Автор Тема: Самооблагане за самолетни билети  (Прочетена 34756 пъти)

Васко

 • потребител
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #20 -: 12 Май 2011, 14:46 »
здравейте отново.
Казуса ми се доразви точно както Небесна е писала накрая (извнявам се, не съм видял, че има пост след моя).
Шефовете са отишли до Русия където са си платили всичко с фирмена карта (на испанска фирма). Сега изведнъж ми стоварват фактура за една камара разходи. Позачудих се какво да я правя при положение, че ми фактурира испанска фирма, а мястото на изпълнение е Русия... дали да не им върна фактурата и да им искам дебит нота. Фактурирането ми е по cost т.е. без никаква надценка. ЩЕ си призная разходите и само ще им възстановя парите. В такъв случай няма да ги отразявам никъде.

Какво ще кажете, дали това е най-удачния вариант? Просто не виждам нито сделка, нито начин да се отрази това в ДДСто....


Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #21 -: 12 Май 2011, 15:07 »
има фактура на името на фирмата
има и плащане от фирмена карта
моето мнение тук е, ако има използван възд. коридор над Б-я , начислява се 0% на някаква сума и това е

ако плащането беше от лична сметка и фактурата беше към физ.лице, тогава всичко се отчита към командировката и не се прави протокол, но май случая е друг

Васко

 • потребител
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #22 -: 12 Май 2011, 15:19 »
Фактурата ако е за 10 единици то 9.8 единици е за хотел. Има съвсем малко доплащане за самолета от икономична за бизнес класа. Иначе билетите са си платени от картова сметка на физическо лице.

Руския хотел е фактурирал на испанска фирма и сега испанската фирма ми префактурира. Въпроса е дали правилно ми префактурира и ако да трябва ли по някакъв начин да отразя фактурата в ДДСто. Другият вариант който ми хрумна е да искам да ми сменят фактурата с дебитна нота и да не включвам нищо никъде. Признавам си разхода и им връщам парите на испанците за това че са го платили...

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #23 -: 12 Май 2011, 15:27 »
има ли отделен ред във фактурата за сумата на самол.билет или е общо ?

Васко

 • потребител
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #24 -: 12 Май 2011, 15:36 »
Принципно всичко е разбито...знае се кое колко струва. Което не значи, че ако ми трябва дае общо не може да се промени:))
Но да, има го на отделен ред. Въпросът е че не знам дали от Москва към Мадрид минават над България или не?
Иначе за другите неща (хотела) не следва да правя нищо нали?

И пак да подпитам - може ли според теб да се мине с дебитна нота?

Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #25 -: 12 Май 2011, 15:50 »
оооо, Мадрид - Москва !  приеми, че не прелитат над БГ
по картата като гледам  едва ли   ще пряват чупки за да угодят на данъчните  ни  :))))))))))))

ако пък НАП реши да доказва прелитане над бг-територия, ще е доста весело начинание :)
да не говорим за  пресмятането на пропорционалния пробег :)))

дебитна нота  я свързвам с дебитно известие
не знам какъв  смисъл  влагаш в това, но  е излишно  мисля

отрази си разхода по командировките и нищо повече с тая фактура 

небесна

 • потребител
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #26 -: 12 Май 2011, 19:14 »
абсолютно подкрепям ели, по тази испанска фактура нямаш място на изпълнение в България, така че отпада протокола - никакво включване в ДДС-регистрите, само в отчетите за командировката

kiko

 • Гост
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #27 -: 07 Юни 2011, 16:38 »
Малииии, и а з го закъсах. Днес ми донесоха протокол от БГ травел агенция за самолетен билет за София-Прага-Осло-Прага-София и в този протокол пише основание за неначисляване чл.86, ал.1 от ППЗДДС 
/ Чл. 86. (1) Туроператорите и туристическите агенти документират извършените от тях доставки на обща туристическа услуга, включително получените авансови плащания по такива доставки, с издаването на фактури и известия към фактури, в които не се посочва данък./
И какво да го правя този протокол :(

Флора

 • Гост
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #28 -: 07 Юни 2011, 17:36 »
kiko, нищо.

kiko

 • Гост
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #29 -: 07 Юни 2011, 17:56 »
В трета глуха е вече:) - да придобива канцеларски вид

tanya

 • Гост
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #30 -: 28 Юли 2011, 11:56 »
Имам един въпрос. Каво правим в случаите, когато по интернет с кредитна карта купуваме билети от чуждестранна авиокомпния? В случая става въпрос за ryan air. Те не изпращат фактура обратно. Въобще никъде при резервацията не се попълват данни , различни от тези за пътниците и за маршрута. През януари ги ползвахме, но за вътрешен полет в Италия и тогава ни изпратих автоматично протокол, защото имаше начислено ДДС. Сега обаче полетът беше международен: Бергамо - Франкфурт, съответно няма ДДС. Нямаме нито фактура, нито изпратен протокол. Какво го правим този разход? Имаме само бордови карти, потвърждение за резервацията и банковото извлечение за покупката на самолетните билети с фирмената кредитна карта. С Wizz air, нямаме подобни проблеми. Те изпращат фактури, но явно ирландците хич не им пука за българското законодателство. И сега как да процедираме за да си редовни документите по тази командировка?

небесна

 • потребител
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #31 -: 12 Юни 2012, 15:51 »
оффф ей сега ми дойде фактура от Уиз Еър за билети София-Мадрид, и то от месец март, платена от лична кредитна карта
ясно че няма мърдане от скапания протокол, ама май като нищо ще отнесат глоба по чл.180а, ал.3 - 50 кинта, щото е повече от 0 лв данък??

а чудейки се как да "изчисля" пробега, попаднах на това :
Цитат
Надявам се да съм Ви полезна с отговора на въпроса, който бях отправила до издателство "Български законник":
Въпрос: Във връзка с предстояща командировка в Германия дружеството ни е закупило самолетни билети от унгарска авиокомпания. В издадената фактура няма начислен ДДС. Имам няколко въпроса:
1. Издадената фактура осчетоводява ли се – трябва ли да се включва в месечната справка-декларация, или самото плащане се отчита като разход за командировка?
2. Ние като получател трябва ли да си начислим ДДС в размер на 20%, или тъй като доставката е облагаема със ставка 0% не трябва да си самоначисляваме ДДС?
3. Трябва ли да издадем протокол по чл. 117 от ЗДДС?
4. В кои клетки на справка-декларацията за ДДС трябва да намерят отражение съответните стойности при издаване на протокол по чл. 117 от ЗДДС?
5. В какъв размер трябва да се начисли ДДС в протокола по чл.117 от ЗДДС - 20% или 0%?

Отговор: В случая е налице получена услуга по превоз на пътници по въздух. На основание чл. 29, ал. 1, т. 1 от ЗДДС същата е облагаема с нулева ставка. Услугата подлежи на удостоверяване с документите по чл. 22 от ППЗДДС.
Получената фактура за превозната услуга не е задължително да бъде включена в дневника за покупките. Защото, както ще видим от изложеното по-долу, в него ще намери отражение протоколът по чл. 117 от ЗДДС.
За да съществува задължение за самоначисляване на ДДС, нужно е да е налице хипотезата на чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС. В случая това означава доставчикът (авиокомпанията) да не е установен на територията на България (да няма у нас седалище или постоянен обект) и услугата (която е облагаема) да е с местоизпълнение на наша територия.
Съгласно чл. 21, ал. 4, т. 2 от ЗДДС мястото на доставка на услугите по превоз на пътници е мястото, където се осъществява транспортът, пропорционално на реализирания пробег. Което означава, че при международен транспорт на пътници местоизпълнението е на териториите на всички държави, през които преминава превозът, пропорционално на изминатите разстояния във всяка от тях.
С оглед на казаното, когато лицето превозвач не е установено на територията на България, а пътническият превоз преминава и през страната ни, формално съществува необходимост от съставянето на протокол по чл. 117, независимо че облагането на международния пътнически превоз е с нулева ставка. В него следва да се посочи данъчна основа, съответстваща на стойността на превоза на наша територия. Което не е съвсем лесно да бъде направено. Затова намирам за допустимо в протокола да се посочи цялата цена на транспортната услуга (пълната стойност на самолетните билети) – това е по-лесно приложимо от практическа гледна точка, а и не води до изкривяване на данъчния резултат за периода.
Необходимостта от издаването на протокол произтича от нормите на чл. 117, ал. 1, т. 1 от ЗДДС и чл. 81, ал. 6 от ППЗДДС. Посочената разпоредба от правилника определя, че протокол по чл. 117 от закона се издава и тогава, когато доставката е облагаема с нулева ставка. В данъчния документ трябва да се отбележи разпоредбата на чл. 29, ал. 1, т. 1 от ЗДДС, според която за сделката е приложима въпросната ставка. Тъй като данъкът ще бъде начислен със ставка от нула на сто, протоколът реално няма да съдържа размер на ДДС.
Тъй като протоколът ще е издаден за доставка, облагаема с нулева ставка, данъчната й основа се посочва в дневника за продажбите в колона 14 („ДО на получени доставки по чл. 82, ал. 2 - 5 ЗДДС”), а в колона 15 („Начислен ДДС за ВОП и доставки по к. 14”) се попълва стойност 0 (нула). В справката-декларация за ДДС данъчната основа ще намери отражение в клетка 12; докато клетка 22 няма да съдържа начислен данък за тази получена услуга по чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС.
В дневника за покупките данъчната основа на въпросната доставка ще се впише в колона 9 („ДО и данък на получените доставки, ВОП, получените доставки по чл. 82, ал. 2-5 ЗДДС и вносът без право на данъчен кредит или без данък”), а в справката-декларация за ДДС – в съответстващата й клетка 30.


И. Кондарев

дали така да процедирам?

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #32 -: 12 Юни 2012, 16:16 »
Предполагам, че самолетните билети са във връзка с командировка. Освен ф-рата, няма ли някакъв друг документ, който да удостовери цената на билета и направения разход? Принципно нали не е необходимо ф-рата да е на името на организацията, която командирова.

Изобщо не бих си играла да правя протокол за самолетен билет на командировано лице.

Но нося на бой от страна на съфорумците :)


небесна

 • потребител
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #33 -: 12 Юни 2012, 16:19 »
абе написали са си данните на фирмата и хоп - фактурка с ДДС-номера.... предполагам, че Уиз ги декларират тия неща по ВИЕС или нещо такова

по-скоро сега се чудя дали протоколът да го издам с дата март и да го включа в дневниците за май, или да го пусна с дата от май, а само на данъчно събитие да се мъдри датата от март?

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #34 -: 12 Юни 2012, 16:33 »
по-скоро сега се чудя дали протоколът да го издам с дата март и да го включа в дневниците за май, или да го пусна с дата от май, а само на данъчно събитие да се мъдри датата от март?

както решиш, все тая
аз имах такъв забравен протокол за услуга и доколкото си спомням го пуснах с дата на протокола в срок, но в по-късен период за ДДС

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #35 -: 12 Юни 2012, 17:59 »
.... предполагам, че Уиз ги декларират тия неща по ВИЕС или нещо таковаЧудя се колко са основателни подобни предположения.
Не ми се спори. Но вътрешното ми чувство е, че не го правят.

Мразя големите ни притеснения по абсолютно маловажни ситуации, които са без значение за данъчното облагане и от не съвсъвсем точното изпълнение на които не настъпват никакви вредни последици за никого.


Ели

 • Global Moderator
 • потребител
 • *****
 • *Mислите... стават...неща * (´• ̮•)
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #36 -: 12 Юни 2012, 18:42 »
там където ние облагаме с нулева ставка, в другите държави имат освободени доставки
та най-вероятно изобщо не го декларират в никакви Виеси

това обаче съвсем не значи, че не трябва да се издават протоколите
най-малкото, че при самооблагането правилата за прилагане на нулева ставка са толко мътни и неясни, че винаги могат да извъртят едни 20% и глоби, пък ти върви се оправай ...Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #37 -: 12 Юни 2012, 19:05 »
това обаче съвсем не значи, че не трябва да се издават протоколите
най-малкото, че при самооблагането правилата за прилагане на нулева ставка са толко мътни и неясни, че винаги могат да извъртят едни 20% и глоби, пък ти върви се оправай ...

Така де, но ако се покаже ф-рата. Когато в нормалния случай командированият не вземе ф-ра на името на фирмата, не се прави протокол, нали?

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #38 -: 12 Юни 2012, 19:08 »
е как не, нали ще му отчетеш полета на разход
получил си услуга за пътнически транспорт, все някакви документи ще приложиш къде е летял, с кого и за колко пари
при една проверка ще лъсне и само разправии за глупости

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: Самооблагане за самолетни билети
« Отговор #39 -: 12 Юни 2012, 19:16 »
Абе имаше нещо в наредбата за командиронките относно това как се документира разхода за билети....


Ето го:

Цитат
б) (изм. - ДВ, бр. 40 от 1999 г.) размерът на пътните пари се изплаща в рамките на определения от командироващия срещу представяне на билет или друг документ, удостоверяващ извършения разход; билетът се представя във всички случаи, когато пътуването е извършено със самолет.

Ако ели е права (каквито са и моите подозрения), че тия фактури от чуждестранния превозвач не влизат в никакъв ВИЕС, дори и да има ф-ра, просто не се прилага към отчета за командировката, ако може да се докаже по друг начин, че пътуването е извършено със самолет и цената на самолетния билет.

Шансът да те хванат в нарушение в този случай е много по-малък (без да съм съвсем сигурна) от шанса да видят в дневниците за месец май протокол по фактура от м. март