Автор Тема: покупка на стоки на територията на страната от офшорна фирма  (Прочетена 3987 пъти)

danielapd

 • потребител
Здравейте,
при покупка  на стоки на територията на страната от офшорна фирма за мен не възниква задължение за самоначисляване на ДДС. При продажбата на тези стоки отново на територията на страната си начислявам 20%.
Пропускам ли нещо?

HashFlare

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Ако стоките не мърдат от данъчната територия на България си е нормална доставка, независимо кой купува. Доставчикът ще начисли наше ДДС на офшорката, а тя при продажбата трупа оборот за регистрация по общия ред на чл. 96. Ако е регната междувременно по нашия ЗДДС си начислява 20% и си ползва ДК за покупката.

danielapd

 • потребител
Да така е по принцип за офшоркта. Но в случая аз не съм офшорката а сам регистрирана по ДДС българска фирма която купува стока от офшорката на територията на България и я продавам на българска фирма. Но аз като купувач нямам задължение да си самоначислявам ДДС с протокол  и фактурата не я отразявам в дневник покупки. Питам за да не пропусна нещо.... И после като я продам си  на българскта фирма отново на територията на страната начислявам 20% ДДС.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Ако стоката е вече в България офшорката трябва да ти издаде фактура по нашия ЗДДС и ако не е регната да посочи чл. 113 ал. 9 ЗДДС. Това е данъчен документ и влиза в покупките.
Ти си продаваш стоката и си начисляваш 20% по общия ред, все едно офшорката е обикновен нашенски нерегнат доставчик.

Самоначисляваш си само ако стоката идва от територията на друга страна-членка и офшорката ти продава от данъчен номер на страна в ЕС (ако въобще има такъв).

danielapd

 • потребител
днес ми донесоха фактура на английски без ДДС т.е. не е съобразно нашия закон за ДДС а си invoice. Мисля да си направия един приемо-предавателен протокол че стоката се предава в България

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
да, не е лоша идея.
ако ти се занимава им кажи, че чл. 113 важи и за тях
а ако твърдят че не важи, да ти кажат защо - да не се окаже в един момент, че "петелът е женски" :))

danielapd

 • потребител
благодаря ти Abby. Но ако не ми издадат фактура съгласно нашия закон по принцип за нас не би трябвало да има проблем или греша. Притесняваме при насрещна проверка да не откажат данъчния кредит на нашия клиент, защото ние продаваме стоката на територията на страната с ДДС.

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Единственият проблем, за който се сещам, е да се окаже някак си че тая доставка е ВОП - офшорката е регната някъде в ЕС и от там доставя стоката в БГ склад за вас.

Ако не е така, ти си събери документи, че имаш нашенска облагаема доставка от офшорката (получила си стоката) и че имаш доставка към твоя клиент. При теб и при него ще търсят доказателства за наличие на доставка и ти да си си декларирала и внесла данъка.

На твое място вероятно бих си декларирала фактурата на офшорката в покупки без данък, но това можеш да направиш и в някой от следващите 12 периода.