Автор Тема: Въпрос за осчетоводяване  (Прочетена 11915 пъти)

ELL

  • Гост
Въпрос за осчетоводяване
« -: 07 Февруари 2012, 16:29 »
Ето пример с конкретни цифри:Имаме 2 ф-ри за покупка-1ф-ра за 5685USD/8391,20лв; 2ф-ра за 7059USD-10419,25лв За плащането-банката ни е дръпнала от с/ката 9700Е като 25Е от тях са банкови такси. Може ли помощ как да осчетоводя банката със всичките му такси и курсови разлики? Благодаря!

HashFlare

Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #1 -: 07 Февруари 2012, 16:50 »
по кредита на Доставчиците имате сумата 18810,45 = 14076,2$

при плащане от банката в евро

Дт Доставчици във валута / Кт банка  18922,65лв = 9675 евро
Дт 629 - други фин.разходи / Кт банка 48,89= 25 евро

валутната разлика по сметката на Доставчици във валута е

Дт 624 разходи по валутни операции/ Кт Доставчици във валута 112,20лв


Abby

  • потребител
  • Don't drink and fly ;)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #2 -: 07 Февруари 2012, 16:57 »
От цифрите които даваш излиза, че банката ви е продала доларите по крос-курс към еврото 1,31721.

Приемам него за примера, но ти си погледни бордерото и извлеченията, там трябва да пише курса. Ако го няма взимаш дневния бюлетин на банката и обръщаш през лев, т.е. курс купува безкасово евро в лева и левата по курс продава безкасово долари.

Закриването на фактурите:
първа ф-ра 5685.00 долара / 1,31721 = 4315,94 евро - с тая сума закриваш доларите

втора фактура: 7059.00 долара / 1,31721 = 5359,06 евро - пак като горе

с разликите до левовата равностойност на фактурите по 401 и курса на еврата отчиташ курсова разлика

ELL

  • Гост
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #3 -: 08 Февруари 2012, 14:45 »
Благодаря ви! И имам още една подобна чуденка.
Погасяваме кредит. Общата сума на главницата и лихвата е 9904,33Е.
Банката ни дърпа от друга с/ка /и др. банка/ 19398лв, а от с/ката, в която влиза тази сума го погасява, като левовата равност-ст на погасяването е 19397,63
По мои изчисления:
1.прехвърлянето от едната банка в другата е за 9918,04Е*1,95583=19398лв
2. вноската е за 9904,33Е*1,9585=19397,63
3. имаме курсова разлика за 13,71Е=26,81лв
Това вярно ли е и какви записвания да взема за третата операция?
Благодаря!

ELL

  • Гост
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #4 -: 08 Февруари 2012, 14:51 »
Само да уточня, че нямам извлечения от банката, а прехвърлянето от едната в другата на сумата от 19398лв е в левови сметки.

ELL

  • Гост
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #5 -: 09 Февруари 2012, 11:21 »
Тук никой ли не може да се включи?

gera_r

  • потребител
  • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #6 -: 09 Февруари 2012, 12:59 »
Много смело осчетоводяваш без извлечение.
Иначе "дърпането" си го третирай като един вид превалутиране.
За погасяване на кредита изчакай извлечението.

ELL

  • Гост
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #7 -: 09 Февруари 2012, 13:02 »
Това са операции от мин. година, извлечения няма да получим скоро по ред причини, а за момента е важно да си вкараме в някакъв ред банката.

ELL

  • Гост
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #8 -: 10 Февруари 2012, 10:13 »
Ето малко повече конкретно инфо. От банка А прехвърляме в банка Б в 19227,24лв - тази операция е ясна.
От лв с/ка на банка Б прехвърляме във валутната с/ка на банка Б 9817,33Е=19227,24лв
Тук се явява курсовата разлика, но не мога да се справя. Някой ще помогне ли с операциите?

Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #9 -: 10 Февруари 2012, 10:21 »
на всяка операция ли правите курсови разлики или в края на годината /или всеки месец / ?

ако е на всяка операция във валутната сметка ще имате 9817,33Е=19227,24,
които по фиксинга ще са 19201,03

за да ги получите операцията е  624/валутна сметка  26,21

ELL

  • Гост
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #10 -: 10 Февруари 2012, 10:41 »
На всяка операция. А от лв. в евро 504 9817,33Е*1,9585/502-19227,24

Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #11 -: 10 Февруари 2012, 10:50 »
трябва да изписваш имената на сметките
ако 502 ти е валутна каса,  мисля, че няма място тая сметка
нали имаш от банка в банка без кешови операции ?

Флора

  • потребител
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #12 -: 26 Февруари 2017, 20:55 »
Да питам и аз - платени 32 USD с дебитна карта в EUR - 30 EUR.
Правилно ли е:
Дт 401 - 32 USD =    58.67 лв.
Kt 504 - 30 EUR X 1.95583 = 58.67 лв.

В банката изобщо не се вижда какъв курс са приложили:( В извлечението текстът свършва до "По курс: 1
Ели горе е описала така също ....

Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #13 -: 27 Февруари 2017, 11:17 »
Когато дължите 32 евро на доставчик, следва да му платите 32 евро
Ако от банката във валута са излезли 30 евро, значи дължите още 2 евро
Разплащането с контрагенти във валута се отчита най-вече във валута. Левовете ги гледаме само за да отчетем курсовите разлики

в банката е важно да се вижда сумата във валута и когато няма посочен курс се взима фиксинга
/обикновено когато се купува или продава валута - на каса или от лв.сметка банките посочват курса - купува/продава/




Флора

  • потребител
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #14 -: 27 Февруари 2017, 17:30 »
Ели, дължим 32 USD .... онлайн плащане / тип ПОС.
Банката по нейната си процедура е решила, че за деня стигат 30 EUR да се погасят 32 USD.
Рових, рових, и стигнах до извода, че общо взето по фиксинг са го направили - мърдат ми само 1-2 цента...

Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #15 -: 28 Февруари 2017, 08:37 »
мдаа - USD, а не евро ... кой за какво си мисли :D

ако задължението е в лева, не виждам проблем, но ако задължението е в долари и банката изпрати 30 вместо 32, какво мислиш, че ще отрази доставчика отстреща?

освен ако доставчикът има договор с банката си - при плащане с ПОС да прави отстъпка на клиента
/знам, че има и такива опции/ 

Флора

  • потребител
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #16 -: 28 Февруари 2017, 10:05 »
Нещо не можем да се разберем:)
Дебитна карта в евро.
С нея онлайн се заплаща задължение в долари.
Банката си превалутира по нейни си курсове. И за транзакцията казва - давам на доставчика ти 32 USD, на теб удържам 30 EUR.
Няма левове в случая.

Използвам фиксинга на БНБ за EUR,  за да запиша операцията с левова равностойност ...
30 EUR = 58.67 лв.
58.67 лв.: 32 USD = 1.83343 лв. С тази сума в лева и по този курс закривам задължението към доставчика.
В края на месеца - курсова разлика и нулирам доставчика.

Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #17 -: 28 Февруари 2017, 12:18 »
Цитат
И за транзакцията казва - давам на доставчика ти 32 USD, на теб удържам 30 EUR

ето това не знам как става ! Как при него ще влязат 32 USD, ако ти му плащаш 30 ?

Когато имаш разчети във валута следва по ДТ и КТ да водиш валута и после да преизчисляваш в лева, а от там и валутните разлики, а не в обратен ред - първо лева и за валутата както дойде
Надявам се този път да се разберем :D


Флора

  • потребител
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #18 -: 28 Февруари 2017, 18:36 »
Това е като покупка на валута в брой и заверка на сметката ти във валута. Даваш левове, банката ти заверява сметката с валута.
Е, някои банки не го могат, затова ти пускат ордер на каса, че са ти продали валутата, пък после, че си внесъл валута. ЦКБ напр :)

Аз не му плащам директно 30 евро срещу 32 долара. Банката ми има грижата затова. При доставчика пристигат точно 32 долара, които на мен ми струват 30 евро. Мисля, че банките си имат някакви транзитни сметки през които правят това (не съм била служителв банка ;) все още ;)))

Не изхождам от левове. Изхождам от това, че аз имам евра. И затова използвам фиксинга на еврото ....
Ели, време е за нова кръчма. Така няма да се разберем (хихи):)

Ели

  • Global Moderator
  • потребител
  • *****
  • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Въпрос за осчетоводяване
« Отговор #19 -: 28 Февруари 2017, 23:16 »
охххх, ама аз не те чета
ИЗВИНЯВАЙ!

то имало два вида валута - долари и евро, а аз през цялото време приемам само един вид валута
Е по-добре късно отколкото никога да зацепя :D

На кръчма щяхме да се разберем от две думи, а тук ... избих рибата