Автор Тема: Бля Бля за туризма  (Прочетена 1909 пъти)

Барми

  • потребител
  • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Бля Бля за туризма
« -: 22 Февруари 2012, 20:34 »
Оставям темата: Промените в туризма за 2012г чиста от бля-бля. Но много си падам по бля-бля и си отварям тази тема

Чудя се поради каква причина европейското законодателство поставя дейността на ТО в някакъв специален режим по ДДС. С какво туризмът се различава от всеки друг бизнес (НИД)

Според мен едната възможна причина е тази, че по принцип продуктът, предлаган от ТО, е композиция от отделни услуги, които се подчиняват сами по себе си на различни правила - едни са за правилата за настаняването, други за международния транспорта, трети за вътрешния.... различни сделки, с различни места на изпълнение и други различни..... не съм силна на "открийте осемте разлики".

Другата възможна причина е, че се предполага, че ОТУ се ползват най-вече от туристи извън всякаква НИД. Туристите не се интересуват от данъчни документи и от данъчен кредит. Те не ползват услугите на ТО с търговска цел.......

Трета възможна причина е, че туроператор, регнат по ДДС в една държава, независимо в кои държави предлага своите ОТУ, практически е невъзможно да се регва в различните държави по ДДС.

И тогава в международен план характерното е, че държавата, в която е установен ТО прибира ДДС-то върху маржа, независимо че туристите правят своето потребление извън тази държава.

Когато се касае за какъвто и да е туризъм в България, е по-лесно. Дали ще се прилага общия, или ще се прилага специалния ред на облагане, при едни и същи крайни цени държавата ще прибере едно и също ДДС. И това е така, когато говорим за баш туристи, решили да пътуват по определен маршрут със или без нощувки в хотел или такива, които са решили да почиват в хотел, с или без включен транспорт и други екстри в пакета на ТО.
Специалният режим облекчава ТО във фактурирането. И това е.

Много пискахме за т.нар. "конгресен туризъм" и туризма, свързан с командировките, когато получателят на ФАКУРАТА използваше услугите на ТО за своята НИД.
Проблем имаШе, когато хотелите предлагаха настаняване с различни ставки. Ако хотелът издадеше на ТО ф-ра със 7%  ДДС, то за ТО нямаше място за размишления дали фирмата е турист. Фактурираше по маржа и точка. А фирмата духаше супата с данъчния кредит. Доколкото разбирам е имало проблеми при хотелите, на които е правено опит да не им се признае данъчна ставка от 7%, ако не докажат, че в хотела е настанен баш турист, а не фирма. Но винаги съм си мислила, че надали се е стигало до насрещна проверка при ТО, който е трябвало да докаже, че е продал ОТУ (фактурирал е) на фирма, а е издал ваучер на турист. Ако това е правено, действията на НАП са били гадни. Защото е вярно, че са прибрали от хотела ДДС в размер на 7%, а не на 20%, но пък в същото време никой нататък по веригата не е ползвал данъчен кредит, а от ТО е прибрано още ДДС върху маржа.

Със сегашните промени вече е по-лесно клиентите на ТО, които не са туроператори, да ползват данъчен кредит по ф-рите, които са им издадени от ТО. Достатъчно е само да не представят декларация, че няма да препродават получената ОТУ и .... спокойно могат да си фактурират "участие в семинар на Златни пясъци" и да си ползват данъчния кредит от ф-рата от ТО. От своя страна те ще издадат на участниците в семинара фактура с 20 % ДДС... или, ако решат да бъдат по-милостиви към участниците, ще се опитат да им издадат по 2 фактури - една за участие в семинар с 20% ДДС и втора - за настаняването с 9% - като се постараят да изпълнят условията на чл. 40 ал. 2 от Правилника и ще се надяват, че държавата в лицето на НАП ще се придържа към идеята за развитие на туристическия бизнес в България, в т.ч и на конгресния туризъм, като се прилага преференциалната данъчна ставка за настаняване в хотел.
Макар че, за самите участници в семинара няма да им пука кой знае колко дали настаняването им е фактурирано отделно с 9 % или са получили една обща ф-ра с 20 %. Стига да са регнати по ЗДДС. Защото иначе им е важно.

И всъщност ДДС ще се "тегли" именно по този начин - почивки, маскирани като участие в семинар (или като командировка). С право на данъчен кредит. И ми се струва, че това е единствената причина да се забрани прилагането на маржа в този случай. Каквито и да ни ги говорят. Организаторите на конгресен туризъм имат силно лоби :)))))

Имам си бля-бля за случаите между ТО от различни държави, но няма да е сега :)