимо дали си регистриран (очевидно ЗДДС не се интересува от това) пак за туристическата част би трябвало да се прилага маржа?

небесна

 • потребител
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #5 -: 05 Март 2013, 21:56 »
абе явно тия ми ти контролни органи действат все пак, има маса дела за наказателни постановления по 10 бона

ей две такива - http://www.vrs.bg/upload/2012/postanoveni/dec/nak/20121201/05704512_193b2812.htm

http://www.rs-plovdiv.com/reshenia/112010/221110_n/ah%205701-10.htm

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #6 -: 12 Март 2013, 18:18 »
По друг повод зачитам законопроекта за туризма.
http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/14039/

Сетих се за теб, като прочетох това:

Цитат
§ 1. По смисъла на този закон:
1. „Турист” е посетител, чийто престой е най-малко 24 часа, като по този начин прекарва поне една нощ в посетената дестинация и целта на посещението е туризъм, отдих, спорт, лечебни процедури, бизнес, посещения на роднини и приятели, поклонничество, участие в културно, конгресно, конферентно или друго събитие. Не са туристи:
а) хора, пътуващи по политически причини, бежанци;
б) хора, пътуващи по политически/професионални причини: мигранти, членове на въоръжените сили, дипломати, персонал от посолствата;
в) хора, пътуващи по политически/професионални причини: погранични работници, сезонни работници, куриери;
г) хора, изпратени в чужбина от своята компания или от своето правителство като място на работа;
д) транзитно преминаващи хора и перманентни имигранти


Та днес не знам какво са направили и дали са приели този текст, но студенчетата не са туристи сякаш

небесна

 • потребител
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #7 -: 12 Март 2013, 18:52 »
е може ли да няма и една думичка за обучение/образование?? нито са туристи, нито са нетуристи егати

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Трябва ли регистрация по ЗТ?
« Отговор #8 -: 12 Март 2013, 19:02 »
абе "студент" е професия бе :)))

от тази гледна точка ако изпращаш някого в командировка и му наемеш хотел, той не бива да се третира като турист?!?
Хъм!