Автор Тема: Отново Декл.по чл.55 - чудесно обяснение на Л.Мермерска  (Прочетена 9023 пъти)


HashFlare

Флора

 • Гост
Благодаря!

Това :
През първото тримесечие на 2013 г. по всяка вероятност ще бъдат подадени повече от една Декларация по чл. 55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал.1 от ЗКПО. Според устни пояснения на приходните органи, свързани с посочения нов образец декларация, всяка следваща декларация, подадена в рамките на тримесечието нулира предходната. Затова всяка следваща допълваща информация за дължими данъци през първото тримесечие следва да се подава с код "Корекция", като се посочват и данъците, декларирани в предходната декларaция, т.е. всеки следващ образец е с натрупване. Засега липсва официално Указание на НАП, но считаме, че следва да сте запознати с проблема.

Ме хвърли в ........

Стигаше ни К на д1 , д6 и подобни!

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Абе подобна чуденка имах и по отношение на чл. 73 преди няколко години. Бях пропуснала едно лице. И питах как да подам пак справката (в срока за подаване) - само лицето или всички отначало. И пак получих устен отговор да подам само лицето.

Сега пък устният отговор е различен. Когато направят Н-8 за декларация по чл. 55, тогава ще подавам коригиращи декларации, след като черно на бяло видя кога се използва опция за корекция. Или поне като си попълнят указанията за попълване на декларацията и напишат какво следва да се попълни, когато се подава коригираща декларация

А, а как се разбира, че обяснението от линка е на Л.Мермерска?

Флора

 • Гост
Барми, подавала съм спр. чл. 73 поради пропуснати лица, но цялата отново - допълнена с липсващите данни..
Не ми е идвало на ума да подавам само лицето.
То същото и с декл. ЗДДС, ГДД-та ...
Та може и по тази логика и за това. Но честно се втрещих в първия момент:-)
Особено пък и другият им устен призив - първо подавайте декларация, после плащайте - тогава със сигурност може да се наложат още няколко декл. 55 за тримесечието.


небесна

 • потребител
ако можеше г-жа Мермерска да обясни и защо от днес според НАП данъкът върху дивидентите и ликвидационните дялове на местни и чуждестранни физически лица - Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за периода 01.12-31.12.2012 е със срок за плащане до 01.04.2013, цена нямаше да има ..

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Това къде го четеш :)

небесна

 • потребител
чета си го в 3-4 напски справки за задължения, днес навсякъде са сменили датата на срока за плащане

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Леле! Хихихи
На кого ни остави, Джоузеф Хелър :(

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Не мисля, че г-жа Мермерска трябва да обяснява, тя само споделя някакво ЕЖК от НАП с надеждата да помогне колкото може, което при наличието на НИКАКВА официална информация все пак е нещо.

Крайно време е НАП да излязат с официално становище как работи на практика новата система и кои срокове се прилагат за задължения, възникнали през декември.

Добре е да обяснят и защо вече почти месец ограничават правата на данъкоплатците по чл. 87 (9) ДОПК и кога възнамеряват да прекратят тази практика.