Автор Тема: депозит-наем  (Прочетена 6286 пъти)

тониЛ

 • потребител
 • Чушката люта, пак люта и ти си, Тонке ле, кат нея!
депозит-наем
« -: 24 Март 2011, 15:51 »
Ще ми превеждат по договор за наем и депозит една наемна вноска.

Имаше едно писмо миналата или по-миналата год. на НАП, че ако задатъкът не е преведен по специална доверителна сметка, то сумата представлявала авансово плащане по договора.
И съответно се облага с ДДС, щом получателят можел да се разпорежда с парите.

То е ясно, че ич няма да държа депозита в спец. сметка. Ама и ДДС не ми се начислява.

Някъде из съдебната практика да сте срещали колеги обратното на това от указанието на НАП?
 


Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: депозит-наем
« Отговор #1 -: 24 Март 2011, 16:25 »

Ф.В.Езерский

 • потребител
 • دخل اسم المستخدم وكلمة المرور الخاصة
Re: депозит-наем
« Отговор #2 -: 24 Март 2011, 16:29 »
Екстра е решението :-)))

Флора

 • Гост
Re: депозит-наем
« Отговор #3 -: 24 Март 2011, 16:33 »
Може да поискаме становището на данъчните към мтел - за техните депозити при достигнат кредитен лимит :-)

тониЛ

 • потребител
 • Чушката люта, пак люта и ти си, Тонке ле, кат нея!
Re: депозит-наем
« Отговор #4 -: 24 Март 2011, 16:49 »
Супер екстра дори е Решение!
Благодаря, Барми!

обаче ......
я пък аз докато се рових на кво попаднах:

Решение
............               
     при секретаря М.П. и участието на прокурор Владислав Томов, като разгледа докладваното  адм.дело N468 по описа на Административен съд Варна за 2010год., за да се произнесе,

.............................................................

Независимо, че е уговорено връщане на сумата и при други условия, а именно прекратяване на договора:поради изтичане срока на договора или по взаимно съгласие на страните, съдът намира, че сумата е платена именно с цел гаранционна и обезщетителна функция, съгласно договореностите на страните по договора.
Разгледан в данъчно-правен аспект задатъкът има обичайно характер на частично авансово плащане, същия обуславя изискуемост на данъка в случай, че доставката по която е платен е облагаема.Независимо от облигационно-правната функция на извършеното предварително плащане/капаро,отметнина, предплата и др/, следва да се приеме, че е налице авансово плащане във всички случаи, когато паричната сума е предоставена по начин, че получателя да може да се разпорежда с нея преди осъществяване на доставката.
Изключения от това правило са предварителните плащания, които не следва да се третират като авансови плащания в данъчно-правен аспект.Типичен пример за такова плащане е плащане по „ескроу-сметка
”.Тази сметка представлява доверителна сметка, открита в банка на името на продавача в която сумата е блокирана и се освобождава от банката при изпълнение на определени условия. В тези случаи сумата не следва да се третира като авансово плащане, тъй като не е предоставена по начин, че да може лицето което я е получило да се разпорежда с нея, преди изпълнението на определени условия.
Видно от приложените по делото доказателства сумата от 12 450 евро е преведена по банков път в еврова сметка на дружеството, която не е специална сметка „ескроу –сметка” и подлежаща на освобождаване в полза на жалбоподателя  при определени условия.В предвид на изложеното съдът приема ,че сумата е предоставена на жалбоподателя по начин, че същия  може да се разпорежда с нея  преди изпълнението на каквито и да е условия.Безспорно е, че сумата не е преведена по специална доверителна сметка „Ескроу сметка”, открита на името на жалбоподателя в банка в която същата да е блокирана и се освобождава при изпълнение на определени условия.Жалбоподателя не е ангажирал доказателства за противното, поради което съдът намира, че независимо от облигационно-правната функция която страните по договора за наем са придали на извършеното плащане, разгледана в данъчно-правен аспект сумата представлява авансово плащане по договора
. По смисъла на чл.25, ал.6 от ЗДДС, когато преди да е възникнало данъчно събитие по ал.2, 3 и 4 се извърши цялостно или частично авансово плащане по доставка, данъкът става изискуем при получаване на плащането и за получателя му възниква задължение да начисли ДДС.
С оглед на изложеното, съдът намира ,че законосъобразно с обжалвания РА, органа по приходите е начислил ДДС в размер на 4058.35лв. за получен  от жалбоподателя депозит в размер на 12 450 евро през м.09.2008г.Подадената жалба като неоснователна и недоказана в тази част срещу РА следва да се отхвърли.

Барми

 • потребител
 • Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно
Re: депозит-наем
« Отговор #5 -: 24 Март 2011, 16:56 »
Цитат
следва да се приеме, че е налице авансово плащане във всички случаи, когато паричната сума е предоставена по начин, че получателя да може да се разпорежда с нея преди осъществяване на доставката.

Следвало да се приеме. Откъде следва бе, джанъм?

Grave Digger

 • Гост
Re: депозит-наем
« Отговор #6 -: 24 Март 2011, 17:17 »
То за това има ВАС след Варненският административен съд

Abby

 • потребител
 • Don't drink and fly ;)
Re: депозит-наем
« Отговор #7 -: 24 Март 2011, 17:38 »
Федя имаше едно готино решение на съда в Страсбург. Пасваше перфектно на капарото в туризма. Не го намирам обаче, за да видим дали ще пасне и за тоя случай.

Grave Digger

 • Гост
Re: депозит-наем
« Отговор #8 -: 24 Март 2011, 17:42 »
Това ли

Дело C-277/05