Автор Тема: Крайно време беше да се повдигне темата...  (Прочетена 1748 пъти)

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Хаос в НАП с документи на фирми

Не е перфектно като изложение, но поне излезе като проблем в новините по БНТ снощи в 10 и половина.

А НАП, естествено, пак са "в бяло", докато целият цирк е в л....!

HashFlare

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Крайно време беше да се повдигне темата...
« Отговор #1 -: 24 Ноември 2010, 13:45 »
Пълна лъжа: "Росен Бъчваров, говорител на НАП: "Няма механизъм, чрез който НАП да приеме автоматично, механично да пренесе вноски направени от БУЛСТАТА на фирмата по някакъв алгоратъм или критерий да приеме автоматично, че те се отнасят за определено физическо лице. НАП не би могла да подмени волята или да замести едно волеизявление по този начин. Съзнаваме, че това създава известни неудобства. Извиняваме се за всяко едно неудобство, но това е път, по който ще могат да се изяснят вноската на фирмата, да се отнасят за нея и вноските на физически лица за нея."

Има такъв механизъм. И той е ОКД5.

Три варианта на решаване на въпроса:
1. Взимат си папките с ОКД5 и пренасят, както си щат - автоматично или неавтоматично от Булстат на ЕГН.
2. Оправят си софтуера. С прибавянето на още един показател все ще стане работата
3. Премахват изцяло изискването съдружниците и ЕТ да се осигуряват чрез фирмата. По-голяма тъпня от тази не са забърквали.

И осемдесет и пето, ДЗЛ са невинни, спазвали са закона, върху който по никакъв начин не са могли да въздействат. Тъпият говорител на НАП уж поднася извинения за неудобствата, но това са едни кухи извинения. И ако за НАП този "...път, по който ще могат да се изяснят вноската на фирмата, да се отнасят за нея и вноските на физически лица за нея." е приемлив, то за бизнеса и за честните данъкоплатци е гаден и е  недопустимо да се съгласяват с така предложения "път".

Не самият софтуер създава проблемът, а изискванията, които са поставени пред него или липсата на контрол при приемането му. Не е като да няма виновни. Виновните да се оправят

plankov

 • потребител
 • За един свят с мнооого варени моркови :P
Re: Крайно време беше да се повдигне темата...
« Отговор #2 -: 24 Ноември 2010, 14:05 »
НАП не би могла да ... подмени волята, волеизявлението
да му го натаковам на тоя, щото ми е супер противен говорителят на НАП
и що ли си мисля, че някой ден този говорител ще стане ВАЖНА клечка - я мин фин, я зам фин мин, я шеф на НАП

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Крайно време беше да се повдигне темата...
« Отговор #3 -: 24 Ноември 2010, 14:12 »
Съзнаваме, че това създава известни неудобства. Извиняваме се за всяко едно неудобство, но това е път, по който ще могат да се изяснят вноската на фирмата, да се отнасят за нея и вноските на физически лица за нея

А аз съзнавам как се отваря едно ново забавление за фирмените счетоводители, защото НАПските отново ще вдигат рамене и ще споделят задавено как нямат правата или достъпа да коригират "грешките"...

И ние отново /за кой ли път?/ ще влачим справки, платежни и декларации, и ще доказваме, че сме платили дължимото, ама СУПата е мармалад, а ние нямаме сестра, която е ... камила.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Крайно време беше да се повдигне темата...
« Отговор #4 -: 24 Ноември 2010, 14:16 »
И аз от "подмяната на волеизявлението" много се издразних. Какво волеизявление мога да имам, като законът ме задължаваше да пиша в платежните и ЕГН и Булстат. И аз ги пишех, чинно! Това, че нечий софтуер не е бил направен съгласно изискванията на закона въобще не е моя работа да разследвам как и защо. Камо ли да ходя да си губя времето да пиша писма, да снимам платежни и да доказвам, че не съм камила.

А тоя зализания верно много го бутат напред в последно време. Снощи два пъти беше в новините - първият път като запечатваха кафетата на летището. Като начало нищо чудно да наследи КрСт.

gera_r

 • потребител
 • Животът не е фабрика за мечти.
Re: Крайно време беше да се повдигне темата...
« Отговор #5 -: 24 Ноември 2010, 14:30 »
Аха, аха....
Той и ББ започна от снимки зад гърба на Тато...